EK: Pokreće se postupak protiv Cipra i Malte zbog ‘zlatnih putovnica’

Foto: Fah

Europska komisija je odlučila pokrenuti postupak protiv Malte i Cipra zbog davanja državljanstva u zamjenu za novac ili investicije osobama koje inače ne bi imale pravo na njihove putovnice.

Komisija je uputila službenu opomenu Malti i Cipru, prvi korak u pokretanju postupka zbog povrede prava EU-a. Obje zemlje imaju dva mjeseca za odgovor, a u slučaju nezadovoljavajućeg odgovora, Komisija može izdati obrazloženo mišljenje, drugi korak u postupku koji može završiti tužbom Sudu EU-a.
Komisija je također uputila još jedno pismo Bugarskoj u kojem izražava zabrinutost zbog programa te zemlje koji predviđa dodjelu državljanstva u zamjenu za investicije te traži dodatne detalje. Bugarska ima mjesec dana za odgovor na pismo u kojem se traže dodatna objašnjenja.

Bogati stranci već godinama mogu dobiti državljanstvo, tzv. “zlatnu putovnicu” nekih država članica u zamjenu za unaprijed određeni iznos novca ili za investiciju. Te zlatne putovnice omogućavaju njihovim nositeljima pristup u sve zemlje članice EU-a, gdje mogu investirati i razvijati poslove, mogu glasati i biti kandidati na izborima. Među tim osobama ima i kriminalaca, koji na taj način mogu prati nelegalno stečeni novac ili utajiti porez.
“Europska komisija smatra da odobravanje državljanstva tih država članica, s slijedom toga državljanstva EU-a, u zamjenu za unaprijed određeni iznos ili investiciju, osobama koje nemaju istinsku vezu s tim državama, nije u skladu načelom iskrene suradnje, prema članku 4 (3) Ugovora o Europskoj uniji. To također podriva integritet državljanstva EU-a prema članku 20 Ugovora o funkcioniranju Europske unije”, navodi Komisija u priopćenju.

Dodjela državljanstva u nadležnosti je država članica, ali to ima implikacije za cijelu Uniju jer te osobe automatski postaju državljani EU-a, što im daje sva prava koja iz toga proizlaze – slobodu kretanja, boravka i rada u svim članicama.

Komisija je dugo tražila pravnu osnovu na temelju koje bi mogla reagirati na tu praksu. Povjerenik za pravosuđe Didier Reynders rekao je u intervjuu za belgijski list Le Soir da su mu te zemlje obećale “postupno napuštanje” te prakse, ali u međuvremenu to nije “spriječilo dodjelu državljanstva tisućama osoba”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina