Predsjednica udruge Roditelj odgojitelj: Tomašević ne poznaje tematiku o kojoj odlučuje

tomašević obitelj zagreb roditelj odgojitelj trend pada novorođenih
Foto: Fah, depositphotos; fotomontaža: Narod.hr

“Kada smo čuli gradonačelnika Tomaševića da govori u javnosti o ovoj mjeri brzo smo shvatili da ne poznaje tematiku o kojoj odlučuje (koristi izraz ugovori, a radi se o izdanim rješenjima i zaključcima), ali posebno ističemo da je u predizbornoj kampanji obećavao da postojeća prava ostaju, a sada ih ukida. Niti zamjenica gradonačelnika Dolenec baš nije upućena u u tematiku”, ističe Ana Marija Berbić Lacko, predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja (HURO) za Narod.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastanak u utorak

Nakon što je zagrebačka gradska vlast u javno savjetovanje uputila odluku kojom se u praksi ukida dosadašnja hvalevrijedna mjera “roditelj-odgojitelj” u gradu Zagrebu, sazvan je sastanak gradske vlasti hrvatske udruge roditelja odgojitelja s predstavnicima grada Zagreba u Poglavarstvu.

Podsjetimo, riječ je o mjeri kojom je Grad Zagreb nudio naknadu nezaposlenim roditeljima troje ili više djece od kojih najmlađe još nije krenulo u školu. Oni koji su odlučili koristiti mjeru imali su pravo na mjesečnu novčanu pomoć u iznosu od 65 posto prosječne bruto plaće u Zagrebu za prvih osam mjeseci prethodne godine. Riječ je o mjeri kojoj je cilj bio povećati trend broja trećerođene djece. Sada se ta mjera ukida.

Roditelji odgojitelji snažno su kritizirali potez gradonačelnika te, između ostalog, podsjećaju i na predizborno obećanje Tomaševića da neće ukidati mjeru za postojeće korisnike. Nedavno je održan i prosvjed ispred gradskog poglavarstva gdje su ogorčene majke palile lampaše i ostavljale poruke za gradonačelnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za danas, u utorak, zakazan je sastanak hrvatske udruge roditelja odgojitelja s predstavnicima grada Zagreba u Poglavarstvu. Uz predsjednicu udruge Anu Mariju Berbić Lacko tom će sastanku prisustvovati odvjetnik Marko Fak, demograf doc. dr. sc. Stjepan Šterc i Davor Jantolek, član udruge.

“Dana 16. studenoga 2021. godine u 14 sati Poglavarstvu grada Zagreba održat će se zakazani sastanak našeg tima s predstavnicima vlasti grada Zagreba na temu “izmjena odluke o mjeri roditelj odgojitelj”, gdje odlazimo s ciljem da im iznesemo činjenice i naše argumente, te da poručimo što zahtijevamo od njih.” – priopćili su u utorak iz Hrvatske udruge roditelja odgojitelja.

O ovoj temi razgovarali smo s predsjednicom Hrvatske udruge roditelja odgojitelja, Anom Marijom Berbić Lacko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Grad svjesno gura nekoliko tisuća korisnika u sustav socijalne skrbi”

Ona ističe kako je demografsko pitanje, u situaciji nacionalnog demografskog sloma, strateško pitanje, u cijelu problematiku uključeni su i znanstvenici – demografi, koji desetljećima upozoravaju na pad stanovništva, tako da na sastanak kao član tima ide demograf Stjepan Šterc, koji relevantnim statističkim podacima i stručnim zaključcima tvrdi da je mjera polučila rezultate.

“Ovakve odluke ne mogu se donositi ishitreno, jer će se posljedice odraziti negativno šire na lokalnu i nacionalnu populaciju, kao i na sustave u gradu Zagrebu, pa i na nivou države. Jasno ćemo dati do znanja da ne dopuštamo aktualnoj vlasti da bez ozbiljno provedene dubinske analize mjere roditelj odgojitelj – u koju moraju biti uključeni stručnjaci ekonomisti, demografi, socijalni pedagozi i drugi, svojim političkim odlukama bez promišljanja i projekcija o posljedicama dovode ogromnu skupinu populacije grada Zagreba na rub egzistencije. Ovaj prijedlog nije revidiranje, već ukidanje stečenog prava, čime se svjesno gura nekoliko tisuća korisnika u sustav socijalne skrbi”, poručila je predsjednica udruge.

