Zloupotreba USKOK-a za progon građanskih aktivista

Na današnjoj je konferenciji za medije „U ime obitelji“ ukazano na dvije zabrinjavajuće činjenice. Prvo, na pritiske od  strane USKOK-a na grad Zagreb kako bi se obeshrabrilo gradske vlasti na davanje potpore referendumskom postupku “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom”. Posljedica ovog pritiska je neprovođenje Zaključka Grada Zagreba o pokroviteljstvu, a samim time i nefunkcioniranje Grada Zagreba. Na konferenciji je ukazano i na drugi zabrinjavajući postupak, a to je izdvajanje potpore Inicijativi, između svih ostalih potpora kojima grad Zagreb po identičnom principu dodjeljuje i drugim projektima, što je još jedan dokaz o korištenju USKOK-a radi onemogućavanja  rada “U ime obitelji”.

Objedinjenim podacima, voditelj pravnoga tima „U ime obitelji“, odvjetnik Krešimir Planinić, pokazao je način na koji se pokušavalo obeshrabriti Grad Zagreb na početku za pokroviteljstvo, odmah u rujnu, i na kraju odbijanjem postupanja po zaključku, tj. da zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek ne plati račune koji su dogovoreni zaključkom Grada Zagreba o pokroviteljstvu, rekao je Krešimir Planinić.

“Smatramo da je USKOK izdvajanjem inicijative “U ime obitelji” između drugih inicijativa i udruga koje je Grad Zagreb financirao u tijeku protekle godine, ustvari vršio pritisak na Grad Zagreb vezano uz pomoć građanima Grada Zagreba te da predstavlja zloupotrebu državnih institucija kao metode da bi se vršio politički pritisak na građanske aktiviste”, rekla je dr. Željka Markić, članica organizacijskoga odbora inicijative „U ime obitelji“.

Građanska inicijativa “U ime obitelji” podsjetila je kako je početkom rujna 2014. pozvala sve gradonačelnike u Republici Hrvatskoj da pomognu svojim sugrađanima i volonterima „U ime obitelji“ u pripremi izjašnjavanja građana „Birajmo zastupnike imenom i prezimenom“ na način na koji smatraju prikladnim – dodjelom besplatnih štandova, tiskanjem edukativnih letaka i plakata, besplatnom dodjelom promidžbenog prostora u vlasništvu hrvatskih gradova. Grad Zagreb tomu se odazvao te je 19. rujna donesen Zaključak o prihvaćanju pokroviteljstva Grada Zagreba nad inicijativom.

Voditelj pravnoga tima „U ime obitelji“ podsjetio je kako se izjašnjavanje građana o pravednijem izbornom sustavu koje je omogućila građanska inicijativa „Birajmo zastupnike imenom i prezimenom“ održalo od 21. rujna do 5. listopada u cijeloj Hrvatskoj.

Odvjetnik Planinić rekao je kako je već na samom početku izjašnjavanja građana, 22. rujna 2014. Inicijativa „U ime obitelji“ izvijestila medije i javnost da je Grad Zagreb na zamolbu odgovorio te je pomogao u tiskanju letaka koji su podijeljeni građanima te ustupanjem štandova na kojima su se građani izjašnjavali o potrebi raspisivanja referenduma.

„Čudno je i nelogično da samo tri dana nakon početka prikupljanja potpisa, 24. rujna 2014. Uskok od Grada Zagreba navodno traži objašnjenje o pokroviteljstvu i time takvo pokroviteljstvo obeshrabruje“, naglašava Krešimir Planinić.

Nakon uhićenja gradonačelnika Bandića – 19. listopada 2014. udruzi „U ime obitelji“ počinju pristizati računi za usluge koje nije naručila. Radilo se o izradi i emitiranju radijskog promotivnog spota te korištenju štandova dok je račun za tiskanje letaka pristigao u prosincu 2014, dva mjeseca nakon završetka izjašnjavanja građana.

„U ime obitelji“ je 12. siječnja 2015. Gradu Zagrebu uputila dopis u kojem je dostavila sve račune. 23. siječnja USKOK od dogradonačelnice gđe Švaljek – traži dostavu njezina odgovora na dopis „U ime obitelji“ očigledno sugerirajući zamjenici gradonačelnika da odbije zahtjev za plaćanjem računa koje bi po Zaključku o pokroviteljstvu Grad Zagreb trebao platiti. Slijedom toga, „U ime obitelji“ je od dogradonačelnice  30. siječnja 2015. primila negativni odgovor (uz naznačen pogrešan datum na dopisu – 22. 1. 2015. g.).

6.veljače 2015. “U ime obitelji” je zatražila sastanak s gđom Švaljek i detaljno obrazložila iz kojeg je razloga postupanje Grada Zagreba protivno samom Zaključku i dosadašnjoj praksi financiranja drugih događaja pod pokroviteljstvom grada Zagreba, na što nema odgovora do danas.

Članica Organizacijskoga odbora Dr. Željka Markić istaknula je kako je „standardna procedura Grada Zagreba takva da se prvo donese zaključak Grada Zagreba o prihvaćanju pokroviteljstva, a kasnije, na temelju tog zaključka, donosi se drugi zaključak o samom korištenju sredstava.

“Ono što nije standardno u cijelom postupku jest da USKOK tri dana nakon što se pokrene građanska inicijativa, dva dana nakon što se objavi da je Grad preuzeo pokroviteljstvo nad nekom inicijativom, USKOK traži dokumente o tome je li Grad donio odluku o pokroviteljstvu, temeljem kojih ovlasti i koji je novčani iznos doznačen”.

“Kad se jedna skupina ljudi izdvaja od svih ostalih na ovaj način, radi se o o tome da nismo svi isti pred zakonom. Smatramo da se radi o zloupotrebi državnih institucija kao metodi pritiska na one s kojima se aktualna politička vlast ne slaže”, pojasnila je dr. Markić dodavši kako se ovakvom zloupotrebom pokušava zaustaviti jedna građanska inicijativa koja se zalaže za demokratizaciju političkog prostora te kako se mora razgovarati o ljudima koji vode te institucije“.

Dr. Markić je pojasnila da se radi o velikom problemu jer je nedavno u jednim dnevnim novinama izašao i dio njezina iskaza koji je dala u USKOK-u, u pogrešnom kontekstu, iako su svi potpisali izjavu o neiznošenju činjenica o iskazu u javnost, što nitko iz inicijative nije ni radio. “To znači da su informacije o iskazima, medijima dostavljene iz USKOK-a “, zaključila je dodavši kako postoji veliki problem ako USKOK služi kao produžena ruka politike.

Na novinarsko pitanje o Zakonu o referendumu o kojem se danas raspravlja u Hrvatskom saboru, voditelj pravnoga tima „U ime obitelji“ odvjetnik Planinić rekao je: „Svima je poznato, i stručna je javnost rekla, kako je nedopustivo prikupljanje potpisa u državnim uredima, a neadekvatan je i rok. Napomenuo je kako „nije moglo doći do promjena Ustava,  tako da Zakon o referendumu ne može biti kompletan u smislu kvalitativnih promjena koje je inicijativa predlagala. Neke su od njih da se točno odredi broj potrebnih potpisa za raspisivanje referenduma, da ne bude u postotku nego u apsolutnom iznosu i jedan od drugih elemenata – da se referendumsko pitanje provjeri prije samog ulaska u referendumski postupak koji je skup“.

Snimku konferencije za medije možete pogledati ovdje:

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: narod.hr