(VIDEO) CitizenGO za zaustavljanje širenja rodne ideologije u Saboru i zaštitu žena i djece

Foto: Fah

Zajednica aktivnih građana CitizenGO Hrvatska, koji žele štititi život, obitelj i temeljna ljudska prava diljem svijeta, pokrenula je peticiju pod imenom “Zaustavimo širenje rodne ideologije u Saboru, zaštitimo žene i djecu”, koju možete potpisati OVDJE.

Naime, posljednjih dana po stranim medijima šire se vijesti o nametanju rodne ideologije po cijelom svijetu, a od danas se isto događa i u Hrvatskom saboru.

Danas, 9. lipnja, održat će se sjednica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora, na kojoj će se raspravljati o olakšavanju procedurepromjene spola u osobnim dokumentima (rodnom listu, osobnoj iskaznici, putovnici, domovnici i vozačkoj dozvoli). Olakšavanje te procedure omogućilo bi bilo kojem muškarcu koji se osjeća kao žena da uđe u ženski WC ili svlačionicu, što se nažalost događa u nekim državama na zapadu.

Prema Zakonu o državnim maticama iz 2012., koji je izmijenila SDP-ova Vlada, ako netko u dokumentima želi promijeniti spol, za to mu više nije potrebna ni kirurška promjena već samo “mišljenje nadležnog tijela o promjeni spola ili o životu u drugom rodnom identitetu, sukladno medicinskoj dokumentaciji nadležnog liječnika ili zdravstvene ustanove.” Ipak, LGBT udruga TransAid Hrvatska ističe kako je potrebno donijeti poseban “zakon koji će rod priznati bez ikakvih medicinskih uvjeta, odnosno temeljem samo-određenja”, tj. Zakon o rodnom identitetu.

Zakon o rodnom identitetu dopuštao bi promjenu spola u dokumentima običnom izjavom u državnom uredu te bi osobama koje izgledaju kao muškaraci, a po svojoj fizičkoj konstituciji jesu muškarci, omogućio da ih zakon tretira kao žene, i obratno. To bi osim izmjene podataka o spolu u osobnim dokumentima (rodnom listu, osobnoj iskaznici, vozačkoj dozvoli…), donijelo i brojne probleme poput toga da muškaraci koji se smatraju ženama ulaze u ženske WC-e te se služe ženskim svlačionicama.

U Hrvatskoj je izrada nacrta „Zakona o rodnom identitetu” sastavni dio projekta „Poštuj ljudska prava – gradi uključivo društvo“ koji je težak 143.383,00 eura (90% vrijednosti projekta financirano je od strane Europske unije te sufinancirano od strane Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske), a provodit će ga do svibnja 2017. LGBT udruge: “Lezbijska organizacija Rijeka ‘LORI’”, “Zagreb Pride” i “Trans Aid”.

Na odborima u kojima većinu ima liberalna opcija sudjelovat će predstavnici Agencije Europske unije za temeljna prava (FRA), Krovne organizacije za zaštitu prava transrodnih osoba u Europi – TGEU [Transgender Europe], udruge TransParent – inicijative roditelja transrodne djece i mladih, pravobraniteljstava, nadležnih ministarstava te vladinih ureda”.

Ukoliko se provedu zahtjevi LGBT udruga, Hrvatska će se pridružiti zemljama u kojima se spol u rodnom listu ili osobnoj iskaznici može promijeniti pukom željom, što je – prema događajima u SAD-u i širom svijeta – otvaranje pandorine kutije!

Pogledajte svjedočanstvo žene u SAD-u koje su kratko nakon izglasavanja sličnog zakona u Washingtonu svjedočile napadima seksualnih predatora u svlačionicama za tinejdžerice.

Pročitajte i kako je Norveška izglasala ‘rodno samoodređenje’ koje se razmatra i na odborima Hrvatskog sabora!

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr
Photo: EPA/KATIA CHRISTODOULOU

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.