Subota, 15 veljače, 2025
2.2 C
Zagreb
Pratite nas:

Odličan recept za uskrsnu slasticu koja je neizostavan dio svakog blagdanskog stola

Podijeli

Sadržaj članka

Podijeli

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskrsni kruh, pogača, sirnica, slatki kruh…Ova slastica u Hrvatskoj ima mnogo naziva, no ipak se jedan ustalio – pinca. Donosimo vam recept za ovu uskrsnu slasticu koja je neizostavan dio svakog blagdanskog stola.

Recept donosi Slatki svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci

Tijesto
  • 500 – 550 g glatkog brašna
  • 20 g svježeg kvasca
  • 200 ml mlijeka
  • 4 g praška za pecivo
  • 8 žlica ulja
  • 100 g šećera
  • 2 žumanjka
  • 1 cijelo jaje
  • pola žličice soli
  • 1 vanilin šećer
  • naribana korica 2 limuna
  • 75 ml limoncella
  • 100 g arancina
  • 50 ml ruma
Šećerni sirup
  • 50 g šećera
  • rum ocijeđen od arancina
  • granulirani šećer za posipanje

Priprema

Arancine namočiti u rumu i ostaviti dok ne dođe red da ih se ubaci u tijesto.

Zagrijati mlijeko pa odvojiti 100 ml i u njih staviti svježi kvasac sa žličicom brašna i šećera da naraste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pjenasto umutiti jaje, žumanjke, šećer, prah od limuna, limoncello, ulje te dodati brašno prosijano s praškom za pecivo, narasli kvasac. Dodati ostatak mlijeka (možda ćete morati dodati još mlijeka) pa rukom umijesiti fino tijesto koje se odvaja od stijenki posude. Ostaviti da raste nekih 45 minuta.

Arancine ocijediti i sitno narezati pa nakon 45 minuta premijesiti tijesto i u njega dodati arancine. Ostaviti da tijesto raste još 15-ak minuta.

Izvaditi tijesto na pobrašnjenu podlogu, oblikovati 2 pince težine 400 grama i staviti ih u pekač obložen papirom za pečenje. Pokriti krpom i neka pince rastu dok se pećnica grije – zagrijati na 190°C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije stavljanja u pećnicu škarama prerezati tijesto u obliku križa pa staviti peći. Nakon 20 minuta prekriti pince folijom i ostaviti da se peku još 20 – 25 minuta. Provjeriti čačkalicom jesu li pečene.

Pred kraj pečenja pripremiti šećerni sirup: u rum koji vam je ostao od arancina dodati 50 g šećera i kuhati 4-5 minuta. Vruće pince izvaditi iz pećnice, premazati ih sirupom i posuti granuliranim šećerom.

Ohladiti ih na rešetki i uživati!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Slatki svijet

Pročitaj više

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.

Sadržaj članka

Pročitaj više

Frendica.hr

Glas naroda

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povezani članci