Božić je pred vratima, a recepata za slastice ne nedostaje, posebno u Slatkom svijetu. Evo što za ovaj Božić preporuča Slatki svijet.
Vanilin kiflice
Sastojci
150 g glatkog brašna
150 g oštrog brašna
100 g masti
100 g šećera
1 vanilin šećer
80 g mljevenih oraha
1/2 praška za pecivo
1 jaje
2 žlice mlijeka
Priprema
Brašno i mast izradite rukama pa postupno dodajte ostale sastojke. Umijesite lijepo glatko tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite dva sata u hladnjaku.
Uzimajte manje komade tijesta i razvaljate ih u dugačke i tanke valjke. Režite male komadiće, duljine 5 cm i oblikujte kiflice. Posložite ih na lim za pečenje obložem masnim papirom i pecite na 150 °C 10-12 minuta. Pazite da vam ne zagore, kiflice moraju ostati svijetle boje.
Ohlađene kiflice posipajte šećerom u prahu s dodatkom vanilin šećera.
Slatki savjet:
Za intenzivniju aromu vanilije u smjesu dodajte sastrugane sjemenke vanilije.
Linzeri
300 g glatkog brašna
50 g šećera u prahu
200 g margarina sobne temperature
1 vanilin šećer
1 žlica arome vanilije
Ostalo
pekmez od marelica, višanja…
šećer u prahu
Priprema
Pomiješajte sve sastojke pa zamijesite glatko tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite pola sata u hladnjaku.
Tijesto razvaljajte na debljinu od 5 mm pa kalupom izrezujte željene oblike vodeći računa o tome da svaki drugi oblik ima rupu u sredini. Izrezane kolačiće slažite na lim za pečenje prekriven masnim papirom.
Kolačiće pecite 10 minuta na temperaturi od 160 °C, odnosno dok lagano ne porumene.
Ohlađene kolačiće lijepite pekmezom i uvaljajte u šećer u prahu.
Mađarica
450 g glatkog brašna
1/2 praška za pecivo
150 margarina sobne temperature
150 g šećera
2 jaja
4 žlice kiselog vrhnja
Nadjev
500 ml mlijeka
60 g brašna
200 g šećera
100 g čokolade za kuhanje
150 g maslaca
Glazura
80 g čokolade za kuhanje
50 g margarina
1 žlica šećera u prahu
2 žlice vode
1 žlica ulja
Priprema
Brašno i prašak za pecivo prosijte u veću zdjelu pa dodajte margarin i rukama ga izmrvite u brašnu. Zatim dodajte šećer, jaja i kiselo vrhnje pa zamijesite glatko tijesto.
Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite pola sata u hladnjaku. Podijelite tijesto na pet jednakih dijelova i razvaljajte tanke kore jednakih veličina. Kore pecite 5-7 minuta na temperaturi od 180° C.
Brašno i kakao pomiješajte s malo mlijeka i dodajte u ostatak mlijeka kojeg ste zagrijali do vrenja zajedno sa šećerom. U vruću kremu dodajte čokoladu i maslac. Kremu dobro izmiješajte da se svi sastojci sjedine.
Vrućom kremom premazujte sve kore pa ih malo pristisnite i ostavite kolač da se ohladi. Preko ohlađenog kolača prelijte čokoladnu glazuru koju pripremite tako da sve navedene sastojke otopite na laganoj vatri.
Medenjaci
Sastojci
150 g gustog meda
80 g maslaca
200 g šećera
500 g glatkog brašna
1 jaje
1 žlica cimeta ili začina za medenjake
7 žlica vode
1 ravna žlica soda bikarbone
U manji lonac stavite šećer, med i maslac pa otopite sve na laganoj vatri.
Smjesu premjestite u veću zdjelu, po malo dodajte sve ostale sastojke pa umijesite glatko tijesto. Tijesto omotajte prozirnom folijom i spremite u hladnjak na 2 sata.
Od ohlađenog tijesta uzimajte manje komadiće pa oblikujte kuglice željene veličine.
Kuglice slažite na veći lim za pečenje kojeg ste prethodno malo namastili. Imajte na umu da će se kuglice tokom pečenja širiti pa ostavite dovoljno razmaka među njima.
Medenjake pecite 7-10 minuta na temperaturi od 200 °C. Vrijeme pečenja medenjaka ovisi o veličini kuglica pa ih svako provjerite nakon 5 minuta pečenja kako nebi zagorili.
Kada se ohlade medenjake po želji možete prošarati čokoladom i ukrasiti sitnim, jestivim perlicama.
Brze fritule s jogurtom
300 g glatkog brašna
2 jaja
200 g tekućeg jogurta
50 ml mlijeka
2 žlice šećera
2 vanilin šećera
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
naribana korica 1 limuna
1 žlica ruma
1 žlica rakije
Jaja izmiksajte sa šećerom, vanilin šećerom i soli pa nastavite miksati i dodajte sve ostale sastojke – jogurt, rum, naribanu koricu limuna i naranče, brašno i prašak za pecivo.
Ulje zagrijte u visokom lončiću pa žlicom namočenom u vruće ulje uzimajte tijesto. Pomozite si drugom žlicom, oblikujte fritule i pecite ih u vrelom ulju dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.
Pečene fritule stavite na papirnati ručnik da se upije višak masnoće. Vruće fritule posipajte šećerom u prahu i poslužite se!
Ukoliko volite, u smjesu od fritula možete dodati i malo grožđica.
Kroštule
500 g glatkog brašna
2 jaja
3 žutanjka
1 žlica šećera
2 žlice ruma ili rakije
10-12 žlica mlijeka
šećer u prahu za posipavanje
Jaja i žutanjke izmutite pjenjačom pa dodajte u brašno koje ste prosijali u veću zdjelu. Zatim dodajte šećer, rum i malo po malo mlijeka pa umijesite glatko tijesto. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite sat vremena u hladnjaku.
Tijesto malo premjesite pa razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini. Izrezujte dugačke i uske trake, približno 2×15 cm. Kroštule vežite u lagani čvor ili ih ostavite u obliku traka.
U dubljem loncu zagrijte ulje. Kada drvenu kuhaču uronite u ulje i oko nje se počnu stvarati mjehurići znati će te da ulje dovoljno zagrijano. Dodajte po nekoliko kroštula i pecite ih uz neprestano miješanje dok ne poprime zlatno žutu boju, otprilike pola minute.
Pržene kroštule stavljajte na papir da upije masnoću, a zatim ih još tople pospite šećerom u prahu.