Događanje ‘naroda’ u Poljskoj: prosvjedi protiv odluke vlade o reorganizaciji državnih medija

Prema izvješćima stranih agencija, tisuće Poljaka okupilo se na protu-vladinim prosvjedima na ulicama više gradova širom zemlje buneći se protiv odluke nove poljske vlade da reorganizira upravljanje državnim medijima – javnu televiziju i radio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reforme nove vlade formirane prije mjesec i pol dana nakon parlamentarnih izbora održanih u listopadu, daju ovlasti ministru financija da zapošljava i otpušta direktore u javnim medijskim kućama. U petak, nakon stupanja novog zakona na snagu koji je dan ranije potpisao poljski predsjednik Duda – odbor koji u prijelaznom razdoblju obavlja posao ministra financija vezan za medije – razriješio je uprave javnih medija i postavio nove.

Najveći prosvjed održan je u Varšavi gdje je ispred sjedišta javne televizije u središtu grada prosvjedovalo nekoliko tisuća ljudi.

Prosvjednici su mahali poljskim i europskim zastavama, izvikujući “Slobodni mediji, slobodna Poljska”, “Demokratski mediji!”, “U Varšavi smo, ne u Budimpešti”, “Ne cenzuri”, “Slobodni mediji glas su naroda a ne vlade”, “Vlada laže” i druge protuvladine poruke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Došao sam ovamo braniti javne medije od vlade”, rekao je Jacek Kisielewski (51), dodajući da se “još sjeća komunizma, propagande i cenzure i da ne želi da njegova djeca i unuci to ponovno dožive”.

“Danas žele kontrolirati javne medije, zatim će htjeti privatne, pa onda državu”, kazala je Ewa Stanislawska (45).

Ranije tijekom dana pred Kraljevskom palačom organiziran je bio prosvjed čiji su sudionici otpjevali europsku himnu Odu radosti mašući poljskom i europskom zastavom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjedi, organizirani na poziv Odbora za obranu demokracije, građanske inicijative, održani su u 20-ak gradova širom zemlje, uključujući Gdanjsk, Wroclaw, Krakov i Poznanj, uglavnom pred sjedištima regionalnih redakcija javne televizije TVP. Okupilo se između 500 i nekoliko tisuća ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.