Banoffe pita s bananama i karamelom

Foto: Slatki svijet

Banoffee Pie (banana + toffee) poznati je engleski desert kojeg čine podloga od keksa, nadjev od karamel kreme te svježe banane i šlag! Iskušajte se u sjajnom receptu kojeg donosi Slatki svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci

Podloga od keksa
115 g maslaca
250 g mljevenog keksa (Petit, Plazma i sl.)

Karamel nadjev
100 g šećera
100 g maslaca
400 g kondenziranog mlijeka
prstohvat soli

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostalo
3 banane
limunov sok
250 ml vrhnja za šlag (36% m.m.)
naribana čokolada

Priprema

Maslac otopite pa pomiješajte s mljevenim keksom. Smjesu utisnite na dno i oko rubova manjeg kalupa za torte (20 cm). Neka podloga od keksa bude 3-4 cm visine uz rub kalupa.
Dok pripremate karamel nadjev, podlogu od keksa spremite u hladnjak.
Šećer i maslac, uz stalno miješanje, zagrijavajte u loncu debljeg dna na srednje jakoj vatri dok se sav šećer ne otopi i ne dobije boju karamela. Za to će vam trebati otprilike 8 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maknite karamel umak s vatre pa dodajte kondenzirano mlijeko. Ukoliko ste kondenzirano mlijeko čuvali u hladnjaku, prije nego ga dodate u karamel umak, malo ga zagrijte tako da bude tekuće. Dodajte i sol.
Karamel umak kuhajte još par minuta dok ne dobijete lijepu, glatku i gustu karamel kremu. Ovaj put kremu kuhajte na skroz laganoj vatri.

Kuhanu kremu prelijte preko pripremljene podloge od keksa pa spremite u hladnjak.
Banane izrežite na kolutove i prelijte ih s malo limunovog soka kako ne bi pocrnile. Posložite ih preko karamel nadjeva. Kolač premažite tučenim vrhnjem za šlag i ukrasite naribanom čokoladom ili čokoladnim strugotinama.
Desert dobro ohladite u frižideru, a zatim uživajte!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.