Roditelji odgojitelji: Pravobraniteljica za djecu pozvat će Grad da razmotri ukidanje mjere

pravobraniteljica
Foto: fah; fotomontaža: narod.hr
Pravobraniteljica za djecu predstavnicama roditelja odgojitelja potvrdila je da će pozvati predstavnike grada Zagreba da razmotre prijedlog odluke o ukidanju mjere roditelj odgojitelj.

Pravobraniteljica i predstavnici roditelja odgojitelja održali su sastanak

U ponedjeljak, 22. studenoga 2021. održan je sastanak predsjednice Hrvatske udruge roditelja odgojitelja (HURO), Ane Marije Berbić Lacko i predstavnice Inicijative “Djeca su budućnost”, Ljiljane Dragić s pravobraniteljicom za djecu, gospođom Helencom Pirnat Dragičević.
Sastanak je održan na zahtijev udruge i inicijative koje predstavljaju roditelje odgojitelje. Tema sastanka bila je prijedlog zagrebačke vlasti o izmjeni Odluke za mjeru roditelj odgojitelj.

Pravobraniteljica dobila na uvid činjenice – 20 000 djece i 6,000 djece vrtićke dobi

Pravobraniteljica za djecu dobila je na sastanku uvid u važne činjenice koje slijede. Mjera obuhvaća 5800 korisnika s pravom na mjeru roditelj odgojitelj. Oni se brinu o oko 20 000 djece. Od toga je oko 6000 djece vrtićke dobi (neslužbena brojka je i veća (7,000 – 8 000 djece). Naime, podaci koje ima nadleženi Ured za demografiju nisu potpuni. Dio obitelji nije “prijavio” novorođenče, jer nisu tražili da se pravo korištenja mjere “prebaci” na najmlađe dijete u obitelji. Svu djecu vrtićke dobi o kojoj se danas brinu roditelji odgojitelji trebali bi, ukine li se mjera roditelj odgojitelj, primiti gradski vrtići. U kojima ima oko 360 slobodnih vrtićkih mjesta.

Pravobraniteljica je dužna brinuti o interesima djece u društvu

U priopćenju roditelja odgojitelja navodi se da  “aktualna gradska vlast nije uopće promišljala o problemu, niti napravila projekcije o posljedicama. Nemaju spremne mjere za otvaranje dodatnih vrtićkih mjesta u slučaju da provedu ukidanje mjere. Sa svime smo detaljno upoznali Pravobraniteljicu za djecu. Jer, baš su djeca najugroženija skupina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zaključeno je da je odluka grada ishitrena, da ne postoji analiza ugroženosti djece, što je trebao napraviti grad (nadležni Ured za demografiju), a sve na osnovi stručne analize mjere”, navodi se u priopćenju roditelja odgojitelja. “Pravobraniteljica za djecu uključit će se na način da će gradskoj vlasti iznijeti točne podatke. Ukazat će se na nepostojanje opsežnih podataka o strukturi korisnika mjere. Zatražit će uvid u mjere koje je grad osigurao za zbrinjavanje djece ( ukoliko nastave inzistirati na ukidanju mjere). Zatražit će od predstavnika Grada da još jednom razmotre  svoju odluku”, navodi se u priopćenju.

S obzirom na rokove javnog savjetovanja i sljedeće sjednice gradske Skupštine, očekujemo da se ured Pravobraniteljice uskoro javno uključi u trenutnu problematiku istupanjem sa svim bitnim činjenicama, zaključuju.

Tomašević ukinuo mjeru, a rođeno je 30% više treće djece

Podsjetimo, nova gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem, odlučila je ukinuti ovu hvalevrijednu pronatalitetnu mjeru.

> Roditelji: ‘Dolenec je rekla da Zagreb ima dovoljno djece’; Grad: ‘Nije to izgovorila’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Udruga roditelja odgojitelja: Tomašević nije našao vremena da nas primi, duboko smo razočarani

Pravobraniteljica za djecu će se, na traženje roditelja, uključiti u javnu raspravu na način da gradskoj vlasti iznese činjenice, upozori da ne postoje podaci o strukturi korisnika mjere te usmjeriti gradske vlasti da još jednom razmotre svoju odluku.

Roditelji odgojitelji su najavi prosvjed protiv protuzakonitog ukidanja mjere u utorak u 12 sati, te ponovno u subotu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.