Borislav Ristić: Dan kada je Velika Britanija postala mala

Foto: Fah

Dok je Britanija slavila rođenje malog princa, po odluci suda u Londonu s aparata za disanje je isključen 23-mjesečni sin Alfie Evans, piše Borislav Ristić u kolumni za Večernji list koju djelomice prenosimo.

> Preminuo mali Alfie: ‘Moj anđeo položio je štit i dobio krila’

Na naslovnicama svih medija 23. travnja objavljeno je kako su britanski princ William i Kate Middleton dobili treće dijete. Kate Middleton rodila je u 11 sati u bolnici St. Mary u Londonu, a kako bi oko porođaja sve prošlo u redu pobrinuo se tim od dvadeset liječnika i dva ginekologa. Kate se nakon poroda s djetetom u naručju pojavila ispred bolnice kako bi zainteresiranoj javnosti i službeno predstavila maloga princa, petog u redu nasljednika britanske krune. Kate je bila odjevena u crvenu haljinu s bijelom čipkom oko vrata, koja je mnoge podsjetila na haljinu koju je nosila Mia Farrow u poznatom filmu Romana Polanskog iz 1968., “Rosemaryna beba”.

Sve bi ostalo na tom pomalo bizarnom modnom detalju da istoga dana jedna druga Kate, u jednoj drugoj bolnici, s jednim drugim djetetom, nije prolazila kroz pravi horor.

Naime, dok je Britanija slavila rođenje malog princa, po odluci suda u Londonu s aparata za disanje je isključen njezin 23-mjesečni sin Alfie Evans.

> Ovi policajci osiguravaju da Alfie ne ode iz bolnice u kojoj ga čeka smrt – i da pronađe spas drugdje

Maleni Alfie boluje od nepoznate degenerativne bolesti mozga zbog koje nije mogao samostalno disati, te je održavan na životu aparatima za mehaničku ventilaciju. U obrazloženju zahtjeva koji je bolnica u Liverpoolu, koja je liječila Alfiea, uputila sudu, stajalo je da se dijete treba isključiti s aparata – radi njegova vlastita dobra.

Takva izjava bi zvučala kao demonski sarkazam, kada stvar ne bi bila puno gora, jer uopće ne postoje nikakvi medicinski dokazi da je dječak patio zbog svoga stanja.

Liječnici su prognozirali da dječak po isključenju mehaničkog disanja može živjeti najduže nekoliko sati. Moglo se s medicinskom izvjesnošću također pretpostaviti da bi nakon skidanja s aparata dječak zaista prolazio kroz agoniju patnje zbog gušenja. Međutim, dogodilo se nešto što njegovi milosrdni pogrebnici nisu predvidjeli. Dogodilo se čudo – dječak je po isključenju s aparata nastavio samostalno disati.

Unatoč tome, liječnici su mu i 24 sata nakon isključenja aparata odbijali ponovno priključiti aparate, ostavljajući bolesno dijete da neizmjerno pati bez ikakve njege i bori se za vlastiti život. Ovaj neočekivani preokret prisilio je liječnike i sud na novo vijećanje, a u javnosti se, iako ne na novinskim naslovnicama, razvila rasprava oko moralnosti odluka i postupaka bolnice i suda.

> Sudac koji je skinuo Alfieja s aparata je LGBT aktivist, borac za ‘ljudska prava’ i već je donosio slične presude

Nakon što je papa Franjo, koji se prije nekoliko dana susreo s dječakovim ocem, Thomasom Evansom, uputio apel na molitvu za dječakov život, pri čemu je istakao da je Bog jedini gospodar života, reagirala je talijanska vlada, koja je po hitnom postupku dječaku dodijelila talijansko državljanstvo, a bolnica Bambino Gesu u Rimu je ponudila svoju potpunu liječničku skrb, piše Borislav Ristić.

Dječaku je država, unatoč želji njegovih roditelja, odlučila oduzeti život “za njegovo dobro”, što prije podsjeća na ritual nekakve sotonističke sekte iz filmova strave i užasa, nego na odluku civilizirane države koja je izgrađena na načelima zaštite “života, slobode i vlasništva”.

Poznato je da su u povijesti postojale države koje su ubijale djecu u ime zakona.

Dok te režime osuđujemo kao necivilizirane, sada se postavlja pitanje hoće li dječak izdržati u svojoj borbi za život, unatoč odluci države da on ne treba živjeti. Ispada kako je maleni Alfie kriv što je živ. Sada kada više nema potrebe za umjetnim održavanjem na životu, bolnica mu uskraćuje osnovnu medicinsku njegu i drže ga na vodi. Prvo su dijete ubijali iz samilosti, a sada ga pate kako bi opravdali vlastitu odluku. Dok sudac Anthony Hayden zabranjuje njegovo liječenje i traži medicinski dokaz da dijete samostalno diše. Roditelji zahtijevaju otpust iz bolnice koja želi smrt njihovu djetetu. Papin helikopter čeka odobrenje hladne birokratske zvijeri, u nadi kako će maleni anđelak i dalje disati.

Ovom odlukom Britanija je od Velike postala malom, jer je ubojstvo djeteta proglasila zakonitim, a njegovo spašavanje ilegalnim, zaključuje Borislav Ristić na Večernjem listu.

Kolumnu u cijelosti pročitajte na Večernjem listu.

* Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list