(VIDEO) Igor Vukić: ‘Istraživanja o Jasenovcu treba napraviti’

Foto: Snimka zaslona

Gosti Bujice na Z1 televiziji bili su Igor Vukić, novinar i tajnik Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac i povjesničar dr. Josip Jurčević koji su se složili s potrebom istraživanja o Jasenovcu.

> (VIDEO) Nino Raspudić: ‘Jasenovac je mjesto velikog zločina, ali i mjesto velike laži’

Istraživanja o Jasenovcu treba napraviti

Igor Vukić najavio je izlazak nove knjige ‘Radni logor Jasenovac’: “Objavit ću fotografiju zatvorenika kako tijekom slobodne nedjelje igraju nogomet!”.

“Moja obitelj po ocu potječe iz Gradine, obitelj je pravoslavna. Čak je jedan dio spomen područja na kojem je govorio Dodik napravljen na našoj zemlji, koju je kasnije otkupila država. Otac je za te novce kupio novi motor! Dodikove brojke o 500.000 Srba ubijenih u Jasenovcu su apsurdne! Uvjeren sam da ni on ne vjeruje u to što govori, već brojke koristi u svrhu političke manipulacije. Logor je trajao 1.300 dana i ako podijelimo taj broj s brojem žrtava koji oni nameću, doći ćemo do 600 ljudi ubijenih svakoga dana! Pa to je nemoguće bez nekakvog uređaja za ubijanje, a tamo nije bilo plinskih komora, niti krematorija. Ono što je Stipe Mesić govorio devedesetih je posve točno: u Jasenovcu nije bilo plinskih komora! Žao mi je da Mesić i dalje nije nastavio govoriti u tom smjeru i da nije potaknuo da se Jasenovac istraži kako treba. Istraživanja o Jasenovcu treba napraviti i tu ima dosta posla, a ovakve Dodikove izjave samo otežavaju taj proces. Dobivamo mailove i iz Banja Luke, koje nam šalju Srbi i govore da žele otkriti istinu. Mnogi od njih su sve to prošli i preživjeli,” govori u Bujici na Z1 televiziji Igor Vukić, novinar i tajnik Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac.

> (VIDEO) Glasnović: ‘Zašto se nastavlja s manipulacijom broja žrtava II. svjetskog rata?’

O inicijativi hrvatske predsjednice

Vukić je inače podržao inicijativu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o formiranju međunarodne stručne komisije koja bi trebala istražiti Jasenovac za i poslije 2. svjetskog rata. Napade na Predsjednicu komentirao je i drugi gost Bujice, profesor suvremene povijesti dr. Josip Jurčević: ”Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu magistrirao sam prije 21 godinu upravo na temi o Jasenovcu i mitu koji je iz njega proizašao. Magisterij je prošao na svim komisijama, mentor mi je bio poznati partizan i akademik Ljubo Boban. Tada nitko nije osporavao moj rad. Godinu dana kasnije, Hrvatski studiji objavili su ga u obliku knjige ‘Nastanak jasenovačkog mita’. Kada je knjiga objavljena, Tvrtko Jakovina objavio je dva znanstvena članka o njoj, u kojima je imao samo riječi hvale. Sada on šuti o tome, čak je na suprotnim pozicijama, svi prešućuju istinu koja se nalazi u knjizi i još tvrde da sam revizionist. Sve ovo što se događa posljedica je diverzije unutar hrvatskih institucija, a cilj je da se pobriše sve što se događalo u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj 90-ih, za vrijeme velikosrpske agresije! Nedvojbeno je utvrđeno da su Srbi imali veliki broj logora na području dviju država, a ova priča o Jasenovcu je sredstvo kojim Srbi peru svoju nečistu savjest i guraju događaje 90-ih u drugi plan. No, nas ne čudi ponašanje četnika, ali zato čudi ponašanje naših političkih elita. Napadaju Predsjednicu već i na sam spomen komisije. Izgleda da smo retardirali u svakom pogledu! Ovaj slučaj najbolje govori tko zapravo upravlja našom državom, a jedan od glavnih je i notorni Milorad Pupovac, koji je šef stranke čiji je osnivač ratni zločinac Goran Hadžić!“

> Jakovina i Lučić o međunarodnom povjerenstvu za Jasenovac: ‘Zašto bismo Srbiji dali nadležnost nad našom poviješću?’

