Europski pučani danas odlučuju o sudbini mađarskog Fidesza

Foto: fah

Mađarski premijer Viktor Orban sudjelovat će u srijedu na sastanku predstavnika Europske pučke stranke (EPP) iz cijele Europske unije na kojem će pasti odluka o izbacivanju ili ostanku njegove stranke Fidesz u glavnoj europskoj političkoj grupaciji desnog centra.

Petir stala u Orbanovu obranu u EP-u: ‘Mađarska izravno pomaže progonjenim kršćanima na Bliskom Istoku’

Sutrašnji sastanak EPP-a mogao bi biti rasplet spora između protuimigrantski nastrojenog Orbana i više ‘mainstream’ stranaka unutar demokršćanskog bloka u Europskom parlamentu koji mađarskog premijera optužuju za autoritarnost i izrugivanje europskih vrijednosti.

Od 28 stranaka članica, njih 13 je zatražilo glasanje o isključenju ili suspenziji Fidesza iz EPP-a.

I premijer Plenković napao Orbana zbog plakata sa Sorosem i Junckerom

Podsjetimo, i hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da je Orban pogriješio objavom tog plakata. Naime, na službenoj Facebook stranici mađarske vlade prikazan je poster predsjednika Europske komisije Jeana-Claudea Junckera i američkog milijardera mađarskog porijekla Georgea Sorosa, uz popratni tekst “Vi također imate pravo znati što vam Bruxelles priprema”.

Ispod slike piše da EU namjerava usvojiti obvezne kvote za raspodjelu imigranata, oslabiti pravo država članica glede zaštite granica i učiniti dolaske lakšima uz migrantske vize.

Plenković je kazao da je objava plakata bila jako loša odluka. “Ne slažem se s njom, mislim da je pogrešna i da šalje krivu poruku uopće o politici Europske unije kada su u pitanju migracije”, izjavio je Plenković novinarima u Varaždinu.

Izbaci li Fidesz EPP možda gubi primat u EP-u

Ulozi su veliki za obje strane. Gubitkom Fideszovih zastupnika, trenutno njih 12, EPP bi nakon europskih izbora u svibnju mogao izgubiti primat kao najveća stranka u EP-u, a i druge stranke bi mogle slijediti taj primjer, kao što je to najavio predsjednik slovenske desnice i bivši premijer Janez Janša.

Dr. Franjo Tuđman o Georgeu Sorosu 1996.: ‘Soros i njegovi saveznici proširili su krakove kroz naše društvo’
Andreas Nick, desna ruka CDU-a za odnose s Mađarskom u njemačkom parlamentu, izjavio je da se “čini kao da Fidesz moli da bude izbačen”.

Orban je u više navrata govorio u pomicanju svoje stranke više u desno, a također je nagovijestio da bi Fidesz mogao sklopiti savez s poljskom vladajućom Strankom prava i pravde (PiS).

Moguće je da će oko 260 izaslanika na kraju suspendirati, a ne izbaciti Fidesz iz svojih redova.

Najveći je to izazov za Manfreda Webera, saveznika kancelarke Merkel i glavnog kandidata EPP-a na izborima za Europski parlament te mogućeg nasljednika Junckera na čelu Komisije. Ukratko, radi se o ambiciji koja bi mogla ovisiti o ostanku Fidesza u konzervativnom bloku.

Čelnica Zelenih u EP-u Ska Keller je prokomentirala da Weber neće biti vjerodostojan kao kandidat za čelnu poziciju u Komisiji ako nastavi braniti Orbana.

Izvor: narod.hr/hina