Ovih božićnih blagdana iznenadite svoje najdraže i pripremite im zanimljive, jestive i vrlo ukusne darove!
Za pripremu slatkih blagdanskih darova potrebno je samo malo vremena i puno ljubavi! Budite originalni i iznenadite svoje voljene simpatičnim poklonima koje ste sami pripremili! Recepte donosi Slatki svijet.
Priprema jestivih darova poprilično je jednostavna, a zasigurno će jako razveseliti osobe kojima su namijenjeni! Nikako ne zaboravite darove lijepo zapakirati i ukrasiti! Ispišite prigodnu naljepnicu s nekim natpisom ili imenom kome je dar namijenjen i vaš je slatki, jestivi zamotuljak spreman!
Osim ovdje navedenih prijedloga, evo još nekoliko ideja za jestive darove koji ne moraju nužno biti slatki. Drage osobe možete iznenaditi i domaćim pekmezima, likerima ili sokovima, teglicom slanog sira u ulju s biranim začinima, slanim krekerima sa sjemenkama i sl.
UŠEĆERENI BADEMI
Ušećereni bademi poznati i kao Bruštulani mjenduli tradicionalna su poslastica dalmatinskih krajeva. Najčešće se pripremaju za božićne i uskrsne blagdane, a mogu poslužiti i kao zgodan jestivi dar. Priprema ušećerenih badema poprilično je jednostavna i zahtjeva tek nekoliko sastojaka.
Sastojci
100 g badema
115 g šećera
1 vanilin šećer
100 ml vode
Priprema
Bademe zajedno sa šećerom, vanilin šećerom i vodom stavite u široku tavicu i zagrijavajte, odnosno kuhajte na srednje jakoj vatri.
Bademe miješajte cijelo vrijeme.
Kada čujete da bademi počnu pucketati maknite ih s vatre, istresite na lim za pečenje i ostavite da se ohlade. Ohlađene bademe poslužite odmah ili čuvajte i limenoj kutiji!
I to je to! Jednostavno, zar ne?
Slatki savjet
Po želji, u bademe možete dodati i malo cimeta!
ARANCINI – UŠEĆERENE KORICE NARANČE
Ušećerena narančina korica prava je delikatesa! Unatoč tome koricu naranče često završava u kanti za smeće jer ne znamo što bi s njome! Ovog Božiča narančinu koricu neprskane naranče iskoristite za izradu slatkog, jestivog dara! Osim korice naranče možete koristiti i koricu neprskanih limuna ili mandarina! Ako ne koristite eko (neprskane) naranče, koru prije uporabe svakako dobro operite i očistite od svih nečistoća!
Sastojci
200 g narančine korice (2-3 naranče)
200+100 g šećera
100 ml vode
Priprema
Koricu naranče narežite na trakice široke cca 5 mm i prelijte hladnom vodom. Korice naranče ostavite tako neka stoje 48 sati. Vodu mijenjanje 4-5 puta dnevno kako bi iz korica izašlo što više gorčine.
Nakon što su korice naranče dovoljno odstajale stavite ih lonac zajedno s vodom i 200 g šećera. Korice miješajuću kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne omekšaju, odnosno dok tekućina ne ispari.
Kuhane korice ubacite u zdjelu sa šećerom (100 g). Zdjelu dobro protresite da se šećer primi za korice.
Ušećerene korice naranče raširite preko lima za pečenje i ostavite neka se ohlade prije konzumacije.
MED S LJEŠNJACIMA
Med kao i orašasti plodovi, osim što su ukusni bogati su mnogim vitaminima i hranjivim tvarima! Simpatičan, ukusan i jednostavan dar možete napraviti tako da pripremite blagotvornu mješavinu meda i orašastih plodova koje možete dodatno začiniti sa svježim đumbirom ili s malo mljevenog cimeta! Evo kako se jednostavno priprema sladak i ljekovit aromtizirani med!
Sastojci
domaći med
lješnjaci
čiste staklenke
Priprema
Čistu – opranu i osušenu staklenku željene veličine do pola napunite lješnjacima.
Preko lješnjaka prelijte kvalitetan, domaći med i to je to!
Staklenku čvrsto zatvorite poklopcem i čuvajte na hladnom i suhom mjestu.
Blagotvorna mješavina meda i lješnjaka odlična je ideja za slatki poklon, a preporuča se konzumirati ju tri puta dnevno po jednu jušnu žlicu!
Slatki savjet
Umjesto lješnjaka možete koristiti orahe i bademe ili kombinaciju različitih orašastih plodova!
ČOKOLADNE SMOKVE S ORASIMA
Suhe smokve delikatesa su same po sebi, a suhe smokve prelivene kvalitetnom čokoladom mogu biti prava gurmanska poslastica! Osušene smokve bogate vitamina i mineralima te odličan izvor antioksidanata. Ovaj slatki dar priprema se vrlo lako.
Sastojci
suhe smokve
tamna čokolada
sitno nasjeckani orasi
Priprema
Čokoladu otopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici.
Suhe smokve umačite u otopljenu čokoladu i posipajte s malo sitno sjeckanih oraha. Ovaj dio možete izostaviti ukoliko niste ljubitelj orašastih plodova i ostaviti smokve okupane samo u čokoladi.
Umočene smokve slažite na masni papir i ostavite ih da se čokolada stisne.
Slatki savjet
Smokve možete spremiti na kratko u hladnjak ili zamrzivač tako da se čokolada prije stisne.
ČOKOLADNI RUDOLF KEKSIĆI
Suhi i ukusni keksi uvijek su dobar dar! Iznenadite ovog Božića svoje najdraže i pripremite im ukusne čokoladne kekse zanimljivog izgleda! Detaljan recept za pripremu Rudolf božićnih keksića možete pronaći ovdje!
Tekst se nastavlja ispod oglasa