Vukić nastavlja o predsjedničinoj inicijativi: ”Ovo je sigurno potvrda i priznanje našim istraživanjima. U ono vrijeme nisu postojali dokumenti koji sada postoje i to nam je pomoglo da dodatno proširimo priču. U dokumentima koje sada imamo stoji što se točno događalo u Jasenovcu. Mislim da Predsjednica želi da se napokon utvrdi prava istina. Primjerice, imamo dokument koji pokazuje da je u Jasenovcu ubijeno i nekoliko ustaša, nakon pljačke zarobljenika. U Jasenovcu se nalazilo i 11 osoba koje su tamo bile radi gospodarskog kriminala u NDH! U tadašnjoj Hrvatskoj postojalo je gospodarsko redarstvo koje je utvrđivalo kako se pronevjerio javni novac…“

> (VIDEO) Nikola Banić o Jasenovcu: ‘Više od 12.000 imena s popisa je duplicirano, a Plenković je bio na pogrebu jedne ‘žrtve”

Vukić je najavio izlazak nove knjige ‘Radni logor Jasenovac’ i otkrio ekskluzivu: “Prikazat ćemo neke do sada neviđene fotografije; kako zatvorenici tijekom slobodne nedjelje igraju nogomet! Osim nogomet, mogli su igrati i odbojku, ići na kazališne predstave… Jedan od najbolji jasenovačkih nogometaša bio je Pavel Lev, koji je kasnije pobjegao iz logora i ostvario impresivnu karijeru u beogradskom Partizanu, a našao se i na popisu ubijenih u Jasenovcu!”

Glavašević, Kosor i Jović potvrđuju da je komisija dobra stvar

Profesor Jurčević se osvrnuo i na twitove Bojana Glavaševića, Jadranke Kosor i Dejana Jovića, koji su napali predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović radi najnovije inicijative: ”Ništa iznenađujuće. Bilo bi čudno da se nisu javili, s obzirom na to do koje je razine došla destrukcija unutar hrvatskih institucija. Njihov napad je najbolja potvrda da to nužno ne mora biti loša inicijativa. Došli smo do toga da je jasenovački mit najjači ikada, jači i od vremena Miloševića, kada se njime poticalo na rat. Danas to isto čujemo od znanstvenika i političara u Hrvatskoj, koje debelo plaćamo iz državnog proračuna. To je zastrašujuće!”

> Predsjednica predložila istraživanje Jasenovca do i nakon ’45., Glavašević poručio: ‘Njeno uklanjanje je pitanje narodnog oslobođenja’

U Bujici su prikazane fotografije sa ulaza u Gradsku vijećnicu grada Bamberga, u Bavarskoj. Na udaljenosti od samo dva metra, nalazi se ploča podignuta u sjećanje na židovske žrtve nacional-socijalističkog režima, ali i ploča podignuta njemačkim vojnicima u ratu od 1939. do 1945. godine. Voditelj je upitao kako je to moguće u Njemačkoj, ali ne i u Jasenovcu, odakle se miče čak i ploča poginulima u Domovinskom ratu, koji nemaju nikakve veze s događajima od prije 70 godina?!

> Bleiburg i „križni put“ – deseci tisuća mrtvih po uputama za čišćenje OZN-e

Jurčević je odgovorio: “Ploča HOS-a u Jasenovcu smeta Miloradu Pupovcu, a on je na vlasti. Postoje standardi koji su propisani europskim zakonima i oni vrijede za Njemačku, ali ne i za Hrvatsku. Europski standardi nalažu da se treba odati počast svim žrtvama i to je sasvim normalno u cijelome svijetu, osim kod nas. Na temelju toga najbolje vidimo gdje smo mi sada, a da ne govorim o krivotvorenju istine o Domovinskom ratu.”

Vukić je nastavio: ”Prošlost je takva da je za vrijeme Jugoslavije baš svaka ideja hrvatskog izražavanja bila proskribirana kao ‘ustaška’ i ‘nacistička’, a i danas se to isto događa. Stvarno je došlo vrijeme da se pogleda istini u oči.“

> Koić i Banić: Gdje su ostale lažne jasenovačke žrtve?

Odgovorio je Miloradu Dodiku i na priču o “35.000 srpske dece stradale u Jasenovcu“: – Što se tiče djece, kod Dodika je taj broj zasad na 35 tisuća, ali vjerujem da ga pitate sljedeće nedjelje on bi već narastao na 45 tisuća! U Jasenovcu nije uopće bilo tako puno djece. Tamo je bila mala skupina dječaka koja je išla u školu, a djeca su poslije bitke na Kozari bila zbrinjavana diljem Hrvatske – u Sisku, Jastrebarskom, Zagrebu itd… O djeci se skrbilo.

Snimka general-potpukovnika Milosava Simovića

Inače, Bujica je jedina TV emisija u kojoj je puštena snimka general-potpukovnika Milosava Simovića, zapovjednika Kopnene vojske Srbije, kako pjeva poznatu četničku pjesmu i veliča četnike te poziva da se “dušmane pobije”… Na službenoj državnoj proslavi u Nišu, 16. studenog prošle godine, na nastupu su mu čestitali Vučićev izaslanik Nikola Selaković i srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin. Nakon emitiranja snimke, voditelj Bujice je ironično prokomentirao: – Sada vidimo da je Srbija napokon spremna za EU, a general Simović za ‘Zvezde Granda’!

> Stanko Nick – kakvim je čudom Plenković bio na pogrebu žrtve logora Jasenovac?

Cijelu emisiju pogledajte ovdje:

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr