Lustracija u Mađarskoj: kako je 2002. došlo do skandala glede tadašnjeg premijera?

Foto: Thinkstock, Medgyessy u kolovozu 2014., foto: Tibor Végh (commons.wikimedia.org); fotomontaža: narod.hr

Nastavljamo istraživati na koji su način druge postkomunističke države Europske unije provele lustraciju, uz Hrvatsku i Sloveniju koje to nisu učinile.

Donosimo informacije o Mađarskoj.

Mađari su imali lustraciju bez lustriranih, zvali su je ”bezuba lustracija”, sa stavom da suradnici tajne službe ne moraju napuštati svoje pozicije, piše HR svijet. Proveli su tek nekoliko sudskih procesa za kršenje ljudskih prava za vrijeme komunizma. Bilo je oko šestotinjak pojedinaca kojima je savjetovano, ali ne i naloženo da daju ostavke.

Zbog “bezube lustracije” Mađarskoj se dogodilo skandal. Premijer Péter Medgyessy bio je suradnik obavještajne službe u bivšem režimu, a da to nije priznao. Skandal je izbio 15 godina nakon smjene režima, 2002. godine, upravo pred primanje Mađarske u EU, kad je Medgvessy obnašao dužnost predsjednika vlade.

Utjecajni mađarski ekonomisti i danas misle da je Mađarska zapala u krizu morala, ali i gospodarsku krizu, velikim dijelom i zato jer nije provedena pravedna lustracija.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrsvijet.net