Ukusna slastica: Karpati torta sa šumskim voćem!

Foto: slatkisvijet.com

Ako ste pripremali Princes krafne ili Eklere onda ste već upoznali Pâte à choux – kuhano pečeno tijesto koje je glavna zvijezda ove torte. Karpati torta ukusna je slastica koja se češće priprema u obliku kolača, a specifična je po svojim izbočinama koji podsjećaju na vrhove visoke planine. Možda izgleda komplicirano, ali ovu tortu je zaista jednostavno napraviti. Nadam se da ćete isprobati recept, a umjesto šumskog voća možete koristiti i bilo koje drugo voće koje volite – višnje, maline, breskve, jagode…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Recept donosi Slatki svijet.

Sastojci
Tijesto
  • 200 ml vode
  • 100 g maslaca
  • prstohvat soli
  • 200 g glatkog brašna
  • 5 jaja
Krema od pudinga
  • 600 ml mlijeka
  • 2 praška za puding s okusom vanilije
  • 140 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 200 g maslaca sobne temperature
Nadjev od šumskog voća
  • 450 g zamrznutog šumskog voća
  • 150 ml vode ili soka (tekućine) od šumskog voća
  • 100 g šećera
  • 40 g gustina
Ostalo
  • 200 ml slatkog vrhnja

Priprema

Od pripremljene smjese trebate ispeći dvije kore. Okrugli kalup za torte (26 cm) obložite masnim papirom. Po dnu kalupa razmažite polovicu pripremljene smjese. Koru pecite 20-25 minuta na 200°C dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju. Tijekom pečenja kore nemojte nikako otvarati vrata pećnice jer će kora kasnije splasnuti, samo pratite kako se peče kroz staklo. Isto ponovite i s ostatkom tijesta i ispecite još jednu koru.

Za pripremu kreme prašak za puding i šećer razmutite u malo mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja, dodajte razmućeni puding i kuhajte ga dok se ne zgusne. Kuhani puding premjestite u zdjelu za miksanje, površinu prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Ohlađeni puding izmiksajte s maslacem sobne temperature.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
 možete koristiti i bilo koje drugo voće koje volite – višnje, maline, breskve, jagode…
Sastojci
Tijesto
  • 200 ml vode
  • 100 g maslaca
  • prstohvat soli
  • 200 g glatkog brašna
  • 5 jaja
Krema od pudinga
  • 600 ml mlijeka
  • 2 praška za puding s okusom vanilije
  • 140 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 200 g maslaca sobne temperature
Nadjev od šumskog voća
  • 450 g zamrznutog šumskog voća
  • 150 ml vode ili soka (tekućine) od šumskog voća
  • 100 g šećera
  • 40 g gustina
Ostalo
  • 200 ml slatkog vrhnja

Priprema

Šumsko voće odledite i sačuvajte sok (tekućinu) za pripremu nadjeva.

Vodu i maslac kratko prokuhajte, tek toliko da se maslac otopi. Maknite lončić s vatre pa dodajte prosijano brašno i sol. Mikserom izmiksajte smjesu tako da se brašno lijepo poveže s vodom i maslacem. Ostavite smjesu barem 5 minuta da se malo ohladi, a zatim dodajte jedno po jedno jaje. Nakon svakog dodavanja smjesu kratko izmiksajte. Na kraju trebate dobiti lijepu, glatku smjesu bez grudica.

Od pripremljene smjese trebate ispeći dvije kore. Okrugli kalup za torte (26 cm) obložite masnim papirom. Po dnu kalupa razmažite polovicu pripremljene smjese. Koru pecite 20-25 minuta na 200°C dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju. Tijekom pečenja kore nemojte nikako otvarati vrata pećnice jer će kora kasnije splasnuti, samo pratite kako se peče kroz staklo. Isto ponovite i s ostatkom tijesta i ispecite još jednu koru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za pripremu kreme prašak za puding i šećer razmutite u malo mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja, dodajte razmućeni puding i kuhajte ga dok se ne zgusne. Kuhani puding premjestite u zdjelu za miksanje, površinu prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Ohlađeni puding izmiksajte s maslacem sobne temperature.

U lonac ulijte sok (tekućinu) od odleđenog šumskog voća, šećer i gustin. Pjenjačom sve dobro izmutite tako da ne bude grudica pa dodajte i odleđeno šumsko voće. Voće kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne.

Tortu slažite u kalupu u kojem su se pekle kore. Na dno stavite jednu koru i pritisnite ju malo rukom kako bi lakše premazali kremu preko svih izbočina. Najprije nanesite nadjev od šumskog voća, zatim kremu od pudinga, a na kraju dodajte i sloj tučenog slatkog vrhnja (šlaga). Tortu prekrijte drugom korom i spremite u hladnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije posluživanja tortu pospite šećerom u prahu.

NAPOMENA: Kako bi kasnije lakše rezali tortu, gornju koru možete unaprijed izrezati na šnite (12-16 kom) pa tako izrezane šnite posložiti na vrh torte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.