Zakon koji će ograničiti Internet: od otvorene platforme za dijeljenje i inovacije, do alata za automatizirani nadzor korisnika

Foto: Thinkstock

Odbor za zakonodavstvo usvojio je Zakon o autorskim pravima, ali on neće postati službeni propis sve dok ga ne usvoji Europski parlament. Trenutno se ne zna kad će se točno to dogoditi, ali pretpostavlja se kako bi se o Zakonu moglo glasovati između prosinca ove i kraja prve polovice sljedeće godine.

Protivnici direktive upozoravaju kako će Zakon uništiti internet kakvog poznajemo i dati “velikim korporacijama kontrolu nad time što vidimo povezani na mreži”.

Ovakav zakon mogao bi uništiti Internet kakav poznajemo danas!

Odbor za zakonodavstvo EU parlament je izglasovao Zakon o autorskim pravima kojim žele zaštititi intelektualno vlasništvo ljudi koji postavljaju svoj sadržaj na internet.

Saborska “prepucavanja” o Zakonu o autorskim pravima i ministru Barišiću, te Pernarovih četiri minute šutnje

Prvi od njih je članak 11., takozvani “porez na poveznice”, kojim bi se platforme poput Facebooka i Googlea prisililo da otkupe sadržaj prije nego što ga objave. Taj se članak, dakle,  bavi “pomoćnim autorskim pravima” i tzv. “porezom na poveznice (linkove)”, što znači da bilo koja stranica koja objavljuje isječke novinarskog sadržaja na mreži mora prvo dobiti licenciju od izdavača, sve do 20 godina nakon objave izvornog sadržaja.

Za ovaj članak glasovalo je 13 članova, a protiv je bilo 12.

Drugi sporni članak je onaj 13. koji na internetske stranice u potpunosti prebacuje odgovornost za kršenje autorskih prava.  Njime se zahtjeva da sve web stranice provjere objave i koliko se pridržavaju Zakona o autorskim pravima, te da shodno tome, uklone one koji su u suprotnosti sa zakonom, piše The Independent.  Može to obuhvatiti i memove, koji najčešće koriste fotografije preuzete iz filmova ili televizijskih emisija. Tako bi njihova upotreba mogla imati i pogrješke, kažu aktivisti, prisjećajući se nedavnih primjera u kojima su automatizirani sustavi na YouTubeu ‘skinuli’ niz potpuno nevinih postova.

Direktiva EU i Jean Claude Juncker- ograničavanje protoka informacija na internetu i napad na slobodu izražavanja

Za ovaj članak glasovalo je 15 članova, a protiv je bilo 10.

Protivnici direktive upozoravaju kako će Zakon uništiti internet kakvog poznajemo i dati “velikim korporacijama kontrolu nad time što vidimo povezani na mreži”.

Manje stranice možda neće biti u mogućnosti održati tako kompliciranu infrastrukturu koja im je potrebna kako bi pregledali sve postove, pa tako neće moći nastaviti funkcionirati. Neke kompanije i stranice već su prestale s radom nakon nove europske GDPR regulative.

Dječji ‘eksplicitni selfiji’ potiču širenje slika zlostavljanja djece

Automatski filtar sadržaja tako bi mogao svojim zabranama narušiti uobičajeni i tradicionalni način komunikacije internetom. Provjeravat će se kršenje autorskih prava na svim stranicama na kojima korisnici podižu fotografije. Osim fotografija pravila će vrijediti i za glazbu, pa će se zasigurno tako i izmijeniti način funkcioniranja kanala poput YouTubea.  Zasada nije poznato koje će biti sankcije i na koji način će se uklanjati takav sadržaj ili sprječavati takvi postupci.

Kritičari ovih promjena mnogi su internet stručnjaci, od kojih je većina već ranije bila uključena u kreiranje tehnologija i usluga na internetu. Više od 70 takvih stručnjaka potpisalo je otvoreno pismo, a između njih i izumitelj weba Tim Berners-Lee, suosnivač Wikipedije Jimmy Wales i pionir interneta Vint Cerf.  “Zahtijevanjem automatskog filtriranja sadržaja kojeg objavljuju korisnici internetskih platformi, članak 13 poduzeo je korak naprijed, bez presedana, na putu transformacije interneta od otvorene platforme za dijeljenje i inovaciju, do alata za automatizirani nadzor i kontrolu svojih korisnika“, stoji u pismu.

Unatoč tome što je Odbor za zakonodavstvo odobrio Zakon o autorskim pravima, on neće postati službeni propis sve dok ga ne usvoji Europski parlament. Trenutno se ne zna kad će se točno to dogoditi, ali pretpostavlja se kako bi se o Zakonu glasati između prosinca ove i kraja prve polovice sljedeće godine.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/express.hr