Čokoladna torta s lješnjacima za hladnije dane

Foto: slatki svijet

Kada stignu malo hladniji dani, čokolada i orašasti plodovi jedan su od glavnih zaštitnih znakova torti i kolača. Ova ukusna torta, čiji recept donosi Slatki svijet, pripremljena od puno čokolade i lješnjaka, sigurno će vam se svidjeti na prvi zalogaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci

Biskvit s lješnjacima
6 jaja
100 g šećera
1 vanilin šećer
200 g lješnjaka
40 g krušnih mrvica
Za vlaženje biskvita
100 ml mlijeka
1 rum šećer

Čokoladna ganache krema
200 ml slatkog vrhnja
200 g mliječne čokolade s komadićima lješnjaka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čokoladna ganache glazura
200 ml slatkog vrhnja
100 g mliječne čokolade
100 g tamne čokolade

Dekoracija
krokant od lješnjaka

Priprema

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lješnjake tostirajte, ohladite i sameljite. Ako volite hrskave komadiće, dio lješnjaka možete i sitno nasjeckati.

Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i izmiksajte ih u čvrsti snijeg, a žutanjke miksajte sa šećerom barem 5 minuta tako da dobijete gustu, svijetlo žutu smjesu.

Smjesu od žutanjaka i šećera lagano sjednite sa snijegom od bjelanjaka, a zatim po malo dodajte lješnjake i krušne mrvice te sve lagano miješajte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: slatki svijet

Smjesu izlijte u kalup za torte (26 cm) kojeg ste obložili masnim papirom. Biskvit pecite otprilike 30 minuta na temperaturi od 170°C. Čačkalicom provjerite je li pečen. Ohlađeni biskvit prerežite tako da dobijete dva jednaka biskvita. Mlijeko zagrijte s rum šećerom pa ravnomjerno navlažite oba biskvita.

Za pripremu ganache kreme slatko vrhnje zagrijte do vrenja, dodajte čokoladu razlomljenu na kockice i miješajte dok se ne otopi. Ja sam koristila mliječnu čokoladu s komadićima lješnjaka, a vi slobodno koristite i neku drugu – običnu mliječnu, ili tamnu.

Foto: slatki svijet

Čokoladni ganache ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. U kalup u kojem ste pekli tortu stavite jedan biskvit pa preko njega izlijte ohlađenu čokoladnu kremu. Prekrijte čokoladu drugim biskvitom pa spremite tortu u hladnjak da krema očvrsne, barem sat vremena.

Ohlađenu tortu izvadite iz kalupa i prelijte čokoladnom glazurom. Glazuru pripremite na jednak način kao i kremu. Ohladite ju na sobnoj temperaturi, ali dok je još u tekućem stanju lagano ju prelijte preko torte. Tortu vratite natrag na hlađenje. Po želji tortu možete ukrasiti krokantom od lješnjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.