Bivši zapovjednik NATO-a: Tenzije između Zapada i Rusije bit će najveće na Balkanu

epa07780366 (FILE) - Two Taiwan Army F-16 fighter jets land during a military drill in Chiayi, southern Taiwan, 26 January 2016 (reissued 19 August 2019). On 19 August 2019, Taiwan's Presidential Office welcomed US President Trump Administration's approving a eight billion US dollar sale of F-16 jets to Taiwan. 'The sale will greatly boost our air defense. Our country will continue to make effort to ensure cross-Strait and regional peace and stability,' Alex Huang, spokesman of the Presidential Office, said. The sale is the largest US warplane sales to Taiwan since the US agreed to sell 120 F-16A/B jets to Taipei in 1992. EPA/RITCHIE B. TONGO *** Local Caption *** 52552776

Bivši vrhovni zapovjednik NATO-a, genral Philip Breedlove, ističe da su će tenzije između Zapada i Rusije biti najveće na Balkanu te da NATO članice regije ne smiju štediti na ulaganjima u obranu.

Iako mnoge zapadne vlade smanjuju svoje obrambene proračune, a samim tim i svoje vojne i sigurnosne sposobnosti, činjenica je da tenzije između Zapada i Rusije sve više jačaju, a one su posebno, ili će tek biti, snažno vidljive na Balkanu gdje je Rusija duboko infiltrirana, rečeno je na okruglom stolu “Obrana i sigurnost Balkana i centralne te istočne Europe u post-Covid svijetu”, a koji se jučer održao online u organizaciji američke korporacije Lockheed Martin.

>Loš remont MIG-ova u Ukrajini: Gdje je nestao novac?

Glavni govornik na događanju je bio umirovljeni američki general Philip Breedlove koji je sam bio pilot lovca F-16, a u karijeri je obavljao niz zapovjednih funkcija u američkim oružanim snagama te NATO-u te je bio i Vrhovni vojni zapovjednik NATO-a (SACEUR) od 2013. do 2016.

“Ova godina će zasigurno biti ona u kojoj će doći do jačanja tenzija s Rusijom te će to imati svoje izravne posljedice i na zemlje Balkana. Utjecaj Rusije se posebno vidi u Srbiji i dijelovima Bosne i Hercegovine, zemljama koje graniče s Hrvatskom. Postojećoj administraciji Joe Bidena je savršeno jasno sigurnosno stanje u ovom dijelu svijeta te će sigurno koristiti NATO kao snažnu polugu stabilizacije jugoistočne Europe”, kazao je general Breedlove, prenosi Poslovni dnevnik.

Dodao je da su izazovi NATO saveznica u ovom dijelu Europe gdje je i Hrvatska veliki te zemlje moraju razmišljati o svojoj vojnoj sposobnosti, posebice po pitanju zrakoplovstva. “Tu mislim da svi moraju računati na svoje sposobnosti zračne obrane, a ne samo “air policinga”. Zbog toga sam siguran, i iz vlastitog iskustva, da zrakoplovi poput F-16 mogu odgovoriti takvim zahtjevima obrane od zajedničke prijetnje, bilo da su stacionirani u Belgiji, Nizozemskoj ili Hrvatskoj. Svima mora biti jasno da razina vojne spremnosti koja će garantirati sigurnost nije jednostavna, brza niti jeftina nego traži stalne investicije i trening. To vlada svake NATO članice mora znati i vrednovati”, ističe Breedlove.

Bivši vrhovni zapovjednik NATO-a smatra da ova organizacija mora puno aktivnije biti uključena u događanja u regiji jugoistočne Europe te imati scenarije za različite mogućnosti. Situacija u Crnoj Gori od lani kad je strana sila, Srbija, de facto izvršila državni udar u jednoj članici NATO-a te postavila svoju političku opciju, pokazuje, smatra i Breedlove, da smo svjedoci sve većih sigurnosnih izazova za Zapad te nije siguran da trenutno postoje optimalni modeli NATO-a da se takve prijetnje otklone

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Poslovni dnevnik