Galette s jagodama

Foto: slatki svijet

Galette s jagodama – isprobajte neodoljivi desert iz francuske kuhinje, koji donosi Slatki svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci:

Prhko tijesto
160 g glatkog brašna
110 g hladnog maslaca
50 g šećera
prstohvat soli
3-4 žlice hladne vode
Nadjev od jagoda
300 g svježih jagoda
sok od 1/2 naranče
sok od 1/2 limuna
1 žličica cimeta
1 ravna žlica gustina
1 vanilin šećer
1 žlica šećera

Ostalo
jaje za premazivanje
malo šećera za posipavanje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priprema
U veću zdjelu stavite brašno, sol, šećer i na kockice izrezan maslac. Maslac rukama izmrvite u brašnu tako da dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte vodu pa umijesite glatko tijesto.

Tijesto omotajte prozirnom folijom i spremite u hladnjak na sat vremena.

Jagode očistite i narežite na šnite debljine cca 5 mm. Sok od limuna i naranče razmutite s gustinom. Dodajte šećer i cimet, sve dobro izmiješajte i pomiješajte s jagodama. Ostavite nadjev neka odstoji 10 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rashlađeno tijesto razvaljajte na masnom papiru u krug promjera 30 cm. Na sredinu tijesta posložite jagode tako da rub tijesta (otprilike 5 cm) ostavite prazno. Tekućinu koja je ostala od jagoda sačuvajte i dodajte tek kada tijesto preklopite da vam ne iscuri.

Kada posložite nadjev od jagoda rubove tijesta preklopite prema unutra, djelomično preko jagoda. Sada na jagode izlijte ostatak tekućine u kojem su se marinirale.

Rub tijesta premažite razmućenim jajetom i posipajte s malo šećera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pripremljeni Galette zajedno s masnim papirom premjestite na lim za pečenje. Galette pecite 20 minuta na temperaturi do 180°C, odnosno dok rubovi ne dobiju lijepu, zlatno žutu boju.

Galette poslužite topli uz kuglicu sladoleda od vanilije, a možete i čekati da se ohladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.