Pinca, sirnica ili slatki kruh je nezaobilazan dio uskrsnog stola u Hrvatskoj. Želite li doživjeti miris djetinjstva i stvoriti pravi blagdanski ugođaj u svom domu zaobiđite kupovnu pincu i napravite je sami.
Radi se o ukusnom slatkom kruhu od bijelog brašna, mlijeka, jaja, šećera i masnoće aromatiziranom grožđicama, rumom, koricom limuna ili naranče. Izrađuje se okruglog oblika i tradicionalno se reže oblik kiža na sredini, a on simbolizira razapinjanje Isusa Krista.
Nekada je izrada pince bila cjelodnevni posao. Često su ih mijesili na Veliki petak, a pekli na Veliku subotu i darovali gostima kao znak dobrih želja za Uskrs.
Pincu posebnom čini spravljanje kod kuće, s puno ljubavi, pa odaberite jedan od recepata koje vam donosimo i upustite se u pripremu sami.
U suradnji s Finim receptima donosimo vam jedne od najboljih recepata.
Jednostavan recept za pripremu pince
Potrebni Sastojci:
brašno, 1 kg namjensko
kvasac, 40 g svježeg
maslac, 200 g
šećer, 200 g
vanilin šećer, 10 g
žumanjak, 6
mlijeko, 500 ml
limun naribana korica
naranča naribana korica
rum, 1 čašica
rakija, 1 čašica
šećer, 10 kockica
Male uskršnje pince
Potrebni Sastojci:
glatko brašno, 1 kg
šećer, 80 g
vanilin šećer, 1 vrećica
suhi kvasac, 2 vrećice
sol, 1/2 žličice
jaja, 5
jogurt, 150 ml
grožđice, 180 ml sušenih
rum, 30 ml
šećer u prahu, 120 g
aroma vanilije, 1/4 žličice
mlijeko, 1 žlica
ekstra djevičansko maslinovo ulje
Male uskršnje pince s preljevom od vanilije
Potrebni Sastojci:
bražno, 1 kg za dizano tijesto
šećera, 80 g
vanilin šećer, 1 vrećica
suhi kvasac za kolače, 16 g
sol, 1/2 žličice
jaja, 5
jogurt, 150 ml
ekstra djevičansko maslinovo ulje, 70 ml
sušene grožđice, 180 ml
rum, 30 ml
šećer u prahu, 120 g
aroma vanilije, 1/4 žličice
mlijeko, 1 žlica