Belgijski kralj Filip I potpisao zakon o eutanaziji djece

Belgijski kralj Filip I potpisao je jučer zakon o eutanaziji djece i tako time postaje važeći zakon koji je donio belgijski parlament, a koji dopušta usmrćivanje bolesne djece. Parlament je taj zakon donio s 86 glasova „za“, 44 ‘protiv’, dok ih je 12 bilo ‘suzdržano’. Ovime je Belgija postala prva zemlja na svijetu u kojoj se bolesnoj djeci može oduzeti život.

Uoči glasovanja 160 belgijskih pedijatara potpisalo je otvoreno pismo protiveći se prijedlogu zakona, kazavši između ostalog i da ne postoji potreba za donošenjem takvog zakona, budući da je moderna medicina sposobna ukloniti bol.

U Belgiji koja je 2002. legalizirala eutanaziju odraslih broj eutanaziranih raste. Broj eutanaziranih osoba u 2012. godini bio je 1 432, 25% više nego prethodne godine. Slično je u Nizozemskoj u kojoj se deset godina nakon legalizacije broj eutanaziranih udvostručio. Posebnu zabrinutost u svijetu uzrokovao je prošlogodišnji slučaj mlade Nancy Verhelst, koja je eutanazirana nakon neuspješne operacije promjene spola, zbog “psiholoških patnji”.

Izvor: narod.hr/zenit
Photo: narod.hr