Goran Andrijanić: EU u Poljskoj kažnjava općine zbog suprotstavljanja LGBT ideologiji, a gay aktivisti oskvrnuli kip Isusa

lgbt
Foto: snimka zaslona, narod.hr Fotomontaža: narod.hr

Europska komisija odlučila je kazniti šest poljskih općina čije su vlasti usvojile deklaracije koje promiču tradicionalnu obitelj i suprotstavljaju se LGBT ideologiji, uskrativši im novac iz jednog od svojih fondova. Ovu vrlo čudnu i pravno spornu odluku koja je u jednom dijelu poljske javnosti izazvala ogorčenje, a u drugom odobravanje, obznanila je europska povjerenica Helena Dalli i to, niti manje niti više, na svom Twitter profilu.

„Zemlje članice Unije moraju poštivati EU vrijednosti i temeljna ljudska prava. Zato smo odbili zahtjev za donacije šest gradova koji su usvojili rezolucije „zona slobodnih od LGBT“ ili „obiteljskih prava““, to je Dalli napisala na društvenoj mreži u utorak popodne.

Niti ona niti Komisija nisu objavili o kojim je gradovima ili općinama riječ. Ne radi se o velikim donacijama jer su u pitanju sredstva iz programa „Gradovi partneri“ kojima se financiraju (i to samo djelomično) međusobni posjeti i nastupi kulturnih organizacija među gradovima partnerima.

Međutim, očito je svima kako ovdje nije riječ o novcu, nego o načelnim pitanjima odnosa europskih institucija prema njihovim članicama i o nečemu što se zove sloboda mišljenja i govora. Onaj dio poljske javnosti koji kritizira odluku naglašava kako je potpuno nejasno na temelju kojega je dokumenta ona donesena.

Kako je primijetila nekadašnja poljska premijerka, a danas zastupnica u Europskom parlamentu Beata Szydło ovakav postupak Komisije i njegovo objašnjenje suprotstavljanjem proobiteljskoj politici u suprotnosti je s dokumentima Europske Unije koji jamče slobodu mišljenja i poštivanje kulturnog identiteta država članica.

„Ovakvo ponašanje Komisije jest neprihvatljivo jer se njime ugrožavaju temeljna prava, među njima i prava obitelji koja su zajamčena poljskim Ustavom“, napisala je poljska eurozastupnica.

„Ova odluka je neutemeljena i protupravna. Zamolio sam premijera Mateusza Morawieckog neka intervenira“, rekao je ministar pravosuđa Zbigniew Ziobro. Kritičari naglašavaju kako je i način na koji su Poljaci doznali za ovu odluku – putem objave povjerenice na Twitteru – s jedne strane indikativan za nepostojanje jasnog pravnog okvira za nju, a s druge – ponižavajući za sve zainteresirane.

>Poljski predsjednik Duda podsjetio na riječi svetog Ivana Pavla II. glede LGBT ideologije

Još je jedan detalj tu iznimno važan. Povjerenica govori o rezolucijama koje uvode „zonu slobodnu od LGBTI-a“ („zone-free LGBTI“) iz čega bi se dalo zaključiti kako je riječ o nekakvim usvojenim dokumentima koji zabranjuju pristup homoseksualcima u te gradove. Kritičari odluke naglašavaju kako je takva percepcija nastala kao plod manipulacije i kako rezolucije koje su donešene imaju za cilj, „spriječiti proces indoktrinacije LGBT ideologijom u institucijama lokalne uprave“. Dakle, rezolucije su usmjerene na ograničavanje utjecaja LGBT ideologije, ne protiv homoseksualnih osoba.

Iza termina „obiteljska prava“ koji povjerenica navodi kao uzrok diskriminacije krije se dokument pod imenom „Karte obiteljskih prava“ („Karta Praw Rodzin”), koji su usvojile niz općina. Dokument potiče obiteljsku politiku i niti jednom riječju ne spominje homoseksualce i LGBT ideologiju.

Cijela priča, dakle, prilično je iziritirala jedan dio poljske javnosti, pa je tako europarlamentarni zastupnik i filozof Ryszard Legutko komentirao zbivanja izjavom da je „gender ideologija stvorila ozračje zastrašivanje u Europskoj uniji“.

„Tu nema drugoga rješenja nego se s time boriti. I ne možemo računati na pravni sustav“, tvrdi prilično dramatično poljski filozof.

Poljska oporba je, s druge strane, potez Komisije primila s oduševljenjem, jer je njihova teza kako „Poljskom vlada homofobija“ (što je bila, u nešto blažem obliku, i jedna od glavnih teza u predsjedničkoj kampanji oprobenog kandidata Rafała Trzaskowskog), tako pojačana.

Očito je kako su u Poljskoj tenzije, intenzivirane i raspravama o Istanbulskoj konvenciji o čijem povlačenju poljska vlada razmišlja, sve neugodnije. Tome je doprinio i događaj od četvrtka kada je par LGBT aktivista stavilo „dugine zastave“ na nekoliko varšavskih spomenika, među ostalim i na poznati kip „Sursum corda“, kip Isusa koji nosi križ, smješten ispred bazilike Svetog Križa. Taj aktivizmom oskvrnuti spomenik ima za Poljake posebno značenje, jer je osim vjerskog, ujedno i povijesni simbol.

Upravo je taj spomenik uspio preživjeti nacističko sravnjivanje Varšave sa zemljom, ono koje je naredio Hitler nakon gušenja Varšavskog ustanka. „Ova profanacija izazvala je bol kod svih vjernika“, izjavio je kardinal Kazimierz Nycz, metropolit Varšave.

Bol kod vjernika, a osjećaj neugode i kod onih koji to nisu, pa čak i kod onih koji donekle simpatiziraju s zahtjevima LGBT pokreta.

Zanimljiva je, a pomalo i žalosna, reakcija predsjednika Europske pučke stranke i nekadašnjeg poljskog premijera Donalda Tuska. On je, kao „šef europskih demokršćana“, kako je sam sebe opisao, odbio osuditi ovaj čin vandalizma nego je na Twitteru napisao da je „Isus uvijek stajao na strani slabih i obespravljenih, protiv represivne vlade“. Jasna potpora ideologiziranom i ružnom činu.

* Goran Andrijanić, Udruga Triju mora, diplomirao je novinarstvo na FPZG i pisao u nizu hrvatskih i poljskih medija. Bio je glavni urednik Bitno.net, izvršni urednik tjednika Fokus i novinar u Jutarnjem listu. Sada piše za poljski portal Wpolityce.pl i tjednik Sieci. Piše o religiji, politici i popularnoj kulturi. Oženjen, otac troje djece – Antonine, Jana Josipa i Ruže Hanne.

** Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr