Arogantni ispad predsjednika Europskog vijeća Tuska: ‘Zagovornici Brexita zaslužuju posebno mjesto u paklu’

Foto: fah

Europska unija neće ponovno pregovarati o Brexitu, kazao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk u srijedu, te ustvrdio da zagovornici Brexita zaslužuju posebno mjesto u paklu. Jedan od najpoznatijih zagovornika Brexita poručio mu je da mu se oslobađanje od arogantnih nasilnika već čini kao raj.

Tusk je govorio dan uoči dolaska britanske premijerke Theresa May u Bruxelles gdje želi dogovoriti izmjene u već ispregovaranom sporazumu budući da su ga britanski zastupnici odbili potvrditi i posve je neizvjesno kako će završiti razdruživanje od Europske unije iako je do predviđenog roka 29. ožujka samo sedam tjedana.

>Donald Tusk o ilegalnim migrantima, a Plenković o dezinformacijama u izborno vrijeme

>Eurozastupnica Ruža Tomašić uputila pitanje predsjedniku EU vijeća Tusku zbog sramotnog govora u Srbiji

>Tusk: ‘U Vučiću prepoznajem srodnu dušu, kreativni ste kao Tesla, i Nijemci znaju da je bolje uz nego protiv vas’

Odbivši još jednom Mayin prijedlog da se ponovno pregovara o Brexitu, posebice o spornom “backstopu” na granici s Irskom, Tusk je ponovio da bi volio da London odustane od izlaska, ali i poručio da je Europska unija spremna i za scenarij razdruživanja bez dogovora.

Tusk ipak ne vjeruje da je odustajanje od izlaska moguć scenarij jer su Brexitu predani i premijerka i čelnik britanske oporbe.

“Pitam se kako izgleda to mjesto u paklu u koje će otići oni koji su promicali Brexit bez ikakve ideje kako ga sigurno provesti”, rekao je Tusk na zajedničkoj konferenciji za novinare s irskim premijerom Leom Vardkarom.

Tu skandaloznu izjavu Donald Tusk je objavio na Twitteru.

Farage: ‘Oslobodit ćemo se arogantnih nasilnika kakav si ti – već to mi se čini kao raj’

Odgovorio mu je Nigel Farage, eurozastupnik i bivši čelnik euroskeptične stranke UKIP koja je pritiskala britansku vladu da raspiše referendum o Brexitu.

“Nakon Brexita oslobodit ćemo se neizabranih, arogantnih nasilnika kakav si ti – već to mi se čini kao raj”, odgovorio je Farage.

Irski premijer Varadkar je rekao da je sporazum o razdruživanju koji je May dogovorila s Bruxellesom “najbolji moguć”. Britanska politička nestabilnost još je jedan dokaz zbog čega je backstop potreban, rekao je Varadkar.

Backstop je najveća zapreka ratifikaciji sporazuma zbog čega je sredinom siječnja velikom većinom glasova britanski parlament odbio potvrditi sporazum. Naknadno su britanski zastupnici usvojili da traže da se ponovno pregovora o zaštitnom mehanizmu, koji osigurava da ne dođe do uspostave fizičke granice na irskom otoku.

Backstop predviđa da Velika Britanija i EU čine jedinstveno carinsko područje, čime bi Ujedinjeno Kraljevstvo bilo podložno zakonima Europske Unije, a bez mogućnosti odlučivanja i glasovanja o istima.

Ostankom u carinskoj uniji Velika Britanije ne bi mogla zaključiti sporazume o slobodnoj trgovini s primjerice SAD-om ili Australijom

Europsko je stajalište da se o već ispregovoranom sporazumu ne može ponovno pregovarati.

S obzirom na stajališta dviju strana, sve je bliža mogućnost izlaska Velike Britanije iz EU-a bez ikakva sporazuma, što znači i bez prijelaznog razdoblja koje bi poduzećima i građanima omogućilo postupnu prilagodbu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hina