Kako je osnovano i što bi trebalo raditi Srpsko narodno vijeće koje je podnijelo prijavu protiv Matka Škalamere?

Zagreb, 23.08.2019. - Konferencija za medije Kluba zastupnika SDSS-a na temu: "Napad na Srbe s područja Knina“. Na fotografiji Milorad Pupovac, Boris Milošević, Dragana Jeckov. foto HINA / Edvard ŠUŠAK/ es

Srpsko narodno vijeće podnijelo je kaznenu prijavu 21. kolovoza 2019. uz suglasnost povratnika za kazneno djelo prijetnje, nanošenje tjelesnih povreda te uznemiravanja protiv nepoznatih počinitelja. Kaznena prijava podignuta je protiv Matka Škalamere, uglednog člana HGSS od 18. godine, koji je do sada spasio desetine ljudskih života.

Srpski povratnik Dobrivoje Arsić, član HDZ-a, tvrdi kako je pretučen iz mržnje po nacionalnoj osnovi, tijekom svađe glede parkinga.

“Zbog tajnosti postupka ne mogu ići u detalje, ali mogu reći da je ta osoba zatvorila vozilo mojega branjenika na parkirališnom mjestu, zbog čega je došlo do verbalnog sukoba između njih dvojice, ali osim razgovora ničega tamo više nije bilo”, rekao je odvjetnik Stipinović, što bi značilo da Škalamera u svojoj obrani negira ne samo prijetnje i uvrede, nego i bilo kakav fizički kontakt, ne samo motiviran po nacionalnoj osnovi, nego uopće počinjenje tih djela.

Uz to, otkriveno je kako je susjed snimio cijeli sukob, a Duško Miočić, odvjetnik Matka Škalamere, potvrdio je za dnevnik.hr da u spisu postoji i videosnimka sukoba koja isključuje ikakvu odgovornost njegovog klijenta. Uz to, odvjetnik Zvonimir Hodak naglasio je za narod.hr kako u liječničkoj svjedodžbi stoji da se ne vide vidljive povrede, dok sam Arsić posjeduje kaznenu prijavu zbog prijetnji da će izbosti čovjeka nožem zbog štanda na tržnici.

S druge strane, pravni savjetnik Srpskog narodnog vijeća Milan Eraković je 23. kolovoza ustvrdio ne samo da je Arsić napadnut zbog nacionalne netrepeljivosti, nego da je napadača bilo više; odnosno ustvrdio je kako je “indikativno da su napadači znali ime i prezime povratnika i da je vrijeđanje bilo usmjereno na njegovu nacionalnost i činjenicu da je povratnik”.

Što je Srpsko narodno vijeće i što bi trebalo raditi?

Srpsko narodno vijeće (SNV), nacionalna koordinacija vijeća srpske nacionalne manjine, izabrano je političko, savjetodavno i koordinativno tijelo koje djeluje kao samouprava Srba u Republici Hrvatskoj. Djeluju kao koordinacija 94 vijeća srpske nacionalne manjine koja su osnovana na temelju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

> Milorad Pupovac – štovatelj Tita izabran za predsjednika saborskog Odbora za ljudska prava

> Srpsko narodno vijeće dodijelilo Frljiću nagradu za humanizam, toleranciju i antifašističke vrijednosti

> U ime obitelji informirala međunarodne institucije o porastu lijevog (komunističkog) ekstremizma u Republici Hrvatskoj

Nedavno izabrani novi predsjednik SNV-a, Boris Milošević, saborski je zastupnik gdje predstavlja srpsku manjinu te je član Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, kao i član Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo

Njihov član Savjeta Milorad Pupovac izabran je za predsjednika saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, iako on osobno podržava lik i djelo Josipa Broza Tita, pod čijim totalitarnim režimom su masovno kršena ljudska prava, što priznaju i Rezolucija Vijeća Europe o osudi komunističkih zločina iz 2006. i Deklaracija Hrvatskog sabora. Zastupnik Pupovac proveo je na čelu SNV-a posljednje 22 godine. Osim što je koalicijski partner vladajućeg HDZ-a, Pupovac je u mandatu Vlade Andreja Plenkovića postao članom saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu i članom saborskog Odbora za vanjsku politiku.

Dopredsjednica Srpskog narodnog vijeća je Dragana Jeckov, također saborska zastupnica koja obnaša dužnost članice Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, ali i članice Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije te članice Odbora za poljoprivredu.

Prema statutu, SNV se bavi zaštitom i promocijom ljudskih, građanskih i nacionalnih prava Srba, te pitanjima njihova identiteta, participacije i integracije u hrvatsko društvo. Vijeće je osnovano na temelju Erdutskog sporazuma i Pisma Vlade RH o dovršenju mirne reintegracije, koji Srbima jamče manjinsku samoupravu i pravo na organiziranje, te na temelju dugogodišnje tradicije srpske samouprave.

