Petir stala u Orbanovu obranu u EP-u: ‘Mađarska izravno pomaže progonjenim kršćanima na Bliskom Istoku’

Foto: Fah

“Orijentacija Mađarske da pomaže izravno progonjenim kršćanima na Bliskom Istoku za što je u posljednjih godinu i pol izdvojila 16,5 milijuna EUR pokazatelj je da je Mađarska spremna pomoći onima kojima je ta pomoć najpotrebnija”, naglasila je hrvatska europarlamentarka Marijana Petir tijekom rasprave u Europskom parlamentu, javlja dnevnik.hr.

Zastupnici su danas raspravljali o politici mađarske vlade prema migrantima i eventualnim mjerama.

HDZ-ovi europarlamentarci nisu se uključivali u raspravu o Mađarskoj, no zato je u obranu stala hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

> (VIDEO) Orban: ‘EP sprema se osuditi čitav mađarski narod, jer smo odlučili da nećemo postati zemlja migracija’

„Mađarska je demokratska zemlja legitimno izabranih predstavnika na demokratskim izborima. Ona je također zemlja čiji narod vrlo dobro poznaje cijenu svoje slobode, samostalnosti i suverenosti. Ne možemo ne primijetiti i kako je mađarska Vlada stabilizirala nacionalne financije, znatno smanjila stopu nezaposlenosti te bilježi gospodarski rast.

Orijentacija Mađarske da pomaže izravno progonjenim kršćanima na Bliskom Istoku za što je u posljednjih godinu i pol izdvojila 16,5 milijuna EUR-a pokazatelj je da je Mađarska spremna pomoći onima kojima je ta pomoć najpotrebnija.

Mađarska kao punopravna članica Europske unije upozorava na slabosti nekih europskih politika i traži njihovu promjenu. EU pak s druge strane izražava zabrinutost zbog situacije u Mađarskoj.

Rješenja treba tražiti u dijalogu poštujući temeljne vrijednosti Unije, načelo supsidijarnosti i proporcionalnosti te unutrašnje političke procese u državi članici.

Razumijem zabrinutost pojedinih kolega, no aktiviranje članka 7 nije pravi odgovor. Moramo zajednički tražiti rješenja kako sačuvati ujedinjenu Europu, a ne našim postupcima doprinositi njenom razjedinjavanju“, poručila je Marijana Petir.

> Orban: ‘Europa treba novu Europsku komisiju i parlament koji će zaustaviti migracije’

Podsjetimo, mađarski premijer Viktor Orban u utorak je u raspravi s europarlamentarcima o izvješću o stanju u Mađarskoj upozorio kako se Europski parlament sprema osuditi čitav mađarski narod.

Za usvajanje rezolucije, o kojoj će se glasovati u srijedu, potrebna je dvotrećinska većina od ukupno 750 zastupnika u parlamentu.

Orban je u raspravi upozorio da se Mađare želi isključiti iz procesa odlučivanja te im se želi oduzeti pravo na zastupanje vlastitih interesa.

Kritizirao je sadržaj izvješća, rekavši da oni koji su ga pisali nisu upoznati s elementarnim činjenicama, te da se u izvješću nalazi 37 netočnih tvrdnji o Mađarskoj.

“Mađarska je, zaustavljanjem nezakonitih migracija, obranila Mađarsku, ali i Europu”, naglasio je Orban.

“Kakvu god odluku danas donesete, Mađarska neće popustiti pred ucjenama. Mi ćemo zaustaviti nezakonite migracije i obraniti ćemo svoja prava, ako treba i naspram Vas. Vidjet ćemo kakav će biti ishod izbora u svibnju. Ja mislim da će vratiti demokraciju u europsku politiku”, zaključio je Orban svoj govor uz glasno odobravanje dijela zastupnika.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr