-->
Utorak, 14 siječnja, 2025
1.1 C
Zagreb
Pratite nas:

Salenjaci – pročitajte recept za najpoznatiju adventnu slasticu kontinentalnih Hrvata

Podijeli

Salenjaci su meki i prhki kolačići zamamnog okusa čije porijeklo nije sasvim istraženo, ali su danas svakako najpoznatija slastica kontinentalne Hrvatske. Glavni sastojak salenjaka je svinjsko salo i zato su se nekada najviše pripremali u doba nakon kolinja, a to je upravo advent. U vrijeme nastanka ove slastice, nije bilo šećera u izobilju. Stoga i originalni recept za salenjake ne sadrži šećer. Salenjaci su spoj mirisnog i vlažnog tijesta koje upravo zbog sala ostaje dugo svježe i meko, te domaćeg pekmeza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Salenjaci potječu iz Slavonije, regije poznate po gostoljubivosti. Sastoje od tisuću slojeva finog tijesta u čiju pripremu se ulože mnogo truda i vremena, domaćih sastojaka i ljubavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrebno je:
 
500 g oštrog brašna
2 žumanjka
2,5 dl tople vode
malo soli
1 kocka svježeg kvasca (40 g)
1 žlica šećera
malo toplog mlijeka
300 g mljevenog sala
 100 g oštrog brašna
pekmez (domaći, od šljiva ili marelica)
 šećer u prahu

1. U toplo mlijeko dodati šećer i razmrvljeni kvasac, ostaviti 10ak minuta da se aktivira.
2. Prosijati brašno, dodati malo soli, žumanjke, aktivirani kvasac i vodu. Umijesiti glatko tijesto (“lupati” kuhačom dok se ne pojave mjehurići). Ostaviti na toplom mjestu da se diže.
3. Tepsiju obložiti papirom za pečenje.
4. Dignuto tijesto izručiti na brašnom posutu plohu i tanko razvaljati u pravokutnik.
5. U mljeveno salo utrljati brašno (100 g), umijesiti da se sjedini pa isto tanko razvaljati.
6. Na 2/3 tijesta staviti pripremljeno salo, desnu (praznu) trećinu preklopiti prema sredini a zatim i lijevu. Pokriti krpom i ostaviti da odstoji nekih 20 minuta.
7. Razvaljati i ponoviti preklapanja i opet ostaviti 20 minuta.
8. Sve ponoviti i treći put.
9. Kada se tijesto opet diglo, razvaljati ga tanko i izrezati na kvadratiće, na svaki staviti malo pekmeza, zamotati salenjake i složiti ih u tepsiju.
10. Staviti u zagrijanu pećnicu i peći na 200°C dok ne porumene.
11. Ohladiti i posuti šećerom u prahu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/apartmanija.hr

3 KOMENTARI

Pročitaj više

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povezani članci