“Neugodno smo iznenađeni”

“Grad Zagreb je u sklopu javnog savjetovanja 5. studenog pustio nacrt prijedloga izmjene odluke o mjeri roditelj odgojitelj. Neugodno smo se iznenadili, prvenstveno sa sadržajem predložene odluke, a drugo s obzirom na činjenicu da smo ranije, još 6. listopada 2021. godine zatražili sastanak, ignoriralo nas se, da bi poziv za isti uslijedio od njih na dan kad se već u javnosti pojavio nacrt prijedloga s drastičnim izmjenama, čime nas ne tretiraju kao socijalne partnere s kojima moraju u dijalog ako se i kad odlučuju mijenjati dosadašnje politike” – kaže Berbić Lacko te nastavlja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Aktualnoj vlasti zamjeramo što nisu promišljali i napravili projekcije za posljedice te svoje odluke. Naime, vrtići su već godinama prebukirani, a uskoro bi mogli biti zatrpani s novih nekoliko tisuća zahtjeva za upis (procjena je da među korisnicima ima oko 7.000 djece u dobi do 6 godina, oko tisuću će ih ići prema školskom sustavu, a preostali broj mora zabrinuti gradonačelnika. Druga nepromišljenost je što s tolikim osobama koje ostaju bez prava? Tržište rada ne može imati toliki nagli prihvat -posljedice i zdravstvene krize, potresa, svjetske ekonomije, čime se veliki dio njih svjesno i namjerno gura u sustav socijalne skrbi. Korisnica koja je sada trudna sigurno neće moći dobiti posao. I još jedan važan problem s posljedicama je efekt dodatnog masovnog iseljavanja – samo jedna obitelj time smanjuje stanovništvo grada i države za čak pet ljudi! Sveukupno nedopustivo!”

“Nedopustivo”

Berbić Lacko smatra nedopustivim predložene izmjene kojima će se rezati prava na 7 godina djeteta, umjesto dosadašnjih 15 godina te će se umanjiti iznos naknade za 5 puta (s 4.850kn na 1.000kn). Ona ističe da to nije revidiranje već ukidanje mjere te naglasila da mjeru koristi 5800 korisnika, brinu i skrbe o oko 20.000 svoje djece. Radi se, smatra, o nezanemarivoj i osjetljivoj populaciji, te je nedopustivo da se ishitrenom i nepromišljenom političkom odlukom odlučuje o životima tolike društvene skupine.

Poručuje i da je gradska vlast neupućena u ovu mjeru te da zapravo nije ni provela najavljenu analizu.

“Vlast ne poznaje tematiku”

“Iako se u javnosti spominjala potrebna dubinska analiza mjere, do toga nije došlo, jer to mora biti ozbiljna analiza sa zaključcima, koju za ovu temu izrađuju demografi, ekonomisti, socijalni pedagozi i drugi. Kada smo čuli gradonačelnika Tomaševića da govori u javnosti o ovoj mjeri brzo smo shvatili da ne poznaje tematiku o kojoj odlučuje (koristi izraz ugovori, a radi se o izdanim rješenjima i zaključcima), ali posebno ističemo da je u predizbornoj kampanji obećavao da postojeća prava ostaju, a sada ih ukida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niti zamjenica gradonačelnika Dolenec baš nije upućena u u tematiku, jer je primjerice na pitanje novinarke o kojem iznosu koji grad izdvaja za pojedinog korisnika se radi odgovorila 4.250kn, što je netočno, izdvaja se oko 7.150kn od čega ide izdvajanje za doprinose i porez, te je neto naknada ove godine iznosila oko 4.850kn. Svatko tko se bavi politikom i odlučuje mora znati detalje teme. Izjavama da se broj novorođenih u gradu smanjio, bez da se objasni analiza pozadine  ž- smanjenje broja prvorođenih, a porast od 30 posto broja trećerođenih, kazuje da se manipulira statističkim brojevima i obmanjuje javnost u korist politika u kojem smjeru žele ići – ne zanima ih demografija, obitelji ni djeca”, poručila je Berbić Lacko.

“Djeca su interes društva”

“Djelujemo u smjeru i s ciljem da se ova odluka povuče iz javnog savjetovanja, jer ako dođe na Dnevni red Skupštine i izglasa se kao takva, moglo bi biti nesagledivih negativnih posljedica za veliku većinu korisnika, ali i naše društvo. Hoće li grad zaposliti ženu s petero djece? Zar oni ovakvom politikom zastupaju socijalna prava?  Ovom prilikom poručujemo – djeca nisu samo privatna stvar, nego interes društva!“, istaknula je predsjednica udruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.