Italija službeno potvrdila proračun za 2019.: Nevladine organizacije plaćat će dvostruko veći porez

Foto: fah

Talijanski zastupnici u nedjelju su i službeno potvrdili proračun za 2019., prihvativši izmijenjeni tekst pod pritiskom Europske komisije koja je prijeteći kaznenim mjerama primorala vladu da smanji deficit.

Proračun je promijenjen nakon spora s Europskom komisijom zbog deficita koji je Bruxelles smatrao prevelikim. Na kraju je prihvaćen s 313 glasova za i 70 protiv. To je prvi proračun u povijesti Europske unije kojega je originalna verzija odbačena.

Senat je već odobrio revidirani proračun, a kasno u subotu to su izglasavanjem povjerenja vladi učinili i članovi zastupničkog doma.

Nakon nedjeljnog glasanja, povjerenik EK-a za gospodarstvo Pierre Moscovici na Twitteru je poručio da će se primjena proračuna budno motriti.

Odmjeravanje snaga između talijanske koalicijske vlade Pokreta pet zvijezda i Lige te europskih vlasti počelo je početkom jeseni, kada je Rim predstavio plan proračuna u kojem je predviđao javni deficit od 2,4 posto BDP-a, što je više od 0,8 posto na koliko se obvezala prethodna vlada.

Talijanski javni dug premašuje 130 posto BDP-a i drugi je najviši u eurozoni nakon Grčke, te dvostruko veći od propisa EU-a koja su gornju granicu postavila na 60 posto.

Italija stoga mora obuzdati taj dug kako bi izbjegla sankcije financijskih tržišta i prekršajnu proceduru EU.

Rim je prošli tjedan pristao smanjiti rashodovnu stranu i revidirati prijedlog proračuna s ciljanim deficitom od 2,04 posto BDP-a.

Novi, revidirani proračun za 2019. donosi niz izmjena, no ističe se ublažavanje uvjete odlaska u mirovinu, što je bilo ključno obećanje stranke Lige s 3,9 milijarda eura u proračunu za 2019. i 8,6 millijardi u 2020.

Sadrži i ključno obećanje Pokreta 5 zvijezda (M5S) o mjesečnoj plaći od 780 eura za 1,7 milijuna najsiromašnijih obitelji. Prvotno je bilo u tu svrhu predviđeno 9 milijarda eura za 2019, a zatim je smanjeno na 7,1 milijardu. M5S obećaje da će prve takve plaće biti isplaćene već u travnju, no analitičari smatraju da će to biti vrlo složeno i teško.

Oglasio se i bivši premijer Silvio Berlusconi iz stranke Forza Italia (desni centar) kritikom da je proračun upravo suprotno od obećanja koje su vladajući iznosili u kampanji i nakon izbora.

“To je proračun koji se igra s budućnošću mladih ljudi, starijima otima mirovine i kažnjava one koji čine dobro”, rekao je Berlusconi.

Tvrtke će ukupno plaćati više poreza i najviše će biti pogođene banke i osiguravajuće kuće, ali će dvostruko više poreza plaćati i neprofitne organizacije.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina