Udruga roditelja odgojitelja: Tomašević nije našao vremena da nas primi, duboko smo razočarani

tomašević roditelj odgojitelj, majke odgojiteljice
Foto: Fah; Fotomontaža: Narod.hr

Hrvatska udruga roditelja odgojitelja (HURO) u utorak je održala sastanak s predstavnicima gradske vlasti na temu ukidanja dosadašnje hvalevrijedne mjere roditelj odgojitelj.

Iz Udruge su izrazili razočaranje što na sastanku s predstavnicima zagrebačke vlasti zbog izmjene odluke o mjeri roditelj odgojitelj nije bilo i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, čelnik ekstremno lijeve Možemo.

> Predsjednica udruge Roditelj odgojitelj: Tomašević ne poznaje tematiku o kojoj odlučuje

> Tomašević uhvaćen u laži: Što je o mjeri roditelj odgojitelj govorio u predizbornoj kampanji?

Sastanak prekinut

Sastanak je upola prekinut jer su, umjesto zamjenice gradonačelnika Daniele Dolenec, predstavnici roditelja odgojitelja htjeli popričati s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem koji nije bio prisutan.

“Tomašević je osobno predlagatelj izmjene te mjere i mi želimo da nas on primi jer je tema važna za veliki broj ljudi”, ispričala je predsjednica udruge HURO Ana Marija Berbić Lacko.

Zatražili novi sastanak

Roditelji odgojitelji zatražili su novi sastanak idući tjedan, na kojem bi bio i gradonačelnik osobno.

“Kad je već u stanju takvu mjeru predložiti Gradskoj skupštini, neka ovim ljudima pogleda u oči i to im direktno kaže, a onda ćemo mi iznijeti protuargumente gradonačelniku osobno. Gradonačelnik je predlagatelj općeg akta Gradskoj skupštini i smatramo da ovu temu mora pred nama osobno braniti”, izjavio je novinarima odvjetnik Hrvatske udruge roditelja odgojitelja Marko Fak nakon sastanka, koji je bio zatvoren za javnost, javlja HRT.

Duboko razočaranje

Fak je izvijestio da su na sastanku bili sa zamjenicom gradonačelnika Danijelom Dolenec.

“Duboko smo razočarani sa sastankom jer gradonačelnik nije našao vremena da nas primi. Smatramo da je tema bitna jer se radi o 5800 obitelji u gradu Zagrebu i o 20.000 djece, istaknuo je i dodao da na sastanku razgovora zapravo nije niti bilo. “Bio je to monolog Dolenec i pristojno smo je saslušali”, rekao je.

Šterc: Ideologija puno važnija nego ključna strateška problematika cijele države

Na sastanku Hrvatske udruge roditelja odgojitelja s predstavnicima gradske vlasti bio je i demograf Stjepan Šterc. Istaknuo je da im iz gradske vlasti nisu pokazali analize i niti rekli tko ih je radio.

“To je bila prava slika jednog političkog sustava gdje je ideologija puno važnija nego ključna strateška problematika cijele države”, ocijenio je Šterc.

Upozorava da bi se mjera roditelj odgojitelj trebala primjenjivati u cijeloj državi.

Prosvjed pred Gradskom upravom

Dok su predstavnici Hrvatske udruge roditelja odgojitelja u Gradskoj upravi bili na sastanku, pred Gradskom upravom mirno su prosvjedovali roditelji-odgojitelji s djecom i istaknutim transparentima.

Na velikom transparentu je pisalo: “Zagrebe – grade moj – ne štedi se na dječjim ustima!!!”.

Tomašević prekršio i ovo predizborno obećanje

Podsjetimo, nakon što je ekstremno lijeva zagrebačka gradska vlast u javno savjetovanje uputila odluku kojom se u praksi ukida dosadašnja hvalevrijedna mjera “roditelj-odgojitelj” u gradu Zagrebu, sazvan je sastanak gradske vlasti hrvatske udruge roditelja odgojitelja s predstavnicima grada Zagreba u Poglavarstvu.

Riječ je o mjeri kojom je Grad Zagreb nudio naknadu nezaposlenim roditeljima troje ili više djece od kojih najmlađe još nije krenulo u školu.

Oni koji su odlučili koristiti mjeru imali su pravo na mjesečnu novčanu pomoć u iznosu od 65 posto prosječne bruto plaće u Zagrebu za prvih osam mjeseci prethodne godine. Riječ je o mjeri kojoj je cilj bio povećati trend broja trećerođene djece. Sada se ta mjera ukida.

Roditelji odgojitelji snažno su kritizirali potez gradonačelnika te, između ostalog, podsjećaju i na predizborno obećanje Tomaševića da neće ukidati mjeru za postojeće korisnike. Nedavno je održan i prosvjed ispred gradskog poglavarstva gdje su ogorčene majke palile lampaše i ostavljale poruke za gradonačelnika.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt