Pripremite se za Uskrs najboljim receptom za pincu

uskrs
Izvor: Slatki svijet

Pripremite se za Uskrs pripremom tradicionalne uskrsne pogače, sirnice ili pince. Recept vam donosi Slatki svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci

Za tijesto

  • 550g glatkog brašna
  • 7g suhog kvasca
  • 2 vanilina šećera
  • 100g šećera
  • 1-2 prstohvata soli
  • 200ml mlijeka
  • 50ml ulja
  • 1 jaje
  • 3 žumanjka
  • 50g otopljenog maslaca
  • korica 1 limuna
  • korica 1 naranče
  • sok 1/2 naranče
  • 1 žlica ruma
  • 1 čep arome vanilije
    Dodatno
  • 1 jaje za premazivanje
  • šećer za dekoraciju

Priprema

Pomiješati sve suhe sastojke (brašno, kvasac, šećere, sol). Dodavati ostale sastojke (jaje, žumanjke, koricu limuna i naranče, sok naranče, ulje, rum, vaniliju, maslac otopiti u mikrovalnoj pa u njega dodati mlijeko da se i ono ugrije prije dodavanja u tijesto). Miksati s nastavkom za tijesta 10-12 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijesto prebaciti na pobrašnjenu podlogu (ne previše, čisto da se ne lijepi) i oblikovati ga rukama da bude glatko pa ga vratiti u lagano nauljenu posudu te ga staviti da se diže u pećnici na 50 stupnjeva cca 1h, mora se udvostručiti. Može se dizati i van pećnice, na toplom, ali tada će mu trebati cca 3h.

Dignuto tijesto premijesite i podijelite na 2 jednaka dijela. Ja ih stavim na vagu tako da mi sigurno budu jednake veličine kad se ispeku). Oba dijela oblikovati u lijepe glatke kugle. Tijesto treba podvlačiti prema unutra kako bi se stvorio glatki vanjski dio i čvrsta kugla. Pritom ne dodavati previše brašna!

Protvan za pečenje obložiti pek papirom pa na njega staviti kugle te ih prekriti krpom i vratiti u pećnicu na 50 stupnjeva da se dižu još cca 35min. Kada ih izvadite pojačajte pećnicu na 180 stupnjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sirnice zarezati nožem u križ, premazati ih razmućenim jajem i posuti sitnim šećerom u kocki. Staviti ih u zagrijanu pećnicu, čim porumene (za cca 5min) prekriti ih pek papirom da ne pocrne (može vam se činiti da nisu još dovoljno rumene, ali bez brige, uhvatit će još boje i ispod papira do kraja pečenja). Peći ih 30-35 minuta, napraviti test čačkalicom (mora izaći suha kada ju zabodete).

Pečene sirnice pustiti da se skroz ohlade prije rezanja. Čak je preporuka da se režu tek sutradan, ali nećemo u tolike detalje! 🙂

Slatki savjet

Ako želite još sočnije pince koje će ostati mekane i nekoliko dana nakon rezanja, u tijesto sitno naribajte 1 jabuku. Neće utjecati na okus! 🙂

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.