Osnovano je 1997. godine u Zagrebu na inicijativu Saveza srpskih organizacija (SKD Prosvjeta, Srpski demokratski forum, Zajednica Srba Rijeke i Istre, Zajedničko veće opština), a osnivači su bili i Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS), Baranjski demokratski forum, Udruženje izbjeglih i prognanih Srba, predstavnici nekih crkvenih općina Srpske pravoslavne crkve, saborski zastupnici Srbi i ugledni pojedinci.

Nakon donošenja Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina 2002. godine mijenja se način formiranja i organiziranja manjinskih vijeća. Vijeća se biraju tajnim izborima koje organizira država (do sada je održano pet krugova – 2003., 2007., 2011., 2015. 2019.) u svim jedinicama samouprave na čijem području broj Srba prelazi 1,5 posto. U jedinicama lokalne samouprave vijeća se biraju ukoliko na tom području živi više od 200 pripadnika srpske manjine, a u jedinicama regionalne samouprave ukoliko njihov broj premašuje 500. U slučajevima kada nije ispunjen barem jedan od ovih uvjeta, a na području samouprave živi najmanje 100 pripadnika manjine, bira se predstavnik.

Iz Statuta SNV-a temelj osnivanja Vijeća su:

a) članci 3., 14.,15. i 43. Ustava Republike Hrvatske, u kojima je proklamirano načelo da su sloboda, jednakost i nacionalna ravnopravnost najviše vrijednosti ustavnog poretka Republike Hrvatske, a koje pripadaju građanima Republike Hrvatske neovisno od njihovog nacionalnog, vjerskog ili drugog porijekla, da su u Republici Hrvatskoj ravnopravni pripadnici svih naroda ili manjina, da se jamči pravo na slobodno udruživanje radi zaštite ili zauzimanja za politička, nacionalna, kulturna, socijalna, ekonomska i druga prava i ciljeve;

b) Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj (u daljnjem tekstu: Ustavni zakon), kojime se uz ostalo priznaje pravo na slobodu izražavanja, pravo etničkih i nacionalnih manjina na samoorganiziranje i udruživanje radi ostvarivanja svojih nacionalnih i drugih interesa u skladu s Ustavom i Ustavnim zakonom, te zaštita ravnopravnog učestvovanja u javnim poslovima i uživanja političkih, ekonomskih, kulturnih i drugih prava;

Iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina (Članak 25. (1) Vijeće nacionalne manjine je neprofitna pravna osoba. Svojstvo pravne osobe stječe upisom u registar vijeća nacionalnih manjina kojeg vodi ministarstvo nadležno za poslove opće uprave.

Rehabilitacija kršitelja ljudskih prava

Podsjetimo, udruga U ime obitelji uputila je dopis svim saborskim zastupnicima, članovima Vlade i Predsjednici Republike o tome da novoizabrani predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava, Milorad Pupovac, organizira rehabilitaciju kršitelja ljudskih prava – Josipa Broza Tita. Više možete čitati ovdje:

 U ime obitelji: Novoizabrani predsjednik Odbora za ljudska prava Pupovac organizira rehabilitaciju kršitelja ljudskih prava – Tita

Osim toga, udruga U ime obitelji informirala je čelnike međunarodnih institucija – Europskog parlamenta, Europske komisije, Vijeća Europske unije, Agencije Europske unije za temeljna prava, Odbora za ljudska prava Europskog parlamenta, Ureda za demokratske institucije i ljudska prava pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS), Odbora za pravne poslove i ljudska prava kao i Odbora za politička pitanja i demokraciju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe te Europskog ombudsmana, generalnog direktora za ljudska prava i vladavinu prava Venecijanske komisije, Povjerenika za ljudska prava Vijeća Europe i Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava, o zamjetnom porastu lijevog (komunističkog) ekstremizma u Republici Hrvatskoj, koji se između ostalog ogleda u tome što različite udruge, institucije i političke stranke javno zagovaraju rehabilitaciju i veličaju lik i djelo jugoslavenskog komunističkog diktatora i zločinca Josipa Broza Tita.

> (VIDEO) Zastupnica SDSS-a u Hrvatskom saboru govorila na srpskom jeziku: Koji je službeni jezik ove institucije?

> (VIDEO) Dragana Jeckov ponovno u Hrvatskom saboru na srpskome jeziku – o bacanju hrane na Pupovca i Miloševića

> Ivica Šola: Milorade, daj se više uozbilji, prestani biti piroman

> Je li Milorad Pupovac bio iskren kada je ustvrdio da on nikada nije rekao da je ‘Hrvatska ustaška država’?

> Evo kakve su naslovnice objavljivale Pupovčeve ‘Novosti’, financirane iz hrvatskog proračuna!

> Marcel Holjevac: Pupovčev popis narodnih neprijatelja – što je sljedeće, traka oko ruke za “srbofobe”?

> Evo što Milorad Pupovac kaže o portalu Narod.hr!

SNV-ov bilten – popis narodnih neprijatelja?

SNV Bulletin periodično je izdanje Srpskog narodnog vijeća u kojem se donose analize i izvještaji o temama od interesa za Srbe u Hrvatskoj. Riječ je o biltenu kojeg objavljuju pod naslovom “Historijski revizionizam, govor mržnje i nasilje prema Srbima”, i to za svaku pojedinačnu godinu.

Marija Selak, doktorica filozofije i bioetičarka s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, analizirala je taj bilten za 2017. godinu. “Želim istaknuti neke stvari jer smatram da u tom dokumentu postoje problematične teze jer se u isti koš trpa govor mržnje prema Srbima i neke druge izjave za koje smatram da tu ne pripadaju, primjerice kritika Jugoslavije, a time ako se uzima Srbe kao štit da bi se slale neke šire političke poruke, mislim da se srpskoj manjini čini najveća šteta.”, naglasila je gostujući u emisiji Peti dan na HRT-u.

Mišljenje o Titu ili kritički odnos prema Titu ne može se nazivati historijskim revizionizmom a mislim da ni samom historijskom revizionizmu nije mjesto u govoru mržnje prema Srbima a kamoli onda dovesti u kontekst i sa Srbima kao takvima. Mislim da tome tu nije mjesto.”, dodala je kao drugi primjer ugledna bioetičarka.

Upozorila je da je neprihvatljivo u taj bilten uvrstiti kritike upućene Miloradu Pupovcu i da je demokratsko pravo kritizirati Milorada Pupovca.

“Milorad Pupovac javna je osoba i on zbog svog političkog angažmana može biti kritiziran, a ne može se to onda dovoditi u kontekst nasilja prema Srbima, jer onda bismo tom logikom sve ono što se piše u Novostima protiv Plenkovića ili protiv Kolinde Grabar-Kitarović mogli nazvati govorom mržnje prema Hrvatima”.

„Jedna teza za koju nikako ne vidim da upada u ovaj dokument, a to je teza Zlatka Hasanbegovića – ‘Jedina istinska hrvatska pobjeda u 20. stoljeću u kojoj se prepoznao beziznimno cijeli hrvatski narod je pobjeda u Domovinskom ratu. I ta je pobjeda jedini stvarni temelj na kojemu počiva moderna hrvatska država bez obzira na formalnopravna sljedništva’.”, navela je dr. sc. Selak i taj primjer koju je SNV uvrstio u “Historijski revizionizam, govor mržnje i nasilje prema Srbima”.

„Mislim da su to stvari, a izdvojila sam samo neke primjere, koje stvaraju animozitet i tenzije u društvu, stvari na koje se negativno reagira i ono što stvara revolt kod dijela zajednice a onda se taj revolt neopravdano proširuje i na sve Srbe kao takve. Ne može se manipulirati položajem nacionalnih manjina”, ističe Selak.

U toj godini zabilježeno je 11 fizičkih napada na osobe srpske nacionalnosti, ali od kojih su neki i građani republike Srbije. Malo sam analizirala te slučajeve i mislim da bi bilo uputno u ovakvim osjetljivim dokumentima razlikovati nacionalno motivirano nasilje i nasilje prema Srbima zato što su Srbi i nasilje kao takvo, koje se nekome dogodilo, jer netko može biti opljačkan, iz drugih razloga. Srpstvo je samo jedan dio nečijeg identiteta. Ovdje se navode čak i neki slučajevi za koje se i eksplicitno kaže da nisu nacionalno motivirani u tih 11 slučajeva. Jedan je slučaj gdje se radi o pet osoba gdje su BBB napali navijače Partizana, koji niti nisu građani Hrvatske itd. Nasilje nije nikada opravdano, ali u kontekstu ovakvog dokumenta treba razlikovati ono nacionalno motivirano nasilje i nasilje koje se dogodilo iz nekih drugih razloga. Zaključila bih s time da podvučemo crtu i vidimo koliko je situacija zaista loša. U tom smislu ovaj Bulletin dosta je pesimističan, on govori o daljnjem rastu takvih slučajeva”, upozorila je znanstvenica u kratkoj analizi SNV-ovog biltena.

Pupovčeve Novosti financirane novcem hrvatskih poreznih obveznika – omalovažavaju RH

Tjednik Novosti Srpskog narodnog vijeća koje se financiraju iz hrvatskog državnog proračuna u visini od 3.200.000 kuna (oko 400.000 eura) godišnje, a redovito objavljuju članke i naslovnice koji su primjer izražavanja netolerancije prema većinskom hrvatskom narodu. Prvi put tjednik je izašao krajem 1999., idućih se deset godina distribuirao isključivo unutar srpske zajednice, da bi od 2009. bio dostupan i na kioscima diljem Hrvatske.

Udruga U ime obitelji u veljači 2017. godine poručila je kako je Savjet za nacionalne manjine za 2016. dodijelio 3,2 milijuna proračunskog novca Srpskom narodnom vijeću za tiskanje tjednika Novosti u sklopu ostvarivanja kulturne autonomije nacionalnih manjina, što uključuje promicanje jezika, običaja i kulture manjinskih naroda.

> Nakon slučaja Đakićevog sina: Evo kakvu fotografiju su Pupovčeve Novosti objavile na naslovnici!

> Evo kakve su naslovnice objavljivale Pupovčeve ‘Novosti’, financirane iz hrvatskog proračuna!

Prema analizi članaka, utvrdili su brojne eksplicitne primjere izražavanja netolerancije prema većinskom hrvatskom stanovništvu, kao i ispunjavanje elemenata članka 349. Kaznenog zakona prema kojemu je grubo omalovažavanje Republike Hrvatske zakonski kažnjivo djelo.

Izvješće su dostavili premijeru Andreju Plenkoviću, članovima Nacionalnog vijeća za manjine, tadašnjem predsjedniku Sabora Boži Petrovu, članovima saborskog Odbora za manjine, Državnom odvjetništvu i Uredu za državnu reviziju.

Prisjetimo se ove i još nekoliko naslovnica Novosti.

Tuđman i partizanska glava

‘Novosti’ Srpskog narodnog vijeća zastupnika Milorada Pupovca su odlučile su posvetiti novi broj njegovom koalicijskom partneru Hrvatskoj demokratskoj zajednici zbog slučaja sina HDZ-ovog zastupnika Josipa Đakića. Na najnovijoj naslovnici je prikazan prvi predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman s odrubljenom partizanskom glavom.

“Skoro 30 godina HDZ ustrajno rehabilitira NSH i relativizira ustaške zločine – a onda se zaprepastio kad je jedan mladi član na Fejs stavio fotografiju ustaše s odsječenom srpskom glavom”, navode.

Thompson, srp i čekić

Thompson, njegova glava između srpa i čekića i krv kaplje iz vrata – jedna je od naslovnica ‘Novosti’.

“Nakon otkazivanja Thompsonova koncerta u Berlinu, organizatori nastupa ostrvili su se isključivo na novinare porijeklom iz Hrvatske i ostatka bivše Jugoslavije, premda su njemački mediji i novinari o Thompsonu pisali jednako oštro, također inzistirajući na zabrani berlinskog koncerta”, pišu na toj naslovnici.

Miro Barešić i pištolj

Smetalo im je i podizanje spomenika Miri Barešiću, hrvatskom političkom emigrantu koji se u Hrvatsku iz emigracije vratio 1991. godine i organizirao borbenu jedinicu te poginuo u akciji pod nerazjašnjenim okolnostima, pa su objavili crtež njegove glave s pištoljom uperenim u nju.

“Za Novosti govori Žana Rolović, kći Barešićeve žrtve: Slušamo priče o tome da je Miro Barešić bio vitez i hrvatski heroj, a svi znamo kakav je on heroj i šta je sve bio u svom životu. Njegov spomenik je promocija fašizma”, stoji na ovoj naslovnici ‘Novosti’.

Kordić s dva mača ispod vrata

Novosti su objavile i naslovnicu na kojoj je Dario Kordić s dva krvava mača ispod vrata.

“Crkva se stalno iznova potvrđuje kao stjegovoša militantne isključivosti prema drugima i drugačijima, i vatreni zagovornih svih koji zatvaraju oči pred istinom o prošlosti”, piše na ovoj naslovnici.

Tko drži čiju glavu?

“Za zabavni epilog cijele priče pobrinuo se Milorad Pupovac. ‘Ovakve poruke su moguće jer oni koji bi trebali osuđivati ne osuđuju ih. Naprotiv, iz stranaka ima onih koji ohrabruju ovakve poruke. Uključujući stranku s kojom smo mi koalicijski partneri’, rekao je Pupovac i, naravno, ostao i dalje u koaliciji s vladajućom strankom. Zato dragi srbići zapamtite kako je glas za Pupovca glas za Đakića, a vi dragi hrvateki da je glas za HDZ glas za Pupovca. Imajući sve to u vidu, više nije jasno tko tu drži čiju glavu”, poručuje Nino Raspudić u svojoj kolumni za Večernji list.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr