EU vodi financijski rat protiv Mađara jer su izabrali Orbana: Forinta u padu nakon oduzimanja 5.7 mlrd. EUR

Orban
Foto: CEU, Daniel Vegel / wikimedia commons, fah; Fotomontaža: narod.hr

Mađarska se trenutačno suočava s pritiskom na financijskim tržištima i slabljenjem valute, ali to nije posljedica lošeg upravljanja mađarskim gospodarstvom. Umjesto toga, to je oblik kazne povezan s odlukom Bruxellesa bez presedana da ukine 7,5 milijardi eura financiranja EU-a zemlji zbog navodnih kršenja vladavine prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj je što je više moguće kazniti Mađare zbog njihove odluke da glasaju za Orbana, koja mu je donijela uvjerljivu pobjedu zajedno s dvotrećinskom većinom na nacionalnim izborima u travnju ove godine. Kao rezultat toga, EU je u biti otpisao Mađare kao narod, i sada, zapravo, vodi otvoreni financijski rat protiv njih.

Europski mainstream tisak to priznaje. Kako primjećuju utjecajne njemačke novine Die Welt, prijetnje EU-a da će sankcionirati Mađarsku oslabile su valutu zemlje, povećale proračunski deficit i povećale troškove zaduživanja. Unatoč boli koju će ovo nanijeti Mađarskoj i njezinim građanima, europski tisak i njegov lijevo-liberalni establišment kažu da to nije dosta.

Taj isti establišment odavno je postavio cilj uklanjanje Orbana s vlasti zbog njegovog protivljenja masovnim migracijama, multikulturalizmu i federaliziranoj Europi. Ipak, više od polovice zemlje i dalje je glasalo za njega i njegovu stranku – malo čudo u višestranačkom i vjerojatno najjačem demokratskom mandatu u cijeloj Europi. Kao rezultat toga, EU ima malo nade da će ukloniti Orbana s vlasti u bliskoj budućnosti — on je previše voljen u zemlji, a uz ugodnu većinu, postoji mali rizik da bi njegova vlada mogla pasti zbog koalicijske borbe za vlast, piše Remix.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako EU potiče inflaciju u Mađarskoj?

Kao što navodi Die Welt, Mađarska središnja banka sigurno je poduzela dramatične mjere kako bi poduprla valutu zemlje i usporila inflaciju povećanjem kamatne stope banke na nevjerojatnih 13 posto. Unatoč tim naporima, jedan euro sada iznosi više od 424 forinte, što je značajno slabljenje u odnosu na 350 forinti koliko je vrijedio na početku godine. Istodobno, euro je oslabio u odnosu na dolar, što znači da je forinta doživjela još dramatičniji pad u odnosu na globalnu rezervnu valutu.

Mađarska je upotrijebila niz domaćih alata, uključujući ograničenja cijena kako bi zadržala niske cijene osnovnih dobara, zajedno s diplomacijom i realpolitikom kako bi zadržala dotok jeftinog plina iz Rusije, ali slabljenje valute bio je glavni čimbenik u zemlji inflacijske nevolje.

U konačnici, spor s Bruxellesom osujećuje napore Mađarske narodne banke “da može ponuditi potporu forinti kroz svoju restriktivnu monetarnu politiku”, rekla je Sandra Striffler, devizna analitičarka za DZ Bank. Napomenula je da sve dok Bruxelles blokira isplatu milijardi sredstava za Mađarsku, tada će se “središnja banka nastaviti boriti s veoma gubitničkom pozicijom što se tiče forinte.” Nakon posljednjeg povećanja kamatne stope banke, također je izjavila da će nastaviti s povećanjem u bliskoj budućnosti, smanjujući svoju sposobnost utjecaja na buduću deprecijaciju, piše Remix.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istina je da mađarska valuta nije jedina valuta koja slabi u regiji — Poljska je također doživjela deprecijaciju svoje valute u odnosu na euro i dolar, ali Poljska je također na nišanu EU-a i nastavlja tražiti milijarde u zamrznutim fondovima za oporavak. Češka kruna je donekle oslabila, ali je zemlja naklonjena Bruxellesu i nije imala problema s primanjem sredstava EU-a, što je glavni faktor zašto je valuta ostala stabilnija.

Unatoč tome, mnoge su zemlje još uvijek lošije od Mađarske što se tiče inflacije, barem zasad. U baltičkim zemljama inflacija je premašila 20 posto, a čak je i u vrlo prosperitetnoj Nizozemskoj inflacija skočila na 17,1 posto. Ipak, te se nacije ne suočavaju s neprijateljski raspoloženim EU-om, a to bi dugoročno moglo utjecati na sve. Ako EU nastavi stezati remen, a mađarska valuta dodatno oslabi, inflacija bi mogla uzeti veći danak stanovništvu zemlje.

EU je Mađarskoj dao rok do studenoga da riješi svoje probleme s “vladavinom prava”, no teško će doći do promijene. Mađarska će izgubiti ili sva ta sredstva ili gotovo sva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Europske komisije priznala da je koristila “alate” protiv Mađarske

Prije izbora u Italiji prošlog mjeseca, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen upozorila je da ako se izabere “kriva” vlada, EU ima “alate” koje bi mogao upotrijebiti da ispravi takav ishod, za koji je rekla da se već koristi protiv Mađarske i Poljska.

