Muškarac koji tvrdi da je žena želi postati redovnica

Foto: Getty Images, Jay Woodworth/Flickr, montaža narod.hr

46-godišnji katolik u Belgiji, koji se izjašnjava kao žena, pokušava dobiti odobrenje za ulazak u samostan u kojem želi ostatak života provesti kao redovnica.

Kako prenosi belgijski portal VRT.be, „Eefje“ Spreuters je rekao za Radio 2 Antwerpen „gdje god se prijavim, sestre su oduševljene. Ali pravila ne dopuštaju”, nastavlja, muškarcu koji smatra da je žena da uđe u samostan, piše Lifesitenews.

Unatoč tome, muškarac, koji se više od godinu dana oblači kao žena, već se počeo identificirati kao redovnica.

„Zovem se sestra Eefje“, rekao je Spreuters.

„Oduvijek sam se osjećao kao žena i odgojen sam vrlo religiozno, posebno od strane moje majke. Cijeli život želim ući u samostan. Kao muškarac imao sam težak život, sada želim mir”, dodao je.

Spreuters je rekao da je, ako papa Franjo ne udovolji njegovom zahtjevu, spreman osnovati red za muškarce koji se identificiraju kao žene i žele biti redovnice.

„Pitao sam časne sestre iz reda klarisa. Prošli tjedan imao sam kontakt sa časnim sestrama u Brechtu, trapistkinjama. Nisu mi mogle odgovoriti [na pitanje o pridruživanju] jer nisu znale mogu li ući u samostan kao trans-žena. Rekao sam da ću i sam započeti redovnički red, na što su redovnice odgovorile sa zanimanjem i oduševljenjem. Ako je potrebno, otići ću papi u Vatikan. Moj poziv je jači nego ikad“.

Dopuštanje muškarcima koji se identificiraju kao žene da uđu u prostore namijenjene samo za žene nije dobro prošlo u drugim sferama društva. Muški kriminalci koji su tvrdili da su žene kako bi ih zatvorili u ženske zatvore krenuli su seksualno napastvovati i silovati zatvorenice.

Crkveni odvjetnik Rik Torfs rekao je za Radio 2 Antwerpen da muškarci koji se identificiraju kao žene ne mogu ući u samostan. Crkva „održava antropološki stav da je biološki spol s kojim ste se rodili nepromjenljiv“, rekao je. „Za Katoličku crkvu Eefje ostaje muškarac i nije dobrodošao u ženski samostan“.

Katolička Crkva uči da su muški i ženski spol, muškarac i žena, biološka stvarnost koju je Bog htio i stvorio. Deklaracija istina (engl. Declaration of Truths) iz 2019. koju je objavilo nekoliko istaknutih katoličkih biskupa zajedno s kardinalom kaže kako je to „pobuna protiv prirodnog i božanskog zakona i teški grijeh kada bi muškarac pokušao postati žena osakativši se ili čak jednostavno sam izjavio da je žena ili kada bi žena na sličan način pokušala postati muškarac ili smatrati da je civilna vlast dužna ili ima pravo postupati kao da su takve stvari moguće ili legitimne“.

Belgijski biskup Johan Bonny rekao je lokalnim medijima da će se suzdržati od komentiranja zahtjeva Spreutersa sve dok ne bude imao priliku razgovarati s tim čovjekom. Biskup Bonny nedavno je dospio u međunarodne vijesti zbog svog verbalnog napada na Vatikan povodom odbijanja blagoslova istospolnih parova.

Ako Spreuters ikada obznani papu Franji svoju molbu, nitko nije siguran kako bi Papa mogao odgovoriti. Papa je prošle godine pohvalio časnu sestru jer je otvorila „trans dom“ za muškarce koji tvrde da su žene, čak ih je nazvao „djevojkama“. 2016. godine papa Franjo nazvao je ženu koji je bila podvrgnuta operaciji promjene spola „muškarcem“. Također joj je rekao da se „udala“ za drugu ženu i priznao da ih je primio u Vatikanu. „Oženio se“, rekao je Papa, misleći na ženu koja se sada identificira kao muškarac. „On koji je bio ‘ona’, ali je on“, objasnio je Papa.

Reakcije na društvenim mrežama na vijesti o muškarcu koji je želio ući u samostan kao redovnica bile su raznolike.

„Kao ateistica branit ću časne sestre da čuvaju samostane samo za žene“, napisala je jedna osoba.

„Što je ostalo, a da je samo za žene i djevojke? Je li ostalo išta samo za nas”, napisala je jedna žena.

Bilo je čak i humora.

„Trebao se izjasniti kao trans-redovnica“, bio je jedan komentar.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr