Evo kako možete pomoći djeci da budu uspješna u školi

Thinkstock

Kao roditelj, vi ste vašem djetetu prvi i najvažniji učitelj. Kada su roditelji i obitelj uključeni u školovanje svoje djece, i djeca će voljeti ići u školu. Mnoge studije pokazuju da je ono što obitelj radi važnije za školski uspjeh djeteta nego koliko su roditelji obrazovani. Postoji mnogo načina na koje roditelji mogu podržati učenje djece kod kuće i tijekom cijele školske godine, piše Colorincolorado.org. Ovdje vam donosimo nekoliko ideja!

Razvijte vezu s učiteljima i profesorima u školi

Za početak upoznajte sve profesore koji predaju vašem školarcu i saznajte tko je tko u školi (ravnatelj, školski psiholog, pedagog…). Posebno se predstavite razredniku vašeg djeteta i dajte mu do znanja da želite biti uključeni u rad svojeg djeteta i da mu želite pomoći, jer, zajedno ste jači. Redovito odlazite na roditeljske sastanke, ali ostajte u vezi s učiteljem i redovitim odlascima na informacije.

Podržite svoje dijete

Saznajte kako vašem djetetu ide u školi. Pitajte učiteljicu koliko dobro vaše dijete radi na satu u odnosu na druge učenike. Ako vaše dijete ne ide ukorak, posebno kada je riječ o čitanju, pitajte što vi ili škola možete učiniti.

Također, ako vaše dijete ima problema s učenjem, zatražite dodatnu pomoć od škole – dodatne sate ili pomoć nastavnika.

Pobrinite se da vaše dijete redovito radi domaću zadaću. Dajte do znanja djetetu da je obrazovanje važno i da se domaća zadaća treba svaki dan raditi. Možete mu pomoći u organizaciji, pokažite da ste zainteresirani te pohvalite djetetov trud. Svakako nastojite da pomognete djetetu u pripremi za testove.

Uključite se u školi vašeg djeteta

Postavljajte pitanja. Ako vas nešto zabrinjava u učenju ili ponašanju vašeg djeteta, pitajte učitelja ili ravnatelja o tome i tražiti njihov savjet. Saznajte više o svojim pravima. Važno je znati što su vaša prava kao roditelja. Tu osobito naglašavamo ulogu Vijeća roditelja u školama. Svakako se svojim djelovanjem uključite u njihov rad.

Udruga U ime obitelji na početku nove školske godine pokrenula je kampanju kojom informira roditelje o važnosti njihovog uključivanja u vijeća roditelja u školama koje pohađaju njihova djeca.

Sa svim svojim iskustvima, prijedlozima, mišljenjima, pitanjima roditelji se mogu javljati na e-mail adresu: roditeljiodlucuju@uimeobitelji.net.

Ivana Penavić: Roditelji, važno je da se uključite u vijeće roditelja u školama koje pohađaju vaša djeca!

Podržite učenje djeteta kod kuće

Pokažite pozitivan stav o obrazovanju svojoj djeci. Ono što kažemo i činimo u svakodnevnom životu im može pomoći da razviju pozitivan stav prema školi i učenju te da izgrade povjerenje u sebe kao učenike. Osim toga, pokazujući interes za obrazovanje svoje djece, roditelji i obitelji mogu izazvati oduševljenje u njima i voditi ih do vrlo važnog razumijevanja da učenja može biti zabavno.

Nadgledajte korištenje televizije, video igrica i interneta kod svoje djece. Potaknite djecu da čitaju. Pomaganje djetetu da postane čitatelj je najvažnija stvar koju možete učiniti kako bi pomogli djetetu da uspije u školi i životu.

Razgovarajte sa svojim djetetom. Razgovor i slušanje imaju glavnu ulogu u dječjem školskom uspjehu. Na primjer, djeca koja ne čuju puno razgovora i koju se ne potiče na razgovor često imaju problema s učenjem čitanja, što može dovesti do drugih školskih problema.

Također, ohrabrujte svoju djecu da koriste knjižnicu. Knjižnice su mjesta učenja i otkrića za svakoga.

Potaknite dijete da bude odgovorno i samostalno u radu. Preuzimanje odgovornosti i samostalni rad su važne osobine za školski uspjeh. I vi možete pomoći svom djetetu tako da mora preuzeti odgovornost za ono što radi, i kod kuće i u školi.

Također, ukažite mu na važnost aktivnog učenje. Aktivno učenje uključuje pitanja i odgovore na pitanja, rješavanje problema i upoznavanje interese. Aktivno učenje može se sagledati i kada je vaše dijete uključeno u neki sport, provodi vrijeme s prijateljima, sudjeluje u školskoj predstavi, svira neki instrument ili posjećuje muzeje i knjižare. Promovirajte aktivno učenje tako što ćete slušati ideje djeteta i odgovoriti na njih.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/colorincolorado.org

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.