Klementina Šuljug odgovara na Vaša pitanja: Tko donosi darove? Zašto krampus i šibe nisu dio slavlja Sv. Nikole?

Foto: narod.hr

Djeca s nestrpljenjem čekaju dan kad će staviti čizmice na prozor i iščekivati darove. Pitaju se hoće li Sv. Nikola znati što žele, pišu pisma, slikaju igračke… Brinu ih prijetnje roditelja da im Sv. Nikola ne će donijeti darove ako su bili „zločesti“ i da bi mogao doći krampus i donijeti šibu.

S djecom moramo biti iskreni. Ako želimo odnos pun povjerenja onda se moramo odreći i onih „malih i bezazlenih“ laži.

Postoji li Sv. Nikola? Kako objasniti djetetu slavljenje njegova spomendana?

Sv. Nikola je postojao. On je povijesna osoba. Djetetu treba, ovisno o njegovoj dobi, na adekvatan način, ispričati njegov život i objasniti razlog zbog kojeg ga se sjećamo i slavimo. Pokušajte ispričati riječima koje dijete može shvatiti, ali da to ne bude udaljavanje od istine i začinjavanje detaljima iz vaše mašte. Pronađite realnu fotografiju Svetog Nikole i pokažite mu kako je izgledao isto kao i kad mu na fotografijama pokazujete nekog tko više nije s vama. Jednostavno objasnite tko je on bio i što je činio:

Sveti Nikola je bio svećenik (biskup) i jako dobar čovjek koji je pomagao siromašnim ljudima. Ubacivao im je darove kroz prozor i skrivao se jer nije želio da ga hvale i da mu se dive. Bio je vrlo samozatajan. Mi se danas rado sjećamo njegove dobrote i na taj dan roditelji daruju svoju djecu sitnim darovima kako bi ih razveselili kao što je to Sveti Nikola činio u svoje vrijeme kad je živio na ovom svijetu.

Objasnite djetetu da bit darivanja nije skupocjen dar nego neka sitnica koja će biti iznenađenje, koja će ga razveseliti i podsjetiti da vam je važan i da ga volite.

Tko je krampus? Donosi li on šibe „zločestoj“ djeci?

Nema „zločeste“ djece! Djeca nisu zločesta, samo se nekada ponašaju hirovito. Recite djetetu da ga volite bez obzira na njegovo ponašanje, ali da vas nekad ružno ponašanje može rastužiti.

Krampus ne postoji! To znači da ni šibe ne donosi. Bez puno objašnjavanja recite djetetu da je krampus izmišljotina i da ne želite spominjati nekoga tko ne postoji.

Važno je ne poljuljati povjerenje kod djece. Ono vam bezuvjetno vjeruje i čak i najmanja laž, koliko god vam se činila bezazleno, može ostaviti posljedice.

Vaša pitanja šaljite na pitanjazaklementinusuljug@narod.hr

* Klementina Šuljug je odgojiteljica s međunarodnom MEPI diplomom i 15 godina rada u Montessori vrtiću, a stručno se usavršavala po Montessori metodi za djecu s poteškoćama. Iza nje je dugogodišnji rad s djecom s poteškoćama. Ima međunarodnu diplomu za vjerski odgoj djece predškolske dobi po načelima Montessori pedagogije te je završila doškolovanje za župne suradnike i katehezu djece na KBF-u u Đakovu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr