Lustracija u Bugarskoj: U pravosuđu, policiji i tajnim službama otpušteno i do 90% ljudi iz bivšeg sustava

Foto: Thinkstock, Predsjednik Bugarske Georgi Parvanov u poljskom Senatu, foto: Katarzyna Czerwińska (commons.wikimedia.org); fotomontaža: narod.hr

Lustracija podrazumijeva raščiščavanje komunističke prošlosti pojedine zemlje, najčešće u obliku zabrane obnašanja javnih dužnosti za one koji su tijekom komunizma kršili ljudska prava.

U nekom obliku provele su je sve postkomunističke zemlje članice Europske unije, osim Slovenije i Hrvatske.

Ovim putem donosimo podatke o tome kako je to učinila Bugarska.

U Bugarskoj je zbog lustracije veliki broj državnih zaposlenika izgubio je posao, u nekim sektorima – pravosuđe, tajne službe i policija – i do 90 posto, piše HR svijet.

No, bugarski arhivi nisu ni danas otvoreni, a značajan dio komunističke nomenklature preživio je demokratske promjene.

Predsjednik član komunističke partije koji je surađivao sa službom državne sigurnosti

Tijekom 2007. Bugarska je objavila imena mnogih svojih javnih dužnosnika koji su špijunirali za komunističke vlasti, prenio je Deutsche Welle. Tijekom rujna 2007. za diplomate izabrane nakon 1989. bilo je provjeravano jesu li surađivali s bivšom službom državne sigurnosti.

Deutsche Welle također navodi i da je Georgij Parvanov, koji je bio bugarski predsjednik od 2002. do 2012. također radio kao špijun za komunističku obavještajnu službu. On je također bio član Bugarske komunističke partije.

Također, bivši član komunističke partije je i bugarski političar Bojko Borisov, trenutni  premijer. Borisov je bio premijer i od 2009. do 2013. te od 2014. do 2017.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrsvijet.net/dw.com