Jednostavno i ukusno: Domaće špecle sa sirom i lukom

špecle
Foto: Slatki svijet

Špecle su domaća tjestenina koju jednostavno možete napraviti od svega nekoliko sastojaka. Osim brašna, vode i jaja za pripremu špecla dobro će vam doći i specijalni ribež za špecle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Špecle se kuhaju jako kratko, a možete ih poslužiti s raznim umacima i mesnim jelima, baš poput njoka. Isprobajte i ovaj recept za tradiconalne Špecle sa sirom i lukom, u Austriji poznate pod nazivom Kasnockerl, a u Njemačkoj kao Käsespätzle.

Recept nam donosi Slatki svijet.

Sastojci za tijesto

500 g glatkog brašna
6 jaja
200 ml vode
½ žličice muškatnog oraščića
1 žličica soli

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostali sastojci

4 veće glavice luka
60 g maslaca
1 žličica šećera
350 g sira (ementaler ili neki aromatični)

3 l vode i 1 žlica soli za kuhanje špecli
svježi vlasac ili peršin za posipavanje

Priprema

U većoj zdjeli spiralnim nastavcima za miksanje izmutite sve sastojke za tijesto. Zdjelu s tijestom prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite sa strane dok pripremate ostale sastojke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Luk narežite na kolutiće, a zatim ga prepržite na maslacu. Luk pržite (dinstajte) na laganoj vatri 20tak minuta, dok ne dobije lijepu zlatno smeđu boju. Pred kraj dodajte šećer.

Sir krupno naribajte i ostavite sa strane.

špecle
Foto: Slatki svijet

U velikom loncu zakuhajte vodu. Tijesto sipajte u ribež za špecle direktno iznad vrele vode. Špecle kratko prokuhajte, cca 2 minute a zatim ih izvadite u cijedilo da se ocijede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veći pekač namastite pa slažite red špecla, red sira. Na kraju po vrhu rasporedite i pripremljeni luk. Špecle kratko zapecite u pećnici, tek toliko da se sir lijepo otopi. Špecle poslužite dok su još vruće uz zdjelicu salate.

Foto: Slatki svijet
Foto: Slatki svijet
Foto: Slatki svijet

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.