Njemačka: Migrantski malonogometni turnir protiv nasilja prekinut nakon masovne tučnjave migranata

Malonogometni turnir za migrante u Zwickauu u Njemačkoj prekinut jer jer su se dvije ekipe koje su došle do finala međusobno potukle.

Sad već tradicionalni turnir koji se jednom godišnje održava na glavnoj gradskoj tržnici Zwickaua namijenjen je borbi protiv diskriminacije i nasilja te prenošenju vrijednosti poput tolerancije i fair playa, a promovira se i kao antifa – kup.

Međutim, stvari su ovog vikenda krenule nekim drugim tokom. Finale je otkazano zbog masovne tučnjave igrača dvaju timova sačinjenih od izbjeglica. Tako je sedmo izdanje turnira u organizaciji “United Colors Streetsoccer Cupa” u kojem su nasupili timovi “Roter Baum” (crveno stablo) i “Marienthal United 08” završilo u potpunom neredu.

U Berlinu tisuće ljudi na AfD-ovom skupu, antifa ga neuspješno pokušala spriječiti

Očevici su izvijestili kako je između dvije ekipe u finalu od početka iskrilo – jer je jedna momčad bila pretežno afrička, a drugi sastavljena od Arapa. Tučnjava je izbila kad je jedan tim želio ubaciti igrača koji prethodno nije sudjelovao na turniru, a druga ekipa je to željela spriječiti. Prvo se počela protivnicima spominjati majka, a onda je došlo do sveopće tučnjave na terenu.

Gledatelji opisuju sukob kao zastrašujuć.  Bernd Riedel (68), koji sada živi u Berlinu Neukölln, a koji je bio je u rodnom gradu tijekom vikenda, je rekao: “Viđao sam svakodnevno puno sukoba u Neuköllnu dok sam ovdje živio, ali nešto slično onom što se događalo na glavnoj tržnici ove subote nisam ga vidio u životu, bio sam zabrinut za svoj život i živote igrača.” Oni su bez ikakvih ograničenja divljački udarili jedni na druge. “Najgore se moglo dogoditi jer su organizatori intervenirali presporo”, kaže Riedel.

Njemačka donosi novi useljenički zakon: “Mora se ponovo uvesti zakon i red”

Prema riječima suorganizatora Renéa Hahna, nije bilo težih ozljeda, ali je incident ocijenio kao neprihvatljiv. “To nije razina na kojoj želimo igrati nogomet”, rekao je Hahn. Najavljuje kako želi brzu procjenu incidenta. Već su obavljeni prvi razgovori sa sudionicima finala. “Izbjeglice iz ovog područja imaju vrlo različite temperamente, ali nije dopušteno nasilje”, kaže Hahn. Interna evaluacija će pokazati je li potrebno mijenjati nešto u organizaciji turnira, no prema Hahn, budućnost “fair play” turnira nije u pitanju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr