Ladislav Ilčić: U EP zalagat ću se za vrijednosno drugačiji pristup temama poput braka i obitelji

Predsjednik HRAST-a i kandidat pod rednim brojem dva na listi Saveza za Hrvatsku na izborima za Europski parlament Ladislav Ilčić u razgovoru za narod.hr kritizirao je dosadašnji rad Vlade, objasnio zašto su bitni izbori za Europski parlament te predstavio svoj plan borbe za hrvatske nacionalne interese u Europskom parlamentu i za što će se zauzimati u petogodišnjem mandatu ako bude izabran te o očekivanjima najmanje jednog do dva mandata liste Saveza za Hrvatsku.

Zašto su bitni izbori za Europski parlament?

Hrvatski gradovi, općine i županije nemaju dovoljno novca u svojim proračunima za razvojne projekte. Zato će se većina razvojnih projekata u Hrvatskoj financirati iz europskih fondova na koje utječe Europski parlament preko Europske komisije. Hoće li se u određenoj sredini više novaca trošiti primjerice na infrastrukturu, kulturu ili zapošljavanje – na sve to utječu odluke Europskog parlamenta.

To je jedan od razloga zašto bi hrvatski građani trebali izaći na EU izbore. Što bi još građane trebalo motivirati da izađu na izbore za EP?

U Europskom parlamentu je jak jedan radikalno liberalni lobi koji koristi europske institucije kako bi državama članicama nametnuo svoju ideologiju. Eutanazija, istospolni brakovi, liberalan  pristup pobačaju – sve to se želi nametnuti i Hrvatskoj ne pitajući za vrijedonosno opredjeljenje njenih građana. Zato je izrazito važno da Hrvatsku u EP zastupaju  ljudi koji će promovirati hrvatske nacionalne interese i volju hrvatskih građana. Osim toga, važna je i razlika između europskih izbora i lokalnih odnosno izbora za Sabor jer EU izbori nude mogućnost da birači osim za listu,  glasuju i za jednu osobu s te liste te na taj način omoguće izravan ulaz toj osobi u EP bez obzira na kojem je mjestu na listi  ta osoba. Time se povećava osobna odgovornost političara i ruši ono što je možda najgore u hrvatskoj politici, a to je podobnost i negativna selekcija u političkim strankama. Naime, velike političke stranke su redovito na prva mjesta na listama stavljali manje kvalitetne kandidate, koji su upravo zato što su znali da su nezasluženo ušli u predstavnička tijela bili beskrajno poslušni svojim stranačkim šefovima u svemu što se
od njih tražilo, uključujući loše političke odluke pa i korupciju.

Za što će se zalagati Savez za Hrvatsku, ako dobije svog predstavnika u EP?

HRAST je član Europskog kršćanskog političkog pokreta, jedne mlade europske stranke koja u svom izbornom manifestu ima jasno naglašenu novu gospodarsku paradigmu prema kojoj cilj svih europskih ekonomskih politika treba biti bolji standard građana, a ne isključivo kapital, kako je to bilodosad. Konkretno, u europskim gospodarskim politikama često se podupiralo velike međunarodne korporacije koje su nakon toga svoju proizvodnju selile na daleki istok i na taj način europske zemlje dovele u jako težak gospodarski položaj. To je jedan od glavnih razloga europske gospodarske krize. Zato se HRAST i Savez za Hrvatsku zalažu za poticanje manjih i srednjih poduzeća jer jedino ona mogu osigurati dugoročnu zaposlenost u EU. Ovo je u principu opis kršćanskog pristupa politici u kojem je čovjek u središtu svake politike. Također, ja ću se osobno u EP zalagati za vrijednosno značajno drugačiji pristup temama poput braka, obitelji, odnosa prema životu i roditeljskim pravima. Hrvatska je imala već dosta poteškoća zbog već spomenutog jakog radikalno liberalnog lobija. No, ja sam optimist jer se tendencije u EP mijenjaju i kršćanske snage se u EP sve bolje organiziraju.

Koji su po Vašem mišljenju hrvatski nacionalni interesi?

Hrvatski interesi su bolji standard hrvatskih građana i uređenje države u skladu s vrijednostima koje temeljno određuju hrvatski narod. Da bi se ti interesi ostvarili, potrebno je iskoristiti potencijale koje Hrvatska ima, primjerice fantastične uvjete za poljoprivredu, stočarstvo ili ribarstvo koji su neiskorišteni, ali i ljudske potencijale koji su neiskorišteni radi nedemokratskog ponašanja i nesposobnosti Vlade.

Kako biste trenutno ocijenili političku i gospodarsku situaciju u Hrvatskoj?

HRAST od samog svog početka tvrdi da je ovakva situacija u Hrvatskoj neodrživa jer ova Vlada ne uništava samo gospodarski Hrvatsku već uništava i same temelje demokracije, što smo najjasnije mogli vidjeti prilikom nedavnog referenduma o braku. Međutim, unatrag nekoliko godina u hrvatskomse društvu budi jedna nova snaga predvođena ljudima koji su u svojem profesionalnom, obiteljskom, društvenom i političkom životu pokazali da su vjerodostojni i da su sposobni uspješno zastupati hrvatske nacionalne interese i vrijednosti koje temeljno određuju hrvatski narod.

Zašto su EU izbori bitni i za Hrvate u BiH?

Većina Hrvata u BiH ima i hrvatsko državljanstvo, tako da su već sada oni europski građani, a EU i Hrvatska, kao članica EU, mogli bi značajno pomoći u poboljšanju vrlo lošeg položaja Hrvata u BiH. Ne znam koliko bi Hrvatima u BiH pomogao g.  Milorad Pupovac ako prođe kao hrvatski predstavnik u EP.

Koliko mandata očekuje Savez za Hrvatsku?

Stranke koje sačinjavaju Savez za Hrvatsku, na prošlogodišnjim EU izborima su osvojile nešto više od 9 posto glasova i prema svim istraživanjima osvojit ćemo najmanje jedan, a možda i dva mandata u Europskom parlamentu.

Hoće li se trenutna situacija u Kukuriku vladi, s obzirom na smjenu ministra financija Slavka Linića, odraziti na rezultate EU izbora?

Pretpostavljam da hoće. Sad se vidi da ova Vlada nije samo nesposobna već da i u njoj vlada nepotizam i nepoštenje. Trebaju li se, s obzirom na stanje u Hrvatskoj i najnovije poteze Vlade održati prijevremeni izbori? Mi smo već ranije u nekoliko navrata tražili održavanje prijevremenih izbora. Suština demokracije govori da bi većina u Saboru trebala imati povjerenje većine  građana. Danas u Hrvatskoj to jednostavno nije tako i zato bi cijela Vlada trebala dati ostavku i raspisati prijevremene izbore. Potpuno je netočno ono što govori predsjednik RH Ivo Josipović i ministar Goran Maras da je Sabor jedino mjesto gdje se odlučuje o prijevremenim izborima. Sabor bi trebao uvažavati mišljenje većine hrvatskih građana i osluškivati bilo hrvatskih građana. Kukuriku koalicija je već u nekoliko navrata pokazala da ju uopće ne zanima mišljenje naroda, ali vjerujem da će im uskoro hrvatski narod “objasniti” da je takvo ponašanje neprihvatljivo. U tome i jest čar demokracije.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Hrvoje Pilić/narod.hr