Luca Volonte: Obitelj je statistički najbolji način da dugo živimo

Drugi dan dana međunarodne konferencija udruge U ime obitelji pod nazivom “Obitelj i škola: ključ odgoja za vrijednosti” započeo je vrlo zanimljivim panelom na temu “Štetnost uvođenja rodne ideologije u škole”.

Prof. dr. sc. Zvonko Rumboldt s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u svom izlaganju ukazao je na važnost toga kako je znanost razbila mit o rodnoj ideologiji.

“Tri su tvrdnje koje tu ne drže vodu – koje su krive, a koje se jako prenaglašavaju. Prva je da je spolna orijentacija genetski ili biološki određena. To nije istina jer za to nema dokaza – ako i ima dokaza, oni su toliko tanki da je to anegdotalni prikaz. Druga je stvar da je rodni identitet nekako genetski uređen jer se gledaju razlike mozga u strukturi homoseksualaca, transeksualaca prema heteroseksulacima – to nisu nikakvi dokazi, to je znanstveno neprihvatljivo jer polazi od krivih premisa i onda stvara te zaključke”, rekao je prof. Rumbolt dodavši: “Treći problem je social stress – socijalni stres. Tvrdnje su da je loše mentalno zdravlje, sklonost depresiji recimo, ili sklonost samoubojstvu ili nasilje u takvim zajednicama daleko češće. Samoubojstva kod transgeničnih osoba su 20-ak puta veća nego li kod običnih ljudi”.

dsc_5472

Alessandro Fiore, glasnogovornik talijanske udruge Pro Vita govorio je o učincim i opasnostima uvođenja rodne ideologije u škole.

“Takva vrsta obrazovanja ima četiri koraka. Prva je zamijeniti pojam spola sa pojmom roda, i onda se više ne govori o spolnoj diskriminaciji, već o rodnoj diskriminaciji. Drugi korak je koristiti programe protiv zlostavljanja u školi i diskriminacije kako bi se uveo pojam rodnih identiteta, ukoliko se takav pojam ne koristi, onda dolazi do diskriminacije”, rekao je te dodao kako je treći korak potaknuti djecu da drugi korak provedu praksu – djeca se igraju zamjene uloga.

“Četvrti korak je aktivna promocija LGBT programa, homoseksulanih brakova”, rekao je dodavši: “Zašto to sve skupa govorim? Rekao bih da je lakše spriječiti nego liječiti. Kada neka nevladina organizacija u Hrvatskoj ili političari krenu govoriti kako žele u školu uvesti rodnu ideologiju te kako zapravo žele djecu naučiti da ne diskriminiraju. No, vi ćete znati da oni ipak idu u smjeru da vam uzmu vašu djecu i to vam govorim da se znate obraniti protiv tih neprirodnih načela”.

dsc_5559

Iduća zanimljiva tema razgovora bila je – Kako prepoznati potrebe i talente učenika.

Vesna Gračner, profesorica psihologije govorila je o utjecaju autoriteta na razvoj učenika.

“Taj utjecaj je jako veliki jer ono što autoritet kaže ima mnogostruko jače značenje nego kad to kaže netko drugo, a to ima temelje u djetinjstvu jer prvi autoriteti su roditelji. Dijete krivo zaključuje da ne može preživjeti bez roditelja i stvori emocionalnu sliku roditelja kao nekog tko je sličan Bogu i to se poslije prenosi na sve kasnije autoritete u životu”, rekla je Gračner te dodala: “Vrlo je moćan instrument autoritet jer po njemu procijenjujemo svaku osobu”.

dsc_5671

Potom je uslijedila tema panela Samohrani roditelji i odgoj djece.

Jorge i Rosalinda Carrilo, bračni par iz Meksika, koji predstavljaju Međunarodnu konfederaciju kršćanskih obiteljskih pokreta (ICCFM), u svom izlaganju iznijeli su podatke studije iz 2008. godine koja pokazuje da u jednoj generaciji od 100 djece koja upisuju 1. razred, na fakultet ih ode na kraju samo 13.

Napuštanje škole već u srednjoj školi više je kod djece čiji su roditelji samohrani, nego kod onih koji žive u obitelji s oba roditelja. Ukazali su na važnost projekta koji provode u Meksiku za samohrane majke: “Program za odgovorne majke” koji iskazuje višestruke uspjehe. Program nije usmjeren samo na majke, već i na djecu kroz edukaciju i podršku.

dsc_6109

Luca Volonte iz Zaklade Novae Terrae, Italija ukazao je na važnu činjenicu kako brak smanjuje smrtnost više nego ijedan čimbenik: “Obitelj je statistički najbolji način da dugo živimo”, rekao je Luca. Govoreći upravo o toj činjenici, skrenuo je pozornost na važnost kako država može pomoći samohranim roditeljima u odgoju i obrazovanju djece.

Pojasnio je kako je 14. listopada u Velikoj Britaniji objavljeno istraživanje koje pokazuje da izostanak prisutnosti jednog roditelja u obitelji, povećava udio djece koja koriste duhanske proizvode i alkohol prije 18. godine. Također, ukazao je na to da samohrani roditelji imaju niz rizika za svoje zdravlje – uz to što im je otežan pronalazak posla.

dsc_6072

“Važno je promicati jedinstvo obitelji, a ako dođe do raspada obitelji, iz bilo koje razloga, razvod ili smrt jednog roditelja – moramo pokušati kao društvo osigurati stimuliranje civilnog društva koje će omogućiti savjetovanje i potporu obitelji, istovremeno poticati majke koje najčešće postaju glave obitelji kako bi se smanjili rizici kojima su izložena djeca”, zaključio je Volonte.

Prvi dan međunarodne konferencije U ime obitelji otvorio teme uključenosti roditelja u obrazovni sustav, reformu školstva i utjecaj medija na društvo

Počela druga međunarodna konferencija udruge U ime obitelji: Prve rasprave o obrazovanju u Hrvatskoj, kod kuće i u jednospolnim školama

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.