Doma s djecom: Evo kako kvalitetno provesti vrijeme u kući s vašim mališanima!

Foto: Getty Images

Donedavno sam smatrana izuzetkom, i mnogi su se divili, čudili ili s nevjericom gledali na moju svakodnevicu: troje male djece, mlađe od četiri godine koji ne idu u vrtić, već su, uz izuzetak povremenih igraonica, većinu vremena sa mnom doma. Sada se zbog mjera oko koronavirusa mnogo roditelja našlo u mojoj poziciji: nema škole, nema vrtića, ne ide se na posao. Što sad? Kako preživjeti?
Iako internet sada vrvi sličnim člancima, odlučila sam i ja s vama podijeliti svoje provjerene načine za organizaciju i zabavljanje djece kod kuće. Cijeli dan. Svaki dan.

Uspostavite rutinu

Sada kada su svi cijelo vrijeme doma, svima će biti lakše ako se unaprijed uspostave dnevne rutine: kada se ide u šetnju, od kad do kada je dnevni odmor, kada je ručak a kada užina, kada je vrijeme za spavanje. Djeci će biti lakše kada nakon nekoliko dana usvoje red, i bit će manje borbe, jer kada usvoje rutine doživljavat će ih kao zadanu situaciju, a ne kao nešto o čemu se treba pregovarati svaki put iznova. Vama će biti lakše zadržati usredotočenu pažnju i strpljenje, ako ste svjesni što slijedi i kada će doći trenutak dnevnog odmora kada ćete i vi malo predahnuti.

Podijelite zadatke

Naš dom pripada cijeloj obitelji i svi trebamo prema svojim mogućnostima voditi brigu o njemu. Primijetila sam da mala djeca vole pomagati u kućanskim poslovima i jako su sretni i uzbuđeni oko toga. Po internetu kruže tablice zadataka za djecu po dobi pa se njima možete inspirirati, ali savjetujem da na kraju uvijek sami procijenite i vidite što vašem djetetu ide bolje ili što ga više veseli. Naša kuhinja je organizirana tako da su tanjuri, šalice i pribor za jelo u niskim ormarićima, pa djeca sama postavljaju stol i raspremaju perilicu suđa. Metenje poda i brisanje raznih površina vlažnim maramicama jako su popularni zadaci. Četverogodišnjak je preuzeo čišćenje umivaonika u kupaonici: nakon što pospem sodom bikarbonom, on poprska octom u raspršivaču i istrlja spužvicom. On uživa u tom zadatku, a i rezultat je zaista nevjerojatan.

Najpopularnije je ipak pranje prozora. Ako imate prozor koji gleda na balkon ili ste u prizemlju, možete djeci dati raspršivač s vodom i brisač. Iako moram priznati da su prozori kasnije bili prljaviji nego prije, djeca su danima bila oduševljena i potpuno okupirana tim zadatkom.

Slaganje čistog rublja također ne mora biti samo mamin zadatak: možete igrati memory-sparivanje čarapa, ili poštara koji raznosi složeni veš po kući. Jednom je slaganje veša završilo spontanim gađanjem lopticama čarapa. Nastao je pravi mali rat, djeca su bila sretna jer su divljali i bacali stvari, a ja sam bila sretna jer su te stvari bile loptice čarapa kojima se nitko nije mogao ozlijediti niti se išta moglo razbiti. Mogla sam se opustiti pa smo svi uživali u tom neobičnom grudanju, a na kraju samo zajedno pokupili čarape i pospremili ih u ladicu.

Kreativne igre

Internet je pun kreativnih igara za djecu. Iako se čini da idejama nema kraja moje je iskustvo da na kraju mama najviše strada u tim projektima, jer većina njih traži dugotrajnu pripremu (u mom svijetu je to sve što traje dulje od 3 min) i djeca se, pogotovo ako su mala, brzo zasite ili se počnu “krivo” igrati (u mom svijetu to je kada počnu na posve neočekivan način koristiti aktivnost koju ste im pripremili, npr. prosipati pijesak po kući, piti boju, jesti plastelin….) Nema nikakve sumnje da dječju kreativnost treba poticati i podržati ali i treba imati na umu da nekad ona nije baš dobra za mamine živce, pa preporučujem da se ove aktivnosti počinju samo kada su se mama (ili tata) spremni uhvatiti ukoštac s mogućim posljedicama. U nastavku donosim nekoliko ideja koje su se meni pokazale dobrima.

Ostalo pročitajte na Frendica.hr!

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr