Cerar tvrdi da Janša ne koristi Sloveniji, nego Hrvatskoj

Foto: fah

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar u ponedjeljak je osudio istup bivšeg premijera Janeza Janše u hrvatskim medijima u vezi s arbitražnim sporom Slovenije i Hrvatske, ponovivši da je implementacija arbitražne presude o granici jedini način za izlazak iz dugogodišnjeg spora o granici.

Janša je u razgovoru za Jutarnji list od nedjelje kazao da je odluka arbitražnog suda po njegovu mišljenju pravno obvezujuća ali je dopustio i bilateralni dogovor dviju vlada “za cijelu granicu ili njen dio” u koji bi se ugradilo arbitražno rješenje.

>Bivši slovenski premijer Janša protiv isključenja Orbana iz EPP-a

Cerar, čija je prijašnja vlada tužila Hrvatsku sudu EU-a u Luksemburgu, tvrdeći da hrvatska strana neprihvaćanjem arbitraže krši europsko i međunarodno pravo, na to je oštro reagirao, ocijenivši Janšin stav štetnim za poziciju Slovenije pred tim sudom i u graničnom sporu općenito.

“Janšina stajališta su štetna i opasna i odlučno im se protivim. Uvjeren sam da je potrebno inzistirati na implementaciji. To je jedini način da Slovenija ima granicu sa četiri petine Piranskog zaljeva i prolaz do otvorenog mora, kako je to definirano arbitražnom odlukom”, kazao je Cerar u ponedjeljak, prenose slovenski mediji.

“Ne mogu se osloboditi dojma da Janša kad govori o toj problematici mešetari miješajući slovenski nacionalni i svoj stranački interes”, kazao je Cerar, dodavši kako Janša komunicira “sa svojim partnerima” u HDZ-u s kojima je Janšina stranka u istoj političkoj obitelji europskih pučana (EPP).

Cerar je rekao da je Janša kao slovenski premijer naškodio Sloveniji svojim tadašnjim neuspjelim dogovorom s Ivom Sanaderom da se spor oko granice prepusti Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u Den Haagu kojemu se Cerar već tada javno protivio jer sud u Haagu ne uvažava načelo pravičnosti na kojemu je veći dio slovenske politike inzistirao.

“Hrvati žele nove pregovore o granici jer žele više nego što je u arbitražnom rješenju. Dakle, Janša zapravo kaže – pregovarajmo ponovo da bi im dali više”, ustvrdio je Cerar.

Izvor: narod.hr/hina