Čelnici Italije otvoreno podržali ‘žute prsluke’; francuska vlada poziva da se ne miješaju u njezine unutarnje probleme

Foto: fah Fotomontaža: narod.hr

Francuska ministrica za europske poslove pozvala je u utorak čelnike talijanske vlade, koji su dali potporu pokretu “žutih prsluka” a koji još uvijek traju; da se bave interesima vlastitih građana, a ne problemima susjednih zemalja.

“Mislim da je prioritet talijanske vlade da se bave interesima talijanskih građana. Nisam sigurna da bi interes za žute prsluke mogao imati bilo kakve veze s talijanskim građanima”, izjavila je ministrica Nathalie Loiseau, koja u Bruxellesu sudjeluje na sastanku ministara europskih poslova zemalja članica EU-a.

>Macron populizam usporedio s bolešću; Salvini uzvratio: Mi plaćamo cijenu tog ekonomskog rata

>Salvini na masovnom skupu: ‘Francuzi su shvatili da je Macron laboratorijski proizvod za održavanje sustava’

>Bannon: Žuti prsluci su današnji ‘Les Miserables’. Pariz gori, London je u krizi, a Marakeški sporazum je propao i prije nego je potpisan

Ministrica Loiseau je reagirala na izjave čelnika anti-establishmentskog Pokreta 5 zvjezdica Luigia di Maia i suverenističke, desne Lige Mattea Salvinija, koji su dali potporu ‘žutim prslucima’ u Francuskoj, prosvjednom pokretu nastalom kao reakcija na povećanje životnih troškova, a koji su prerasli u prosvjede protiv samog francuskog predsjednika, Emmanuela Macrona.

Di Maio i Salvini otvoreno su podržali žute prsluke, dok je Europska komisija dala potporu Macronu.

“Predsjednik Macron i francuske vlasti imaju naše puno povjerenje u provedbi programa na temelju kojeg su francuski građani izabrali predsjednika”, ustvrdio je glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas.

“Podržavam poštene građane koji prosvjeduju protiv predsjednika koji vlada protiv svoga naroda”, izjavio je čelnik Lige Matteo Salvini.

Čelnika Pokreta 5 zvjezdica Luigi di Maio pozvao je žute prsluke da “ne posustaju”.
“Rađa se nova Europa, Europa žutih prsluka, Europa pokreta i izravne demokracije. To je teška bitka, ali zajedno možemo pobijediti”, dodao je Di Maio.

Macron želi biti na čelu proeuropskog liberalnog pokreta, koji se suprotstavlja vizije Europe suverenih država kakvu zastupaju Salvini, Di Maio, mađarski premijer Viktor Orban.
Salvini pokušava okupiti desne stranke u Austriji, Francuskoj,  i Švedskoj koje bi u novom sazivu Europskog parlamenta stvorile euroskeptični i protumigrantski blok.

Izvor: narod.hr/hina