Evo najjačih argumenata prof. dr. sc. Dejana Jovića protiv referenduma za pravedniji izborni sustav

Foto: snimka zaslona, Fah: Fotomontaža: Narod.hr

Inicijativa “Crkva odlučuje” ima ideju kako bi mogli ući u Sabor. Smanjiti izborni prag, jer im ankete pokazuju da imaju ispod pet posto“, napisao je na Twitteru prof. dr. sc. Dejan Jović, bivši savjetnik bivšeg predsjednika Ive Josipovića komentirajući predstavljanje referendumskih pitanja za promjenu izbornog sustava GI Narod odlučuje.

> (VIDEO) GI Narod odlučuje: 6 mjera za pravedniji izborni sustav

Podsjetimo, GI Narod odlučuje u Splitu u subotu je održala konferenciju za medije na kojoj je predstavila referendumska pitanja za promjenu izbornog sustava.

Cilj referenduma je osigurati veće odlučivanje birača o njihovim saborskim zastupnicima, veće sudjelovanje birača u izborima te smanjenje političke trgovine i korupcije.

Uvođenje 3 preferencijska glasa bez praga od 10% osigurava da isključivo preferencijski glasovi, glasovi birača, određuju poredak na kandidacijskoj listi stranaka, odnosno tko od kandidata ulazi u Sabor.

Referendum za pravedniji izborni sustav je omogućavanje dopisnog i elektroničkog glasovanja – koje će osigurati veću slobodu u korištenju biračkog prava te veću izlaznost birača – i u Hrvatskoj i izvan nje.

Referendumom za pravedniji izborni sustav broj saborskih zastupnika smanjit će se s najviše 160 na najviše 120. Proporcionalno će se smanjiti i broj zastupnika manjina – na najviše 6.

Promjene vezane za izborne jedinice osigurati da ujednačen broj birača ima svog saborskog zastupnika.

Referendumska inicijativa Narod odlučuje izborni će sustav učiniti pravednijim – a to je sniženje izbornog praga s 5 na 4 %. Referendumom se traži smanjenje izbornog praga s 5 % na 4 % kako bi time omogućila bolja i pravednija zastupljenost što većeg broja glasača u Hrvatskom saboru.

> Tko je Dejan Jović – koji je bio na susretu Kolinde Grabar-Kitarović i Aleksandra Vučića s mitropolitom?

Podsjetimo također, prof. dr. sc. Dejan Jović s Fakulteta političkih znanosti i predavač na Hrvatskom vojnom učilištu svojedobno je bio glavni analitičar tadašnjeg hrvatskog predsjednika Ive Josipovića. Josipović ga je 2014. smijenio zbog udara na sam temelj hrvatske samostalnosti tvrdnjama da je referendum o neovisnosti Hrvatske bio neliberalan i antidemokratski.

Jović je tada u časopisu za politologiju Fakulteta političkih znanosti “Politička misao” ustvrdio kako su referendumi o nezavisnosti u bivšoj Jugoslaviji, osim crnogorskog iz 2006., bili vrlo neliberalni.

“Nije bilo dovoljno slobode. A nema je ni danas. Agresivnost i nasilje bile su glavne karakteristike naših referenduma o nezavisnosti”, ustvrdio je Jović u komentaru pod naslovom “Samo u mitovima svaki narod želi državu. U stvarnosti – ne”.

> (VIDEO) Troskot i dr. Kanački: ‘Državnu politiku diktiraju oni koji su osvojili između 163 i 808 glasova, idemo na referendum kako bismo to promijenili“

Građani koji žele svojim potpisom podržati promjenu načina biranja saborskih zastupnika u Hrvatski sabor svoj će potpis moći dati od nedjelje 13. do 27.5. na oko tisuću lokacija u Republici Hrvatskoj.

Za volontiranje za prikupljanje potpisa za referendum o promjeni izbornog sustava možete se prijaviti na sljedećoj poveznici: https://goo.gl/forms/5JiXK3aQVQ0OPfXP2.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr