Čokoladna torta s lješnjacima za hladnije dane

Foto: slatki svijet

Kada stignu malo hladniji dani, čokolada i orašasti plodovi jedan su od glavnih zaštitnih znakova torti i kolača. Ova ukusna torta, čiji recept donosi Slatki svijet, pripremljena od puno čokolade i lješnjaka, sigurno će vam se svidjeti na prvi zalogaj.

Sastojci

Biskvit s lješnjacima
6 jaja
100 g šećera
1 vanilin šećer
200 g lješnjaka
40 g krušnih mrvica
Za vlaženje biskvita
100 ml mlijeka
1 rum šećer

Čokoladna ganache krema
200 ml slatkog vrhnja
200 g mliječne čokolade s komadićima lješnjaka

Čokoladna ganache glazura
200 ml slatkog vrhnja
100 g mliječne čokolade
100 g tamne čokolade

Dekoracija
krokant od lješnjaka

Priprema

Lješnjake tostirajte, ohladite i sameljite. Ako volite hrskave komadiće, dio lješnjaka možete i sitno nasjeckati.

Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i izmiksajte ih u čvrsti snijeg, a žutanjke miksajte sa šećerom barem 5 minuta tako da dobijete gustu, svijetlo žutu smjesu.

Smjesu od žutanjaka i šećera lagano sjednite sa snijegom od bjelanjaka, a zatim po malo dodajte lješnjake i krušne mrvice te sve lagano miješajte.

Foto: slatki svijet

Smjesu izlijte u kalup za torte (26 cm) kojeg ste obložili masnim papirom. Biskvit pecite otprilike 30 minuta na temperaturi od 170°C. Čačkalicom provjerite je li pečen. Ohlađeni biskvit prerežite tako da dobijete dva jednaka biskvita. Mlijeko zagrijte s rum šećerom pa ravnomjerno navlažite oba biskvita.

Za pripremu ganache kreme slatko vrhnje zagrijte do vrenja, dodajte čokoladu razlomljenu na kockice i miješajte dok se ne otopi. Ja sam koristila mliječnu čokoladu s komadićima lješnjaka, a vi slobodno koristite i neku drugu – običnu mliječnu, ili tamnu.

Foto: slatki svijet

Čokoladni ganache ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. U kalup u kojem ste pekli tortu stavite jedan biskvit pa preko njega izlijte ohlađenu čokoladnu kremu. Prekrijte čokoladu drugim biskvitom pa spremite tortu u hladnjak da krema očvrsne, barem sat vremena.

Ohlađenu tortu izvadite iz kalupa i prelijte čokoladnom glazurom. Glazuru pripremite na jednak način kao i kremu. Ohladite ju na sobnoj temperaturi, ali dok je još u tekućem stanju lagano ju prelijte preko torte. Tortu vratite natrag na hlađenje. Po želji tortu možete ukrasiti krokantom od lješnjaka.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/slatkisvijet.com