Brammertz se ne slaže s ocjenom da je samo Hrvatska žestoko kažnjena: Udruženi zločinački pothvat potvrđen i za Miloševića

Foto:fah

Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz odbacio je u intervjuu za sarajevski Dnevni Avaz ocjene da je jedino hrvatsko vodstvo ocijenjeno krivim kroz presudu šestorici bivših dužnosnika Herceg Bosne za ratne zločine, te ustvrdio kako je Slobodan Milošević naveden kao dio udruženog zločinačkog pothvata u više presuda iako nitko od predstavnika vlasti u Beogradu nije formalno osuđen pred ovim sudom.

“Imamo brojne presude u kojima su Slobodan Milošević i drugi čelnici Srbije oglašeni krivim za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu. Vlasti Hrvatske problematiziraju taj udruženi zločinački pothvat i ulogu svojih čelnika iz tog vremena u njemu. No, povijest će pokazati da su brojne presude u kojima je Milošević u istom kontekstu. I to ne samo u BiH”, rekao je Brammertz kazavši kako se ne slaže s ocjenom da je jedino Hrvatska žestoko kažnjena.

Pri tome je glavni haaški tužitelj naveo kako je za udruženi zločinački pothvat povezano srbijansko vodstvo u predmetima Milana Martić, priznanju krivnje Biljane Plavšić, te predmetima koji su povezani s Kosovom. Dodao je kako ipak nitko od predstavnika vlasti u Beogradu nije osuđen za ratne zločine.
“Tu nije spomenut samo Milošević nego i Šešelj, Stanišić, Simatović. Plus, kako je obnovljeni postupak protiv Stanišića i Simatovića u tijeku, imamo prigodu da jednog predstavnika vlasti u Beogradu okrivimo kao zločinca, a ne samo člana udruženog zločinačkog pothvata”, pojasnio je.
Po njegovim riječima u BiH se nije dogodio građanski rat, nego međunarodni oružani sukob.

“U BiH definitivno nije bilo građanskog rata. Radilo se o međunarodnom oružanom sukobu. Postoji veoma mnogo povijesnih razloga, pa i argumenata, koji će biti korišteni da se objasni, pa i opravda, ponašanje bilo koje strane. Ali, iz presuda koje smo donijeli, sasvim je jasno da se radilo o međunarodnom sukobu”, rekao je Brammertz.
On je ocijenio i kako Haaški tribunal nije ispunilo očekivanja svih žrtava.
“Jesmo li ispunili očekivanja svih žrtava? Ne! Iako volimo istaknuti 161 optuženoga, da nemamo bjegunaca… da smo napravili više nego svi međunarodni tribunali zajedno… No, kada sam bio nedavno u Sarajevu, razumio sam da se u ovom trenutku vodi 3.000 postupaka za podizanje optužnica”, rekao je i  pozvao vlasti u zemljama regije da procesuiraju odgovorne za zločine, među kojima se mnogi, kako je ustvrdio, skrivaju u Hrvatskoj i Srbiji.
“Za mnoge zločine u BiH, počinitelji su slobodni u Hrvatskoj ili Srbiji, čija državljanstva imaju. S obzirom na to da te države ne izručuju svoje građane, jedini način da pravda bude ispunjena jest da im se sudi ili u Hrvatskoj ili u Srbiji”, rekao je tužitelj Brammertz za Dnevni avaz.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/sš