Detranzicija poljskog biologa i blogera: Ja sam dokaz da ‘promjena spola’ ne pomaže

sakowski
Foto: Fratria

Poljski biolog i bloger Łukasz Sakowski izašao je u javnost s ispoviješću o povratku muškom spolu. Detranzicija je postala važna tema i on sada kritizira transrodnu ideologiju i njezine prijetnje zdravlju mladih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je to tekst koji je izazvao pravi mali potres u poljskoj javnosti, a posebice u onom njezinom dijelu povezanim s LGBT scenom, piše Goran Andrijanić.

Manipulacija i nagovaranje na ‘promjenu spola’

Łukasz Sakowski biolog je po struci. Poznat je po svom znanstvenom blogu “To je samo teorija” (To tylko teoria), na kojemu je pisao o “teškim” znanstvenim temama na jasan i pristupačan način. Popularnost bloga sve je više rasla, Sakowski je bio pozivan na razne znanstvene konferencije, njegovi tekstovi bili su sve čitaniji.

Dok u ožujku prošle godine nije napisao tekst o svojoj “detranziciji”. O tome kako je kao zbunjeni i depresivni tinejdžer započeo proces promjene spola, nakon čega se osjetio još gore i odlučio taj proces prekinuti. I ostati muškarac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kada sam bio jako mlad, 40-ogodišnji transseksualac me je izmanipulirao i nagovorio na promjenu spola”, započeo je svoj tekst “Moja priča o promjeni spola. Tranzicija i detranzicija”.

Uzimao blokatore hormona

Sakowski je opisao kako se kao tinejdžer iz grada Poznańa borio s osjećajem inferiornosti, koji je bio pojačan i time što je osjećao privlačnost prema istome spolu. Na internetu je upoznao transseksualca koji je mijenjao spol s muškoga na ženski. On ga je nagovorio na promjenu spola, uvjeravajući ga da će svi njegovi problemi nestati, jer vjerojatno pati od rodne disforije. “Ewa”, kako je u svom tekstu Sakowski imenovao tu osobu, postao je oslonac za zbunjenog tinejdžera koji mu je beskrajno vjerovao. Prvo ga je nagovorio započeti oblačiti haljine, potom da o sebi govori u ženskome rodu, a na koncu da započne piti blokatore testosterona.

“Ewa mi je predložila da će mi poslati blokator testosterona pod nazivom Androcur. Godinu dana nakon toga, kada sam imao 15 godina, počela mi je slati stimulator estrogena. Sve je to bilo u tajnosti pred mojim roditeljima. Bio sam na punoj hormonalnoj terapiji. Ne samo da sam blokirao testosteron, nego sam jačao proizvodnju estrogena u svom tijelu”, napisao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomenimo da je uzimanje blokatora hormona u Poljskoj zabranjeno mlađima od 17 godina.

Neistinite informacije

Sakowski je napisao kako je tada osjećao zadovoljstvo zbog svoje promjene. “Ewa” mu je redovito slala tekstove koji su trebali potvrditi da je to što radi ispravno.

“Bile su to neistinite informacije, ispisane pod krinkom znanosti koju su stvarali ideologizirani seksolozi i psiholozi. Sve je to učvršćivalo misao u meni da sve što se događa ima svoje opravdanje”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S 15 godina odlazi pred liječničko povjerenstvo koje mu treba srediti potvrdu kako boluje od rodne disforije, potrebnu za odlazak na kiruršku operaciju promjene spola. Povjerenstvo mu tu potvrdu, međutim, odbija izdati, jer su ustvrdili kako od rodne disforije ne boluje.

“Ewa” mu, međutim, opet “pomaže”. Nalazi mu psihologa u Poznańu koja je “trasnfriendly” i koja je spremna potpisati mu sve dokumente koje treba (uz odgovarajuću naknadu, naravno). Bez ikakvoga pregleda.

Fizičke posljedice

Do tada je Łukasz već patio od fizičkih posljedica blokera (bolovi u stomaku, osteroporoza), kao i psihičkih (depresija), ali liječnica koja mu je dala potvrdu nije tome pridavala nikakav značaj.

“Neprestano mi je ponavljala da “izgledam super”, a kada sam joj govorio o svojim problemima s želudcem, odgovorila mi je kako “postoje važnije stvari od toga”. Svi ti psiholozi koji zagovaraju promjenu spola bili su potpuno nezainteresirani mojim zdravljem. Važnije im je bilo napraviti od mene transseksualistu, nego moje zdravlje, koje je tada već bilo katastrofalno”, piše Sakowski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovo “pretvaranje u djevojku” trajalo je cijelu srednju školu. Oblačio se kao tinejdžerka, ponašao se kao tinejdžerka i stvarao sve veći zid oko sebe u odnosu na školske kolege, što je produbljivalo njegovu depresiju.

