Pšenica je samo jedan od elemenata tradicionalnog božićnog ugođaja. Prema već ustaljenom hrvatskom narodnom običaju pšenica se sije na dan Svete Lucije, 13. prosinca a do Božića bi trebala narasti i pokazati bogatstvo posijanog sjemenja.
Pšenica se posije u teglici, tanjuriću, zdjelici, u čemu god tko želi. Ukoliko nemate zemlje, dovoljno je pšenicu posijati na pamučnoj vati koja je prethodno dobro namočena vodom. Sjemenke pšenice gusto posložite na vatu i još jednom zalijete vodom. Tako posijanu pšenicu stavite na toplo i svijetlo mjesto. Svakodnevno provjeravajte vlažnost vate ili zemlje u kojoj je pšenica i zalijevajte vodom po potrebi. Ponekad je dovoljno i jedan centimetar nasipane same pšenice u zdjelici natopiti vodom i pšenica proklije, bez vate ili zemlje.
Kako pšenica raste tako joj treba obrezati vrhove da budu u ravnini i da se ne slamaju njene vlati, te povezati po potrebi. Poznat je hrvatski običaj da se pšenica poveže trobojnom vrpcom.
Prema vjerovanju koje potječe od starina, gusta i lijepa pšenica za Božić označava plodnost u novoj godini. Također, simbolizira i rađanje novog života.