Ana Marija Marković: Smisao života ne izmišljamo nego otkrivamo i samo se u njemu ostvarujemo

Ana Marija Marković je rođena i živi u Zagrebu. Završila je filozofsko teološki studij, a nakon završetka studija bila je u potrazi za poslom. Kako nije našla ništa što bi i približno bilo vezano uz studij koji je završila, rado se volonterski uključila u Građansku inicijativu “U ime obitelji” koja je u to vrijeme radila na pripremama za prikupljanje potpisa za referendum o braku. U prvom i drugom prikupljanju potpisa bila je dio tima nacionalne koordinacije, što je po njoj bila prava avantura.

„Tijekom obje inicijative upoznala sam brojne hrabre žene i muškarce koji su ugrađivali svoje vrijeme, svoja sredstava i svoju ljubav, sve što su mogli, za očuvanje braka i Hrvatske. Čast mi je što sam ih imala privilegiju upoznati i surađivati s njima, obični, normalni ljudi sa svakodnevnim poteškoćama koji su se stavili na raspolaganje zbog svojih uvjerenja i zbog ljubavi prema svojoj Domovini. Iskreno se nadam kako će se i osobe na vlasti, sadašnji i budući političari ugledati na taj narod, na te ljude koji su učinili sve, kako bi sukladno svojim uvjerenjima, omogućili pozitivne promjene. Za to ne da nisu primili nikakvu novčanu naknadu, već su i odvajali od sebe kako bi omogućili prvi građanski referendum u RH“, rekla je Ana Marija te dodala: „Nakon toga su se uključili i u prikupljanje potpisa za referendum o promjeni izbornog sustava te tako utjecali na otkrivanje manipulacije brojem birača, a nakon toga mnogi su se uključili i u prikupljanje potpisa za referendum o autocestama, kao i referendum o termoelektrani Plomin C“.

Nijedna inicijativa se ne bi bila ostvariva bez suradnje – svatko daruje dio sebe

Danas, osim sudjelovanja u ostvarivanju novih projekta udruge “U ime obitelji”, surađuje i s međunarodnom organizacijom CitizenGO koja putem internetskih peticija želi osigurati unaprjeđenje zaštite života, obitelji i ljudskih prava, povezujući građane i osobe odgovorne za donošenje odluka koje utječu na sve nas.

„Sudjelovanje u projektima “U ime obitelji” i CitizenGOa vrlo je dinamično. Nijedna inicijativa se ne bi bila ostvariva bez suradnje – svatko daruje dio sebe, od ideje do provedbe postoji puno točaka i jedino zajedničkom suradnjom, ideju je moguće realizirati. Surađivati s neprofitnim organizacijama kao što je ‘U ime obitelji’ i CitizenGO izuzetno je zanimljivo te omogućava svakodnevno usvajanje novih znanja, od funkcioniranja tijela državne i međunarodne uprave do razumijevanja javnog mnijenja i medija“, naglasila je.

U slobodno vrijeme rado čita: „Dobra knjiga mijenja perspektivu, otvara nove vidike i oblikuje način razmišljanja, a onda i djelovanja. Osim toga knjige mi pomažu da se saberem, budući da i uz organizaciju poslova, svakodnevne obveze ponekad sa sobom nose rastresenost. Lista obveza se ne smanjuje stoga je potrebno odrediti prioritete i vrijeme za provedbu. Bilo je vrijeme kad sam sve stavila na stranu kao i mnogi drugi i potpuno se orijentirala na referendum o braku, a zatim na prikupljanje potpisa o izbornom sustavu. To je bilo neprocjenjivo iskustvo. Sad uz poslovne obveze otkrivam kako u svakodnevnom životu i malim/velikim događajima birati prioritete i bitke vrijedne borbe i živjeti dan po dan, ne brinuti danas zbog onoga što dolazi sutra“, pojasnila je Ana Marija.

Smisao života ne izmišljamo nego otkrivamo i samo se u njemu ostvarujemo

„Pod utjecajem poslovnih prilika i medija nameće se slika mlade uspješne žene usmjerene gotovo isključivo na posao. Slažem se kako je neophodno ulagati u svoj osobni i profesionalni rast i u svoje znanje, ali i nanovo otkriti ljepotu uloge žene i majke. To je privilegija koju imamo kao žene. Kažu da žena drži tri kuta kuće, ja se to tek nadam otkriti, ali gledajući na svoju majku i svoje bake mogu reći kako je potrebna velika mudrosti za ostvariti sve uloge i staviti ih na pravo mjesto: biti žena svome mužu, majka svojoj djeci, sestra – braći/sestrama, prijateljica – prijateljima, kćer – roditeljima, kolegica – kolegama, savjesno obavljati zaduženja na poslu i još k tome odvojiti vrijeme za daljnje obrazovanje. S jedne strane potrebno je naučiti reći ne, kako na poslu tako i u privatnom životu, obvezama i aktivnostima koje nisu od ključne važnosti, a uvelike iscrpljuju, dok s druge strane naučiti reći da, prihvatiti odgovornosti i obveze kojih se bojimo jer njihovo ostvarenje zahtjeva maksimalan napor i rizik da ni to neće biti dovoljno“, ocijenila je dodavši: „Plodovi takvih ‘da’ su neprocjenjivi. Omogućavaju naš rast i vode nas otkrivanju i potvrđivanju naše uloge i smisla našeg života, jer kako je rekao Viktor Frankl: ‘Smisao života ne izmišljamo nego otkrivamo’ i samo se u njemu ostvarujemo“.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.