> Američki lanac kina otkazao prikazivanje filma o detranziciji pod pritiskom ‘transrodne’ skupine

Dok je došao do fakulteta, već je promijenio osobne podatke, i spol pod kojim je registriran. Promijenjena je bila i njegova figura.

Kao posljedica hormona, narasle su mu grudi, zdjelica mu je bila široka, a struk uzak. Međutim, svi njegovi problemi psihičke prirode i dalje su ga mučili. Počeo je preispitivati svoju odluku o promjeni spola. Imao je zakazan termin za kiruršku operaciju uklanjanja testisa. Odlučio je da to neće napraviti, unatoč protivljenju Ewe. U svojoj 21. godini odlučio je prekinuti svaki kontakt s njim, a roditeljima je objavio da prekida tranziciju i vraća se svom prirodnom spolu.

Spas zahvaljujući razumu

“Nisam otišao na operaciju. Spasio sam se zahvaljujući svojemu razumu, dubokom i sve jasnijem osjećaju da je promjena spola apsurdna i patologična ideja, kao i svom znanju biologije. I naravno, distanciranju od Ewe”.

Ono s čime se trebao suočiti bile su posljedice blokatora koje je pio godinama. Jedna od najtežih bile su grudi koje je morao ukloniti kirurškim zahvatom, zbog čega i danas ima djelomično deformiran prsni koš. Danas također ima probleme s osteoporozom i bolovima u želudcu.

Sakowski je nakon objavljivanja teksta o svojoj detranziciji postao “neprijatelj br. 1” poljske LGBT scene, opisan je kao “transofob” i protiv njega se vodi cancel culture kampanja (otkazani su mu nastupi na konferencijama, oglašivači na blogu prekinuli su suradnju s njim…).

U Poljskoj, ali i u cijelome svijetu, sve je više onih koji su prošli kroz detranziciju, ali rijetki među njima se profiliraju u takve artikulirane kritičare promjene spola. Njegovi protivnici, pri tome, ne mogu koristiti svoje uobičajene diskreditacije o “zatucanim desničarima”. Sakowski je, naime, homoseksualac i takvim se deklarira, sebe opisuje kao liberala. Osim toga, u svojim tekstovima protiv promjene spola koristi isključivo znanstvene argumente i svoje akademski verificirano znanje biologije. Njegov je blog i prije ove “ispovijesti” kritizirao promjenu spola i njezine psihičke i zdravstvene posljedice po zdravlje mladih, te pogrešno liječenje rodne disforije, ali ovom je ispoviješću ta kritika dobila na dodatnoj vrijednosti. Kako mi je sam rekao u jednom od razgovora koje sam vodio s njim:

“Ja sam živi dokaz toga da promjena spola ne pomaže. I zbog toga me napadaju”.

Nekoliko važnih rečenica 

Vratimo se na njegovu ispovijest i citirajmo jednu od možda i najvažnijih rečenica u njoj:

”Neke organizacije, poput Svjetske zdravstvene organizacije, pozitivno ocjenjuju proceduru promjene spola. Njihove procjene, međutim, temelje se na istraživanjima koja su pogrešna u svojoj metodologiji, zbog čega imaju rezultate koji ne odgovaraju stvarnom stanju stvari. Transseksualni aktivisti tvrde kako postoji znanstveni konsenzus o promjeni spola kao korisnoj za zdravlje. Jest to, međutim, narativ izgrađen na informacijama koje su dane selektivno i s kojima se manipulira”.

Svoj tekst je završio ovim redovima:

“Napisao sam ovaj tekst jer mi je stalo do zdravlja mladih ljudi. Oni koji su danas zbunjeni, nemaju osjećaj identiteta i ne vole svoje tijelo. Takvu zbunjenu mladež transseksualni aktivisti i nepošteni psiholozi i psihijatri usmjeravaju prema medicinskim promjenama tijela”.

Sa Sakowskim sam razgovarao u dva navrata. O njegovim argumentima protiv zahvata promjene spola i ispravnom psihološko-psihijatrijskom pristupu problemu rodne disforije koji on, ali i sve više znanstvenika, zagovara, pisat ću u idućem upisu, navodi Andrijanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.