Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo nakon Severininog slučaja: ‘Pozdravljamo svaki pomak u smjeru ravnopravnije podjele roditeljskih uloga’

Foto: snimka zaslona, instagram, montaža narod.hr

“Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo od samog se svojeg osnutka zalaže za ravnopravno roditeljstvo, a to znači za ravnopravnu i jednaku podjelu roditeljskih odgovornosti. Također, od samog se početka zalažemo da se roditeljske kompetencije ne procjenjuju po spolu, već prema stvarnim roditeljskim vještinama”, poručuju iz udruge nakon što je u fokus javnosti došao slučaj Severine i njenog bivšeg supruga te njihova svađa oko skrbništva nad zajedničkim djetetom putem medija.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Nakon velikog broja članaka, informacija i komentara koje su u svezi predmeta Popović/Kojić objavljeni u hrvatskom i regionalnom medijskom prostoru, Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo obraća se ovim priopćenjem. Vjerujemo u profesionalnost i nepristranost novinarstva te molimo da se isto sukladno odredbama Zakona o medijima objavi u cijelosti.

Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo od samog se svojeg osnutka zalaže za ravnopravno roditeljstvo, a to znači za ravnopravnu i jednaku podjelu roditeljskih odgovornosti. Također, od samog se početka zalažemo da se roditeljske kompetencije ne procjenjuju po spolu, već prema stvarnim roditeljskim vještinama.

Ne možemo i ne želimo ulaziti u konkretan slučaj o kojem je posljednjih dana riječ u medijima. Ne možemo jer s njime nismo upoznati i preostaje nam samo vjerovati procjenama stručnih službi za koje vjerujemo da profesionalno i etično obavljaju svoj posao, a ne želimo jer je riječ o malodobnom djetetu kojem su, dojma smo, narušena prava na privatnost i normalno odrastanje.

Kao Udruga, bolno smo svjesni da je hrvatsko pravosuđe u slučajevima povjere djeteta na zajednički život i dalje nepravedno prema djeci i očevima i da je u (pre)velikoj većini slučajeva majka ta kojoj se dijete povjerava, dok se očevi moraju boriti za minimum kontakta s djecom.

Struka je danas jednoglasna u ocjeni da takav model zakida sve uključene: i djecu i majke i očeve, te da ga je potrebno mijenjati. S tim u vezi, pozdravljamo svaki pomak u smjeru ravnopravnije podjele roditeljskih uloga i prema većoj i kvalitetnijoj uključenosti očeva u život njihove djece.

To što je netko majka ili otac nije odmah sinonim za dobrog ili lošeg roditelja ili roditelja koji bi trebao imati bilo kakvu prednost u bilo čemu nad onim drugim.

Kad je riječ o konkretnom slučaju, smatramo da ga je potrebno u najvećoj mjeri rješavati izvan medija pa apeliramo na obje strane, na njihove pravne zastupnike i sve uključene da se suspregnu od iznošenja pojedinosti slučaja koje bi mogle nepotrebno izložiti malodobno dijete javnosti jer to doista nije u interesu djeteta.

Stoga zaključno, još jednom pozivamo sve :

(1) da se suzdrže od bilo kakvih akcija, objava, pisanja, komentiranja ili prenošenja informacija iz obiteljskog života bilo kojeg mldb. djeteta
(2) da u ovom predmetu kao i u bilo kojem drugom poštuju znanje, iskustvo i procjene stručnjaka i suda, i ne pristaju na bilo koji oblik zloupotrebe javnog prostora
(3) da prihvate da se prema suvremenim spoznajama znanosti i struke kompetentnijim roditeljem smatra onaj koji bolje razumije potrebe djeteta i koji je spremniji na suradnju s drugim roditeljem.

Ravnopravno roditeljstvo je borba za prava djece a ne linč na roditelje!”, zaključuju iz Hrvatske udruga za ravnopravno roditeljstvo.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr