Nakon infarkta, veću vjerojatnost za preživljavanje i kraći boravak u bolnici imaju ljudi u braku nego samci

Nova britanska studija otkriva: Veću vjerojatnost da prežive infarkt i skrate boravak u bolnici imaju osobe koje su u braku nego samci, piše Cbsnews.com.

„Naši rezultati ne bi trebali zabrinjavati samce koji su doživjeli infarkt“, kaže koautor studije dr. Nicholas Gollop, suradnik u kliničkim istraživanjima u kardiologiji na Sveučilištu East Anglia.

„Ali bi svakako trebali podsjetiti medicinsku zajednicu koliko je važno uzeti u obzir podršku pacijentima koji prežive infarkt nakon otpusta iz bolnice“, dodaje Gollop u izvješću Britanske zaklade za kardiovaskularne bolesti (British Heart Foundation).

Istraživači su ispitali podatke preko 25.000 pacijenata u Engleskoj. Otkrili su da oženjeni pacijenti imaju 14 posto veću šansu da prežive nego samci.

Analiza je također pokazala da pacijenti koji su u braku provedu prosječno dva dana manje u bolnici nego samci. Kraći boravak u bolnici umanjuje troškove liječenja kao i rizik od bolničkih infekcija, zapazili su istraživači.
Njihovi rezultati naglašavaju važnost fizičke i emotivne podrške nakon infarkta.

„Infarkt može imati razorne fizičke i psihološke efekte koji su većinom nevidljivi vanjskom svijetu. Ova otkrića sugeriraju da podrška bračnog druga može imati blagotvoran učinak na pacijenta, vjerojatno umanjujući utjecaj infarkta“, kaže dr. Mike Knapton, jedan od medicinskih direktora British Heart Foundation.

“Ako doživite infarkt, važno je zapamtiti da niste sami, bez obzira na bračno stanje”, kaže Knapton. „Odlazak na rehabilitaciju, npr., pomoći će u fizičkom i psihološkom oporavku, a pomoći će Vam i da upoznate ljude sa sličnim iskustvom koji razumiju kroz što ste prošli“.

Studija je predstavljena 7. lipnja na sastanku Britanskog kardiovaskularnog udruženja u engleskom Manchesteru. Rezultate treba smatrati preliminarnima do objave u medicinskim časopisima.

Izvor: narod.hr/cbsnews.com
Photo: Thinkstock