Ako ste ljubitelj kiselkastih deserata od limuna, preporučujem vam ovaj ukusan i sočan kolač! Osim osvježavajuće kreme, posebnost ovog kolača je fini, hrskavi posip od šećera, brašna i maslaca.
Sastojci
Krema od limuna
100 ml vode
naribana korica 2 limuna
sok od 4 veća limuna
200 g šećera
40 g gustina
75 g maslaca
Dodatni sastojci za nadjev
100 g krem sira
1 jaje
50 g šećera
Tijesto
130 g šećera
110 g maslaca sobne temperature
3 jaja
2 žlice limunovog soka
naribana korica 1 limuna
50 ml mlijeka
100 g kiselog vrhnja
210 g glatkog brašna
Hrskavi posip
120 g glatkog brašna
120 g smeđeg šećera
100 g hladnog maslaca
prstohvat soli
Priprema
Najprije pripremite kremu od limuna. U lončić stavite šećer i gustin. Dodajte vodu pa sve dobro izmiješajte tako da uklonite grudice. Dodajte limunov sok i koricu pa kuhajte sve na laganoj vatri dok ne dobijete gustu kremu, kao puding. Maknite kremu s vatre, ubacite maslac i miješajte dok se ne otopi.
Vrh kreme prekrijte prozirnom folijom kako se ne bi stvorila korica i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Ohlađenu kremu izmiksajte pa dodajte krem sir, jaje i šećer. Još jednom sve dobro izmiksajte.
Za pripremu tijesta maslac izmiksajte sa šećerom pa dodajte jaja, limunov sok i naribanu koricu. Dodajte mlijeko, kiselo vrhnje i brašno pa sve još kratko izmiješajte.
Smjesu rasporedite po dnu okruglog kalupa (26 cm). Prije nego ulijete tijesto, dno i rubove kalupa obložite masnim papirom. Preko tijesta pažljivo rasporedite kremu, a preko tijesta posip.
Za pripremu posipa sve suhe sastojke – brašno, šećer i sol pomiješajte s kockicama hladnog maslaca i vilicom dobro izgnječite.
Kolač pecite 45 minuta na 160 °C. Pečeni kolač ostavite da se ohladi u kalupu, zatim pažljivo uklonite kalup i papir za pečenje i poslužite se!
Tekst se nastavlja ispod oglasa