Utorak, 18 ožujka, 2025
8.3 C
Zagreb
Pratite nas:

Slatki blagdani: Jestivi božićni darovi

Podijeli

Podijeli

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovih božićnih blagdana iznenadite svoje najdraže i pripremite im zanimljive, jestive i vrlo ukusne darove!

Za pripremu slatkih blagdanskih darova potrebno je samo malo vremena i puno ljubavi! Budite originalni i iznenadite svoje voljene simpatičnim poklonima koje ste sami pripremili! Recepte donosi Slatki svijet.

Priprema jestivih darova poprilično je jednostavna, a zasigurno će jako razveseliti osobe kojima su namijenjeni! Nikako ne zaboravite darove lijepo zapakirati i ukrasiti! Ispišite prigodnu naljepnicu s nekim natpisom ili imenom kome je dar namijenjen i vaš je slatki, jestivi zamotuljak spreman!

Osim ovdje navedenih prijedloga, evo još nekoliko ideja za jestive darove koji ne moraju nužno biti slatki. Drage osobe možete iznenaditi i domaćim pekmezima, likerima ili sokovima, teglicom slanog sira u ulju s biranim začinima, slanim krekerima sa sjemenkama i sl.

UŠEĆERENI BADEMI

Foto: slatkisvijet.com

Ušećereni bademi poznati i kao Bruštulani mjenduli tradicionalna su poslastica dalmatinskih krajeva. Najčešće se pripremaju za božićne i uskrsne blagdane, a mogu poslužiti i kao zgodan jestivi dar. Priprema ušećerenih badema poprilično je jednostavna i zahtjeva tek nekoliko sastojaka.

Sastojci
100 g badema
115 g šećera
1 vanilin šećer
100 ml vode

Priprema
Bademe zajedno sa šećerom, vanilin šećerom i vodom stavite u široku tavicu i zagrijavajte, odnosno kuhajte na srednje jakoj vatri.

Bademe miješajte cijelo vrijeme.

Kada čujete da bademi počnu pucketati maknite ih s vatre, istresite na lim za pečenje i ostavite da se ohlade. Ohlađene bademe poslužite odmah ili čuvajte i limenoj kutiji!
I to je to! Jednostavno, zar ne?

Slatki savjet
Po želji, u bademe možete dodati i malo cimeta!

ARANCINI – UŠEĆERENE KORICE NARANČE

Foto: slatkisvijet.com

Ušećerena narančina korica prava je delikatesa! Unatoč tome koricu naranče često završava u kanti za smeće jer ne znamo što bi s njome! Ovog Božiča narančinu koricu neprskane naranče iskoristite za izradu slatkog, jestivog dara! Osim korice naranče možete koristiti i koricu neprskanih limuna ili mandarina! Ako ne koristite eko (neprskane) naranče, koru prije uporabe svakako dobro operite i očistite od svih nečistoća!

Sastojci

200 g narančine korice (2-3 naranče)
200+100 g šećera
100 ml vode

Priprema

Koricu naranče narežite na trakice široke cca 5 mm i prelijte hladnom vodom. Korice naranče ostavite tako neka stoje 48 sati. Vodu mijenjanje 4-5 puta dnevno kako bi iz korica izašlo što više gorčine.

Nakon što su korice naranče dovoljno odstajale stavite ih lonac zajedno s vodom i 200 g šećera. Korice miješajuću kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne omekšaju, odnosno dok tekućina ne ispari.

Kuhane korice ubacite u zdjelu sa šećerom (100 g). Zdjelu dobro protresite da se šećer primi za korice.

Ušećerene korice naranče raširite preko lima za pečenje i ostavite neka se ohlade prije konzumacije.

MED S LJEŠNJACIMA

Foto: slatkisvijet.com

Med kao i orašasti plodovi, osim što su ukusni bogati su mnogim vitaminima i hranjivim tvarima! Simpatičan, ukusan i jednostavan dar možete napraviti tako da pripremite blagotvornu mješavinu meda i orašastih plodova koje možete dodatno začiniti sa svježim đumbirom ili s malo mljevenog cimeta! Evo kako se jednostavno priprema sladak i ljekovit aromtizirani med!

Sastojci
domaći med
lješnjaci
čiste staklenke

Priprema

Čistu – opranu i osušenu staklenku željene veličine do pola napunite lješnjacima.
Preko lješnjaka prelijte kvalitetan, domaći med i to je to!

Staklenku čvrsto zatvorite poklopcem i čuvajte na hladnom i suhom mjestu.
Blagotvorna mješavina meda i lješnjaka odlična je ideja za slatki poklon, a preporuča se konzumirati ju tri puta dnevno po jednu jušnu žlicu!

Slatki savjet
Umjesto lješnjaka možete koristiti orahe i bademe ili kombinaciju različitih orašastih plodova!

ČOKOLADNE SMOKVE S ORASIMA

Foto: slatkisvijet.com

Suhe smokve delikatesa su same po sebi, a suhe smokve prelivene kvalitetnom čokoladom mogu biti prava gurmanska poslastica! Osušene smokve bogate vitamina i mineralima te odličan izvor antioksidanata. Ovaj slatki dar priprema se vrlo lako.

Sastojci
suhe smokve
tamna čokolada
sitno nasjeckani orasi

Priprema

Čokoladu otopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici.
Suhe smokve umačite u otopljenu čokoladu i posipajte s malo sitno sjeckanih oraha. Ovaj dio možete izostaviti ukoliko niste ljubitelj orašastih plodova i ostaviti smokve okupane samo u čokoladi.
Umočene smokve slažite na masni papir i ostavite ih da se čokolada stisne.

Slatki savjet
Smokve možete spremiti na kratko u hladnjak ili zamrzivač tako da se čokolada prije stisne.

ČOKOLADNI RUDOLF KEKSIĆI

Foto: slatkisvijet.com

Suhi i ukusni keksi uvijek su dobar dar! Iznenadite ovog Božića svoje najdraže i pripremite im ukusne čokoladne kekse zanimljivog izgleda! Detaljan recept za pripremu Rudolf božićnih keksića možete pronaći ovdje!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/slatkisvijet.com

Pročitaj više

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.

Pročitaj više

Frendica.hr

Glas naroda

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povezani članci