“Vidjet ćemo rezultat glasovanja u Italiji”, rekla je von der Leyen. “Ako stvari krenu u teškom smjeru – a govorila sam o Mađarskoj i Poljskoj – imamo alate.”

Mislila je na novi alat za sankcije koji je na raspolaganju EU-u, a koji je omogućio Bruxellesu smanjenje sredstava za 7,5 milijardi eura. Osim toga, EU je Mađarskoj uskratio još 5,8 milijardi eura sredstava za oporavak od koronavirusa.

Veliki je to novac za Mađarsku koja je za 2023. odredila proračunske izdatke od 84,1 milijardu eura uz planirane rashode od 78,3 milijarde eura. Te proračunske brojke već uključuju sredstva EU-a, a ako EU uskrati ovo vitalno financiranje, to će dovesti do većeg deficita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EU to zna. Uz rastući deficit, to šteti sposobnosti Mađarske da se zadužuje na financijskim tržištima. Trenutačno je Mađarska tik iznad praga investicijskog duga, ali zemlja bi uskoro mogla dodatno izgubiti rejting zbog prijetnji smanjenja financiranja iz EU-a. Ako padne ispod toga, institucionalni investitori će vjerojatno oklijevati s kupnjom obveznica zemlje, a pronalaženje financiranja postat će teže i skuplje.

Agencija za ocjenjivanje kreditnog rejtinga S&P već je u kolovozu prilagodila svoje izglede za Mađarsku na “negativne”, što bi moglo signalizirati snižavanje rejtinga tijekom sljedeće revizije, što bi zauzvrat moglo rezultirati određenim stupnjem bijega kapitala.

Hoće li Mađarska postati “test slučaj” Georgea Sorosa?

Unatoč svoj retorici o “poretku temeljenom na pravilima” i “demokraciji”, EU sam po sebi nije demokratska institucija, a sudeći po njezinim postupcima i prijetnjama, vrlo je posebna kada zapravo podržava koncept demokracije. Ako nacionalno glasovanje krene “pogrešnim” putem u državi članici, kao što je bilo u Mađarskoj i Italiji, EU će koristiti svoje “alate” za kažnjavanje zemalja. Ovo nije mišljenje. Predsjednica EU komisije sada javno prijeti time – više ne treba imati iluzija.

>Umjesto fiksiranja na Georgea Sorosa, pripazite na ekosustav koji ga pokušava zamijeniti

Iako je u ovom trenutku među konzervativcima to gotovo postao klišej, također je vrijedno istaknuti da su ovi rezovi financiranja EU-a došli nakon godina lobiranja oligarha milijardera Georgea Sorosa da od Mađarske napravi “test slučaj” i ukine njezina sredstva.

Neki tvrde da je Soros nepravedno pretvoren u “bauk” u očima konzervativnog pokreta, ali ne može se poreći da je financijer uključen u zaista zapanjujući niz operacija političkog utjecaja s milijardama financiranja, sve od izbora okružnih tužitelja u SAD-u koji su prijateljski nastrojeni prema kriminalu do financiranja procenzorskih medija za “provjeru činjenica” diljem Facebookovih europskih operacija. Ta ista vrsta novca i odlučnost dugo je bila usmjerena na uklanjanje Orbana s vlasti, a zapravo je postala opsesija, uključujući otvoreno pozivanje na “promjenu režima” u Mađarskoj.

Sredstva koje EU duguje Mađarskoj slijevaju se u ceste, škole i digitalne projekte

Poznat kao “čovjek koji je slomio Englesku banku”, Soros je velik dio svog početnog bogatstva stekao na valutnim špekulacijama, zaradivši 1,5 milijardi dolara u jednom mjesecu kladeći se protiv britanske funte. Soros nije dovoljno glup da se kladi protiv mađarske valute, ali “testni slučaj” koji je prizivao nedvojbeno se događa, a krajnji rezultat je da čovjek želi još jednom profitirati od slabljenja valute, ovaj put politički.

Sredstva koje EU duguje Mađarskoj slijevaju se u ceste, škole i digitalne projekte, da nabrojimo samo nekoliko područja, a kada se oni uskraćuju, građani Mađarske, koji su siromašniji od onih u zapadnoeuropskim zemljama, trpe posljedice. Nije važno pripisuje li se krivnja Sorosu, nevladinim organizacijama, think thankovima, EU komisiji ili europskim zastupnicima u Europskom parlamentu — stvarnost je da su svi oni zajedno stvorili dominantni blok moći koji vodi Zapad koji zapravo ne mari za ljudska prava, demokracije ili čak ljudske patnje.

Ovaj blok moći će nastaviti činiti sve što smatra potrebnim da kazni Mađarsku i njezin narod, isti onaj koji je velikom većinom glasao za Orbana. Koliko daleko će ići u svom trudu? Oni sami priznaju da žele federalnu Europu bez suverenih nacionalnih država. Žele ukinuti pravo veta i okončati problematične demokracije koje se pojavljuju u zemljama poput Italije i Poljske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.