Pismo gradonačelniku Splita: Zar Brda i Sirobuja nisu ravnopravani s Gradom?

U pismu gradonačelniku objavljenom u Slobodnoj Dalmaciji, građanin Splita Teo Klarić, traži od gradonačelnika Splita Ive Baldasara da izmijeni svoju odluku i dopusti primjeren broj štandova za prikupljanje potpisa na javnim površinama grada Splita.

“Poštovani gradonačelniče grada Splita, pišem Vam ovo pismo sa sviješću da adresa u Splitu nije jedino što nas povezuje. Jer, ako i nisam vaš birač, vi ste moj Gradonačelnik mojega Grada Splita. U Vašem nedavnom priopćenju riječ „javi“ u sintagmi „javni poslovi“ tumači se na jedan neobičan način. Naime, u ime (Vašeg, ali i mog:našeg) Grada Splita, priopćujete da je milostivim Vašim dopuštenjem („procjenjujući da bi bi veći broj javnih gradskih površina u ovakvim slučajevima uveo nepotrebnu gužvu i politizaciju“) dano „na privremeno korištenje i bez naknade četiri gradske površine za postavljanje štandova“ za prikupljanje potpisa za referendum.

Prema tome proizlazi da ste uveli nekakve standarde, „procjenjujući da bi veći broj javnih gradskih površina u ovakvim slučajevima uveo nepotrebnu gužvu i politizaciju“. Zar se kod zadnjeg referenduma o braku potpisi nisu prikupljali na osamdesetak lokacija u gradu i nitko nije spominjao nepotrebnu gužvu? Baš obrnuto, Vaša odluka će stvoriti gužvu, kao u situaciji da „Hajduk“ igra derbi i od 80 ulaza za utakmicu organizator zatvori njih 76 i sve gledatelje pošlaje samo na preostala četiri. Zamislite samo kakav bi se metež i gužva stvorili.

Sva četiri dozvoljena štanda za prikupljanje potpisa nalaze se samo u gradskom kotaru Grad. Koliko znam, oprostite ako to nije točno, Grad ima 27 kotareva. Zar ljudi iz ostalih 26 kotareva moraju dolaziti u grad da bi svojim potpisom ostvarili svoje demokratsko pravo ili im Grad kao servis u tome treba pomoći osiguravajući im potpismo mjesto u neposrednoj blizini stanovanja („čitajte kotaru“)?

Možda ćete reći, pa evo, mogu se potpisati i ispred crkava, ali dopustit ćete, to nije rezultat Vaše odluke, nego mjesnog biskupa. Uostalom, mogao je i ne dopustiti. Zar naši sugrađani koji su ateisti ili jednostavno ne žele stupiti u crkvu, a žele poduprijeti referendum za razliku od vjernika, time nisu diskriminirani.

Zar zaista netko treba svoje demokratsko pravo ostvariti dolaskom do palače iz rubnih kotareva Brda, Mejaša, Sirobuje ili još i dalje, iz drugih naselja koja pripadaju gradu Splitu kao što su Stobreč ili Žrnovnica?

Možemo samo zamisliti kakav bi se bunt stvorio da na primjer, zagrebački gradonačelnik donese odluku da stanovnici Zagreba iz svih gradskih četvrti izvole tramvajima, automobilima, biciklima, pješke ili čime god doći na Gornji grad jer se samo ondje mogu prikupiti potpisi.

Jedan moj poznanik, pravnik, tumači mi da prema Zakonu o referendumu, Grad ionako nema pravo naplaćivati korištenje javnog prostora kad je posrijedi skupljanje potpisa za referendum. U tom zakonu uopće nema spomena o nekakvom „davanju na korištenje“:naprosto inicijatori referenduma imaju zakonsko pravo koristiti javni prostor za svoju aktivnost, uz jedini uvjet da unaprijed prijave nadležnoj policijskoj upravi gdje će prikupljati potpise. To vam uredno piše u čl.8 c) Zakona o referendumu.

Jedino ograničenje koje Grad Split može postaviti takvom sakupljanju nije vaša milostiva odluka, nego odluka predstavničkog tijela, čitajte Gradskog vijeća, kojom bi to bilo uređeno. U ime svega navedenog, pozivam Vas, izmijenite svoju odluku i dopustite primjeren broj štandova za prikupljanje potpisa na javnim površinama grada Splita te bar po jedan u Stobreču i Žrnovnici.

Svoji smo. Dopustite onima od kojih neočekujete da vas podrže na izborima da u ovom gradu budu- na svome,” stoji na kraju pisma Tea Klarića upućenog splitskom gradonačelniku Baldasaru.

U Gradu Splitu, drugom gradu po veličini u Hrvatskoj, građani će se prilikom referendumskog izjašnjavanja o promjenama izbornog zakona moći izjasniti na samo četiri javne lokacije u užem središtu grada Splita, u krugu od 500 metara – dvije u Marmontovoj, u Bosanskoj ulici, i na Rivi, na izlazu iz Dioklecijanovih podruma. Građanska inicijativa U ime obitelji poslala je zahtjev Ustavnom sudu da ocijeni je li ovakvo postupanje u skladu s Ustavom RH.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/SlobodnaDalmacija
Photo: fah

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.